LÁZÁR JÁNOS :AZ OKTATÁS HELYZETÉNEK JAVÍTÁSA CSAK TÁRGYALÁSSAL LEHETSÉGES.

NEM TISZTESSÉGES GYEREKEKET FELHASZNÁLNI POLITIKAI CÉLOKRA

A sztrájk és a tüntetés fontos kifejezése a véleménynek, de a megoldás tárgyalóasztalnál születik – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szeretném arra kérni az érdekelteket, hogy a köznevelési kerekasztal tárgyalási lehetőségéről ne mondjanak le; ne utasítsák vissza, ha a kormány tárgyalni akar a szakszervezetekkel, az érdekképviseletekkel – fogalmazott Lázár János a 40. Kormányinfón, hozzáfűzve, meggyőződésük szerint az oktatás helyzetének javítása csak tárgyalással lehetséges.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, szülőként érzékeli a magyar oktatás kihívásait, naponta szembesül a gyermeknevelés felelősségével. Látom, hogy a pedagógusok milyen problémákkal küzdenek, de „eszembe nem jutott, hogy azt kérjem a gyerekemtől, hogy sztrájkoljon, és ne menjen iskolába” – jegyezte meg.

„AZ OKTATÁS HELYZETÉNEK JAVÍTÁSA CSAK TÁRGYALÁSSAL LEHETSÉGES.”

Hangsúlyozta, a kormány a konstruktív együttműködés elvét vallja. „A szakszervezeteket óvnám attól a politikától, hogy gyerekekkel akarják megzsarolni béremelés érdekében a kormányzatot” – szögezte le.

Mint mondta, a társadalom szempontjából veszélyes, ha gyerekeket használnak fel bérkövetelés vagy munkakörülmények átalakítása érdekében. Kijelentette, a kormány nem vállalhatja, hogy a pedagógusok „a gyerekeket maguk előtt tolva kérjenek béremelést”.

Fotó: fidesz.hu

Nem méltányos, nem tisztességes és nem igazságos gyerekeket felhasználni a politikai célokra – mondta a politikus. Szavai szerint a sztrájk és a tüntetés fontos kifejezése a véleménynek, de a megoldás tárgyalóasztalnál születik.

Beszélt arról is, hogy bár ellenzéki politikusok is megjelentek a pedagógusok tüntetésén, a tanárok és a szülők nem szeretnék, ha részt vennének a helyzet rendezésében. Ez jól mutatja a baloldali pártok támogatottságát és társadalmi megbecsülését – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy megemelték a pedagógusok bérét, ugyanakkor jelezte, jelenleg nincs lehetőség az újabb 20 százalékos béremelésre. A munkaszervezéssel és munkatartalommal kapcsolatos viták előtt nyitva a kapu – mondta Lázár János, aki arra is felhívta a figyelmet, megkérdőjelezhetetlen az állami fenntartói jog és kötelesség.

Szólt arról is, hogy az ingyenes tankönyvek megmaradnak, azonban a tankönyvlobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, „ha a tankönyvlobbi pedagóguson keresztül nyilvánul meg”.