Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor

MAGYARORSZÁG A LEGSTABILABB ÁLLAM EURÓPÁBAN

Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon.

Magyarországról szólva Orbán Viktor a stabilitás mellett kiemelte az „erős biztonságpolitikát”, amellyel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait.

A magyar és indonéz üzletemberek előtt hangsúlyozta azt is: a vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén. Úgy fogalmazott, Magyarország üzleti mentalitása nem imperialista, hanem együttműködésre építő.

„MAGYARORSZÁG ÜZLETI MENTALITÁSA NEM IMPERIALISTA, HANEM EGYÜTTMŰKÖDÉSRE ÉPÍTŐ.”

Ezért – folytatta – Magyarország nem szereti azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek kihagyják az üzletből a helyieket, a profitot pedig kiviszik.

Orbán Viktor – akit több minisztere mellett mintegy 40 magyar vállalkozó is elkísért a délkelet-ázsiai szigetországba – szorgalmazta a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen – jelezte – ha Magyarország üzletileg együttműködik olyan távoli országokkal, mint például Japán, Kína vagy India, akkor képesnek kell lennie erre Indonéziával is.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Jusuf Kalla indonéz alelnök a fórumon szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erősíteni kell a két ország közötti gazdasági köteléket, mert rengeteg a lehetőség. Szavai szerint Indonézia gyümölcsöző lehetőségeket kínál. Orbán Viktor szavaira utalva kiemelte, hogy Indonézia szintén a térsége egyik legstabilabb állama.

A fórum után több indonéz-magyar megállapodás is született. Ezek között volt a magyar közmédia és az Antara indonéz hírügynökség közötti megállapodás a hírek és a fotók kölcsönös cseréjéről, amit magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írt alá.

Emellett Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is aláírt egy-egy egyezményt az indonéz kereskedelmi kamara képviselőjével. A Fővárosi Vízművek vezetője pedig vízügyi megállapodásokat kötött.