Kósa Lajos az ellenzéki pártok frakcióvezetőinek parlamenti felszólalásaira reagálva

HELYES KOMPROMISSZUM SZÜLETETT A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKÉBE

Az ellenzék álláspontja azzal a következménnyel jár, hogy a magyar munkavállalókat az angol munkaerőpiacról két éven belül kizárják – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa Lajos az ellenzéki pártok frakcióvezetőinek parlamenti felszólalásaira reagálva kifejtette: az Egyesült Királyságban népszavazást rendeznek uniós tagságukról, és a britek tagságának megszűnése azzal jár, hogy a külföldi munkavállalóknak – érkezzenek az Európai Unió területéről, vagy máshonnan a világból -, ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteniük, mint a 90-es években. Nagyon bonyolult, nagyon bürokratikus, rendkívül nehézkes és körülményes eljárással fognak szembesülni a magyarok is – jegyezte meg.

„A MAGYAROK MUNKAVÁLLALÁSA TOVÁBBRA IS BIZTOSÍTOTT SZERTE EURÓPÁBAN, ÍGY ANGLIÁBAN IS.”

Angliában a fő kérdés az, hogy a rendkívül speciális angol munkaerő piaci szabályozás érvényesül-e az Európából érkező munkavállalók esetében vagy sem – mutatott rá Kósa Lajos.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy az ellenzék azon követelésének, mely szerint semmiben ne engedjen Magyarország, az lenne a következménye, hogy a kilépéspártiak kerülnének túlsúlyba az Egyesült Királyságban.

A politika kicsit bonyolultabb dolog, mint hogy indulatból, napi politikai nyereségért vagy rövidlátásból lehetne egy ország ügyeit megítélni – hívta fel az ellenzék figyelmét a frakcióvezető.

Fotó: fidesz.hu

Ezzel szemben az a helyes kompromisszum, amit Orbán Viktor a magyar munkavállalók nevében megkötött – vélekedett. A magyarok munkavállalása továbbra is biztosított szerte Európában, így Angliában is, természetesen ehhez az is kell, hogy ez a kompromisszum elég legyen ahhoz, hogy a brit népszavazáson a tagságot támogatók legyenek többen – emelte ki. Az uniónak és Magyarországnak is eminens érdek, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon – szögezte le.

A hétvégi EU-s csúcs másik témája kapcsán Kósa Lajos úgy fogalmazott: egyszerű félreértésről van szó, ugyanis a záródokumentumban annyit rögzítettek, hogy az Európai Unió jogszabályait – így a kötelező betelepítési kvóta kapcsán hozott döntéseket is – mindenkinek be kell tartania.

„Szinte szó szerint ugyanez található a december végi nyilatkozatban, ami ellen Magyarország bírósághoz fordult, mert úgy gondoljuk: ez a jogszabály egy érvénytelen processzus szülötte, értelmetlen, jogszerűtlen és alkalmazhatatlan” – közölte a frakcióvezető, hozzátéve: továbbra is az az álláspontunk, hogy senkit nem szabad Magyarországra kényszer visszatelepíteni.