Lázár János a 37. Kormányinfón

A kormány elsődleges célja családpolitikai, másodlagos célja a gazdaságélénkítés. Az összegszerűségre vonatkozó korlátok ezért értelmüket vesztik, a 30 milliós határt a kormány eltörli  – ismertette Lázár János a 37. Kormányinfón az otthonteremtési program részleteit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az otthonteremtési program témáját érintve a Kormányinfón hangsúlyozta, a kormány várhatóan február 3-án két új kormányrendeletbe foglalja az új szabályokat és a módosításokat. Ezek a 2010 előtti jogszabályok változtatásáról szólnak a családalapításra és otthonteremtésre várók érdekében – jelezte.

Világossá tette, a kormány elsődleges célja családpolitikai, másodlagos célja a gazdaságélénkítés. Az összegszerűségre vonatkozó korlátok ezért értelmüket vesztik, a 30 milliós határt a kormány eltörli. Továbbá megszüntethetőek azok a bürokratikus szabályok is, melyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár fölhasználásának kötelezettségét írják elő – jelentette be. A kormány nem szociális akciót, hanem otthonteremtési akciót indít – húzta alá.A kormány megbízta Lázár Jánost, hogy az építészkamarával együtt kidolgozott javaslatot tegyen a megszűnő építési engedélyezés helyetti garanciák kidolgozására.

kovács-lázár

„A KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATOTTAK LEHETŐSÉGET KAPNAK HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSRA VAGY LAKÁSFELÚJÍTÁSRA, AMIHEZ MEGKAPHATJÁK A CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYT.”

Kifejtette továbbá, hogy módosulni fog az összkomfortos lakás fogalma: ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz a feltétel; ahol nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett metódusok tovább élhetnek majd.

A kormány tisztázza az emeletráépítés és a tetőtér-beépítés támogatásának kérdését is. A kormány kész támogatni a nagyvárosi tetőtér-beépítéseket a Csok-on keresztül – közölte a tárcavezető.

A külterületeken és belterületeken zárt kertekben – korábban kerteknek számító városrészek esetében is – kész a kormány a Csok feltételeit biztosítani, és támogatni az új ház építését – jelezte.

A közhasznú foglalkoztatottak lehetőséget kapnak használt lakás vásárlására vagy lakásfelújításra, amihez megkaphatják a családi otthonteremtési kedvezményt – mutatott rá. A kormányülésen szó volt a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről is, versenyre szeretné bírni a kormány a lakáskasszákat is.

Program indul annak érdekében, hogy aki lakáscélú megtakarítással rendelkezik – vagy ebben gondolkodik -, a megtakarítás megkezdése után minél hamarabb tudjon lakáshoz jutni. Dinamizálást várunk ettől a brit alapon kialakuló közösségtől, cél, hogy 10 éven belül megvalósulhassanak a lakásépítések – fogalmazott.