Plenáris hírlevél – 2016. február 24-25., Brüsszel

Plenáris hírlevél – 2016. február 24-25., Brüsszel

Az brit-EU reformmegállapodás vitája Tuskkal és Junckerrel

euflag

A képviselők reagálnak és véleményezik az EU vezetői által az Egyesült Királyság részére arra az esetre tett engedményeket, ha Nagy-Britannia továbbra is EU-tag marad, valamint ezen engedmények következményeit is értékelik az EU számára a szerda 15:00 órakor Donald Tusk tanácsi elnök és Jean-Claud Juncker bizottsági elnökkel tartott vitán.

A február 18-19-i EU-csúcs következtetéseiről szóló vitán a napirend többi eleméről is szó lesz, így a legfrissebb szíriai eseményekről, valamint a tagállamok vitatott válaszairól a folyamatban lévő bevándorlási és menekült válságra, beleértve az EU vezetői által elfogadott decemberben elfogadott közös lépések végrehajtásában elért eredményeket.

Háttér

A brit miniszterelnök által a brit EU-tagságról szóló június 23-i népszavazás előtt szorgalmazott javaslatokat a tagállamok által február 19-én elfogadott politikai megállapodásban fogadták el. Ha az Egyesült Királyság az EU-ban maradás mellett dönt, a reformok némelyikét meg kell vizsgálnia és uniós jogszabállyá kell alakítania a Tanácsnak és a Parlamentnek közösen, mint egyenlő társjogalkotóknak.
Eljáráskód: 2014/002(COD)
Vita: február 24., szerda
Eljárás: Az Európai Tanács és Bizottság felszólalása, majd vita
#UKinEU #EUCO #migration #UKRef #UKreferendum #refugeecrisis

Az álláskeresők és a betöltetlen állások jobb párosítása Európa-szerte

A képviselők szerdán vitáznak és csütörtökön szavaznak arról a jogszabály-tervezetről, mely átalakítaná a foglalkoztatási szolgálatok európai hálózatát (EURES) egy uniós szintű álláskeresői és álláskínáló adatbázis létrehozásával. A tervezet célja a munkanélküliség elleni küzdelem segítése a munkaerő-piaci kereslet és kínálat jobb párosításával.

A Tanáccsal megállapodásban meghozott új szabályok több beleszólást biztosítanak majd a „szociális partnereknek” (a munkaadóknak és szakszervezeteknek), és nagyobb figyelmet fordítanak a határokon átnyúló régióknak és a fiataloknak.

Az intelligensebbé tett új EURES-portál automatikusan összepárosítaná az életrajzokat a megfelelő állásajánlatokkal. Ezen felül a nyilvános munkaközvetítő irodák által a tagállamokban közzétett ajánlatok uniószerte elérhetőek lesznek a honlapon.

Az állásajánlatok és a jelentkezések automatikus párosításának a munkavállalók részére ingyenesnek kell lennie; a párosítás során nem lehet állampolgársági alapon diszkriminációt alkalmazni a foglalkoztatás, fizetés és egyéb munkakörülmények területén; valamint biztosítani kell a fogyatékossággal élő emberek hozzáférését is.

A Parlament tárgyalói Heinz K. Becker (néppárti, osztrák) vezetésével elérték a hálózat kiterjesztését azáltal, hogy tagságot ajánlanak azon magánszervezeteknek, melyek támogató szolgáltatásokat nyújtanak mind a dolgozóknak, mind a munkaadóknak. Ezen felül, olyan módosításokat iktattak be, melyek ösztönzik a határokon átnyúló munkaerőpiacokat.

Háttér

Az EURES EU-szintű állásadatbázist 1993-ban hozták létre az Európai Bizottság és az EU-tagállamok (valamint Svájc, Norvégia, Izland, és Liechtenstein) munkaügyi hivatalainak, illetve magán állásközvetítő ügynökségek, szakszervezetek és munkaadói szövetségek együttműködési hálózataként.

Az időközben felmerült hiányosságok közé tartozik, hogy nem teljes az állásajánlatok és önéletrajzok köre; korlátozott az automatikus párosítás lehetősége; nem elegendő a határokon átnyúló információ a foglalkoztatásról. A másik tagállamban dolgozó munkavállalók száma – nem számítva a határok közelében dolgozókat – továbbra is csak 7,5 millió, mely az aktív lakosságnak 3,1%-a.

Az internetes portálon felül az EURES egy körülbelül 1000 fős tanácsadói hálózatot is fenntart Európában.
Eljáráskód: 2014/002(COD)
Vita: február 24., szerda
Szavazás: február 25., csütörtök
Eljárás: együttdöntés (rendes jogalkotási eljárás), megállapodás az első olvasatban
#employment #EURES

Cigaretták: működnek a dohánygyárakkal kötött csempészet elleni megállapodások?

