Amerikai nagykövet: az Egyesült Államok jobb lett Tom Lantos által

Amerikai nagykövet: az Egyesült Államok jobb lett Tom Lantos által

lantos1

Nincs kétség afelől, hogy az Egyesült Államok jobb lett Tom Lantos élete, szolgálata és öröksége által – mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet a Tom Lantos egykori kongresszusi képviselőről elnevezett sétány névadó ünnepségén, Budapesten.


Az ünnepségen – amelyet a képviselő születésnapja alkalmából rendeztek – a XIII. kerületi Viza és Révész utca közötti szakaszt nevezték el Tom Lantosról.

 

tom.lant
Az eseményen a diplomata kiemelte: Tom Lantos munkássága ugyanakkor Magyarországnak is javára szolgált, hiszen büszke magyar, büszke budapesti is volt egész életében. Az egykori politikus a két ország javáért, Magyarország nyugati kapcsolatainak megerősítéséért munkálkodott, azért, hogy itt stabilitás, biztonság és jólét legyen – hangoztatta.

Colleen Bell szerint bár a sétány névadása apró változás a térképen, fontos megerősítése azoknak az értékeknek, amelyeket Tom Lantos is vallott. Az egykori képviselő az amerikai kongresszus leginkább tisztelt tagja volt, akit tizenháromszor választott meg posztjára Kalifornia népe – emlékeztetett. Hozzáfűzte: Tom Lantos igyekezett gondoskodni arról, hogy a világ, amelyben a gyermekei és az unokái felnőnek, jobb és biztonságosabb hely legyen.

A nagykövet szerint Tom Lantos olyan államférfi volt, aki a konszenzusra törekedett és megértette, hogy a választások végeztével a kormányzás munkája kompromisszumot és türelmet igényel. Büszke amerikai volt, aki azt vallotta, hogy csak ebben az országban történhetett meg, hogy nincstelen holokauszt-túlélőként tanulhatott, felnevelhette a gyermekeit, majd a kongresszus tagja lehetett – közölte.

A diplomata kijelentette: Tom Lantos is abban hitt, hogy szövetségesekként és batárokként Magyarország és az Egyesült Államok boldogulása összekapcsolódik. A most elnevezett sétány pedig jelképezi a két országot összefűző szálakat – tette hozzá.

A rendezvényen felolvasták Joe Biden üzenetét, az amerikai alelnök úgy fogalmazott: Tom Lantos egész életében a gonosz ellen harcolt, amelyet első kézből ismert meg Budapesten, és mindvégig kitartott küldetésében, az emberi jogok védelmében, az igazságtalanság elleni harcban, kiállva mindazokért, akik nem tudták megvédeni magukat.

Az amerikai alelnök felidézte: Tom Lantos sosem feledte el magyar gyökereit, és helyénvaló, hogy azt a sétányt nevezték el róla, amely egykori iskolája előtt halad el.

Joe Biden levelében azt írta: mindig hálás lesz mindazért, amit Tom Lantostól tanult. Remélhetőleg mindazok, akik a sétányon járnak és akik az amerikai képviselő egykori iskolájában tanulnak, magukkal visznek valamit Tom Lantos történetéből, hiszen így tarthatják életben az emlékét azoknak, akik értelmet adtak annak a két szónak, hogy „soha többé” – vélekedett Joe Biden.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere hangsúlyozta: a sétány névadásával Tom Lantos munkásságát ismerik el, kifejezik tiszteletüket elévülhetetlen érdemei előtt. Az egykori politikusnak sokat jelentett a kerület, büszke volt magyar örökségére, és egész életét meghatározta találkozása Raoul Wallenberg svéd embermentő diplomatával – emlékeztetett. Úgy látja, Tom lantos munkássága során végig felemelte szavát az emberi jogok és a polgári szabadság értékei mellett, örökké hű maradt hazájához, a kerülethez, továbbá sokat tett az Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatainak fejlődéséért.

A polgármester arra is kitért, hogy a kerületet jelentősen érintette a nyilas rémuralom, és „a magyar sors legszomorúbb fordulópontja” volt a nyilas hatalomátvétel napja, ugyanis a nyilasok saját népüket taszították kis híján a pusztulásba. Kiemelte a múlt megismerésének, átadásának jelentőségét, hiszen – mint mondta – nem olyan régen volt, ami 1944-ben történt, és a szabadság és a demokrácia híveinek feladata, hogy fellépjenek a nacionalista vezérelvűséggel szemben. A nyilas ügy nem zsidó ügy, hanem minden magyar ügye, mert ez minden érték, a keresztény értékek és a humánum elleni támadás, ezért mindent meg kell tenni, hogy ilyen ne fordulhasson elő többet – mutatott rá.

Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet elmondta: Tom Lantos olyan ember volt, aki inspirál, akinek „a gerince acélból van”, lelkesedése a szabadság iránt utánozhatatlan. Mélyen szerette Magyarországot, nemcsak amerikai, de magyar hazafi is volt, aki a lelkén viselte Magyarország jövőjét, aki féltette a magyar demokráciát – fogalmazott. Hozzátette: Tom Lantos szerint Magyarország jövője nagyban kötődik az Egyesült Államokhoz fűződő barátsághoz.

A beszédeket követően a résztvevők koszorút helyeztek el a Szent István park 55. szám alatti emléktáblánál. Az eseményen részt vett Tom Lantos özvegye, Anette Lantos, lányai és unokái, valamint a diplomáciai testület több tagja.

Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai demokrata párti politikus volt, 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja, ahol Kalifornia 12. számú választókerületét képviselte, a ház egyedüli holokauszt-túlélőjeként. (MTI)