Baján, Kőszegen és Balassagyarmaton is járt a Mazsihisz elnöke

Baján, Kőszegen és Balassagyarmaton is járt a Mazsihisz elnökeHeisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke és dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató a közel múltban több vidéki helyszínen is táragyalásokat folytatott.


Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke és dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató
A Baján tett látogatás alkalmából a Szövetség vezetőihez csatlakozott Friedmann Tamás, a Szekszárdi Zsidó Hitközség elnöke. A zsidó vezetők felkeresték a bajai önkormányzatot, ahol Fercsák Róbert polgármester és Zsigó Róbert államtitkár fogadta a vendégeket.

A megbeszélésen többek között a bajai zsidó temető felújításáról, a bajai zsidó közösség múltjáról és jövőjéről, valamint oktatási együttműködésekről esett szó. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a bajai zsidó közösség újjáalakulása esetén segíteni fog a közösségnek méltó helyet találni a péntek esti és az ünnepi Istentiszteletek megtartásához. A megbeszélést követően a Mazsihisz vezetői a helyi zsidóság képviselőjével a bajai zsidó hitközség munkájának újraindításáról tárgyaltak.

Az elnök és az ügyvezető másnap az újjáalakult Kőszegi Zsidó Hitközség elnökével találkozott a kőszegi zsidó temetőben. Ezt követően együtt látogatták meg a kőszegi zsinagóga egyelőre még romos épületét, majd Kőszeg város polgármesterével, Huber Lászlóval találkoztak.  A város kész a hitközséggel való együttműködésre, a felújítandó zsinagóga hasznosítását a kőszegi zsidókkal együttműködésben kívánja megvalósítani. Mindkét találkozó szívélyes hangulatú volt, Baja és Kőszeg polgármesterei érzékenyen kezelik a helyi zsidósággal kapcsolatos kérdéseket és a Mazsihisszel való együttműködésükről biztosították a szövetség vezetőit.

Kőszegről a Mazsihisz elnöke Balassagyarmatra utazott, ahol a város kultúrházának nagytermében mintegy 250 érdeklő előtt beszélt Heisler András a helyi és a magyarországi zsidóságról, a Mazsihisz feladatairól és munkájáról. A találkozót a Kertész István Alapítvány és a helyi zsidó hitközség szervezte. A beszélgetésen jelen volt a Balassagyarmati Zsidó Hitközség elnöke Bauer József. A jó hangulatú és tartalmas beszélgetést Majdán Béla a Kertész István Alapítvány titkára vezette.