A képviselők arra kíváncsiak, hogy elérték-e céljukat az EU által a négy legnagyobb dohányipari céggel a hamisítás és csempészet ellen kötött megállapodások, mielőtt megújítanák a Philip Morris Internationallel (PMI) kötött, 2016 júliusában lejáró megállapodást. Csütörtök reggel a képviselők a decemberre várt értékelésről, és arról kérdezik a Bizottságot, hogy kik a legnagyobb haszonélvezői ezeknek a megállapodásoknak.

A megállapodások alapján a négy cég beleegyezett, hogy összesen 2,15 milliárd dollárt fizetnek az EU-nak és tagállamainak, annak érdekében, hogy beszüntessék az illegális cigarettakereskedelemből származó vámok behajtására indított jogi eljárásokat. A cégek abban is megállapodtak, hogy aktívan fellépnek a csempészet és a hamisított dohánytermékek ellen.

Mielőtt az EU megújítja a PMI 12-éves, 2016 júliusában lejáró szerződését, a képviselők azt várják el a Bizottságtól, hogy mutassa be a megkésett értékelését annak hibáiról, és előnyeiről. Ezen felül egyértelmű statisztikai bizonyítékot is szeretnének látni, hogy a megállapodások valóban működnek az érintett márkák csempészetének visszaszorítására, és tájékoztatást akarnak kapni a tárgyalások állapotáról.

Tekintettel arra, hogy az ezen megállapodásokból származó bevétel 90%-át a tagállamok kapják és 10%-ot az EU költségvetése saját forrásként, a képviselők tudni akarják, hogy a jövőbeni bevételeket hogyan osztanák meg.

Háttér 

Az EU-tagállamok és a Bizottság 2004-ben kötöttek megállapodást a Philip Morris Internationallel (PMI), 2007-ben a Japan Tobbacóval, 2010-ben a British American Tobaccóval (BAT), és szintén 2010-ben az Imperial Tobaccóval, melyben a cégek beleegyeztek, hogy együtt összesen 2,15 milliárd dollárt fizetnek az EU-nak és tagállamainak azért cserébe, hogy azok beszüntessék a cigaretták illegális kereskedelme miatt kieső vámok behajtására indított jogi eljárásokat. (A PMI 1,25 milliárd dollár 12 év alatti kifizetésébe egyezett bele, az összeg maradékát a másik három cég fizeti.)

A dohánycégek azt is vállalták, hogy megakadályozzák, hogy a termékeik bűnözők kezére kerüljenek, azáltal, hogy csak a legális piac számára szükséges mennyiségeket szolgáltatják, figyelmet fordítanak arra, hogy csak törvényes ügyfeleknek adjanak el, és létrehoznak egy követési rendszert, mellyel a bűnüldöző hatóságokat segíteni tudják, ha illegálisan kereskednek a cigarettákkal.

A Parlament már 2006-ban arra kérte a tagállamokat és a Bizottságot, hogy használják a PMI-től kapott pénzt a cigarettacsempészet és hamisítás megakadályozására, tekintettel arra, hogy a Bizottság és a tagállamok által begyűjtött pénz nincs semmilyen konkrét célhoz kötve.
Eljáráskód: O-000014/2016, O-000015/2016, O-000016/2016, O-000017/2016, O-000018/2016, O-000019/2016
Specialist: Dorota
Vita: február 25., csütörtök
Szavazás: március
Eljárás: szóbeli választ igénylő kérdés a Bizottság számára (állásfoglalással)
#tobacco

Információcsere a háziállat-csempészet ellen

A gyakran rosszul tenyésztett vagy betegségeket terjesztő háziállatok illegális kereskedelmének nagy volumene egyre nagyobb aggodalmat okoz, így a képviselők csütörtökön szavaznak a macskák és kutyák nyilvántartásainak EU-szintű adatmegosztásáról.

A háziállat-csempészet egyre gyakrabban kapcsolódik a szervezett bűnözéshez, és becslések szerint ez az EU-n belüli illegális kereskedelem harmadik legjövedelmezőbb formája a kábítószerek és a fegyverek után. Ezen felül közegészségügyi kockázattal is jár, mondják a képviselők.

Az EPP és ECR (közösen), S&D, ALDE, GUE/NGL, és az EFDD képviselőcsoport is önálló határozati javaslatot nyújtottak be. A kérdésről a február 1-4. közötti plenáris ülésen vitáztak a képviselők.

Háttér

Az Állategészségügyi jogszabály-tervezet, melyről tavaly júniusban informálisan megállapodtak a képviselők és a tagállami miniszterek, és melyet várhatóan a március 7-10. közötti plenáris ülésen szavazza meg második olvasatban a Parlament, feljogosítja az Európai Bizottságot, hogy a háziállatok nemzeti nyilvántartásainak felállítására kérje a tagállamokat, ha az szükséges a betegségek hatékony megelőzéséhez és EU-n belüli nyomon követéséhez. A jogszabálytervezet alapján a hivatásos háziállattartókat és eladókat is nyilvántartásba kellene venni.

Eljáráskód: 2016/2540(RSP)
Vita: február 4., csütörtök
Szavazás: február 25., csütörtök
Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás
#pets #animalwelfare #animalhealth #petregistration