Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben az európai uniós csúcsról.

Az európai uniós miniszterelnöki csúcstalálkozó az unió lényegét is reform alá vevő brit kezdeményezés. A reformjavaslatokat a csúcson elfogadtuk, fontos magyar érdekeket védtünk meg – számolt be Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben az európai uniós csúcsról.

A következmények messze hatóak – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, a britek kezdeményezték az unió reformját – ha lehet -, szerződésmódosítás nélkül. Az a tervük, hogy népszavazást tartanak arról, hogy a megreformált unióban bent akarnak-e maradni – ismertette napitend előtti felszólalásában.

A reformokról elmondta, a javaslatok között volt az unió versenyképesebbé tétele, a kevesebb bürokrácia, és a nemzeti parlamentek szerepének növelése. Orbán Viktor arról is tájékoztatott, hogy a brüsszeli „lopakodó” hatáskör-elvonás gyakorlatának is véget kell vetni a brit javaslat szerint. Kijelentette, a nemzeti parlamentek európai uniós jogalkotási rendszerét megnövelik.

Fotó: fidesz.hu

Lehet-e az Egyesült Királyságban dolgozó nem brit állampolgárokat megillető szociális juttatások rendszerén változtatni? – folytatta a beszámolót a csúcstalálkozó egy másik központi kérdésével. Mint mondta, fontos magyar érdekeket is meg kellett védeni ezzel kapcsoltban. Orbán Viktor kijelentette, a kialkudott megoldás szerint – a V4-es országok közös fellépésének eredményeképpen -, megvédték, hogy a szabad munkavállalás továbbra is az egész unió területén, annak minden polgárára kiterjed.

„Ha ott dolgozik valaki, járulékot fizet, és ennek alapján kap szociális ellátást, ezt nem lehet érinteni sem” – erősítette meg. Aki hozzájárul a közös kockázatviseléshez, annak továbbra is jár, ami eddig – tette hozzá.

„A KIALKUDOTT MEGOLDÁS SZERINT – A V4-ES ORSZÁGOK KÖZÖS FELLÉPÉSÉNEK EREDMÉNYEKÉPPEN -, MEGVÉDTÉK, HOGY A SZABAD MUNKAVÁLLALÁS TOVÁBBRA IS AZ EGÉSZ UNIÓ TERÜLETÉN, ANNAK MINDEN POLGÁRÁRA KITERJED.”

Elmondta, a legnagyobb vita azoknak a szociális juttatásoknak a sorsáról szólt, amelyeket harmadik országbeliek kapnak úgy, hogy nem fizetnek értük járulékot. A miniszterelnök kijelentette, döntés értelmében ezeket sem lehet majd elvenni. Hozzátette, csak arra lesz lehetőség, hogy megfelelő indoklással és külön döntés után felfüggesztésüket kezdeményezzék, de kizárólag meghatározott időszakig, majd ennek letelte után vissza kell térni az eredeti szabályozáshoz.

Fontos eredménynek nevezte, hogy sikerült kizárni a tárgyalások elején, hogy bármilyen módosítás vonatkozzon az ingázókra.

Orbán Viktor a vita másik pontjáról beszámolva elmondta, döntöttek a gyermekek után járó szociális juttatások mértékéről az olyan családok esetében is, akiknél az egyik, vagy mindkét szülő Nagy Britanniában dolgozik, de gyermekük nem ott él. Ilyen esetekben a döntés értelmében a gyermekalapon járó szociális juttatást módosítani lehet, úgy, hogy a gyermekellátásért adandó szociális juttatást annak az országnak a létfenntartási költségéhez kell igazítani, ahol a gyermek tartózkodik.

Bejelentette, megvédték a közösségi preferencia elvét, vagyis egyetlen uniós állam polgára sem járhat rosszabbul egy uniós állam területén, mint egy nem uniós ország polgára.

Fontos tanulságnak nevezte, hogy ezeket az eredményeket Magyarország egyedül nem tudta volna elérni. Szlovákia, Csehország és Lengyelország végig a közös álláspontot képviselve kitartott az eredmények elérése mellett. Orbán Viktor gratulált ezeknek az országoknak az eredményekért.

A kormányfő hétfői napirend előtti felszólalásában aláhúzta, ezután az Egyesült Királyság polgárain a sor, mivel a miniszterelnöki csúcstalálkozón az uniót megreformálták annyira, amennyire ez szerződés-módosítás nélkül megtehető. „A mi érdekeinknek is az felelne meg, ha a britek az unió tagjai maradnának, de hogy nekik mi felel meg, azt nekik kell eldönteniük” – jelentette ki.