Szabó György : A közösség érdekeinek megfelelően

A közösség érdekeinek megfelelően

Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke az újjáalakult kuratórium feladatairól, valamint a közalapítvány pénzügyeiről is beszélt.

 

Sokak nagy örömére újra lett kuratóriuma a Magyarországi Zsidó Örö9kség Közalapítványnak, így elkezdhetnek tervezni 2016-ra is. Beavatna ezekbe a tervekbe?

Való igaz, a 2016-os évet már az újjáalakult kuratóriummal kezdtük el, az első negyedévben olyan elengedhetetlenül fontos feladatok végrehajtásával, ami amelyeket az elmúlt félévben nem sikerült végrehajtani, hiszen a Mazsök kuratóriuma nem működött.

Melyek a legfontosabb feladatok?

A legfontosabb a pályázati rendszer újragondolása, újraépítése, a különböző bizottságok létrehozása. Ám ezeket is megelőzi az a problematika, hogy a 2015-ben kiírt, de el nem bírált pályázatok sorsát megnyugtatóan rendezzük. Továbbra is kiemelten fontos az életjáradékok kérdése is, ezek folyósításához is szükséges egyfajta felmérés és döntés is a Mazsök részéről, már annak érdekében is, hogy megfelelően és méltóképpen állapítsuk meg az életjáradék mértékét. Ez azoknak a holokauszt túlélőknek szól, akik annak idején kimaradtak az életjáradékból.

A Mazsök támogat-e civil szervezeteket, mennyire érzi ezt feladatának? Milyen formában nyújtják ezt?

Szintén kiemelt feladata a Mazsöknek, hogy a civil szervezeteket támogassa, ez már az elmúlt három évben is így volt. Egyébként még az előző ciklus elején pont ezért is módosítottuk a pályázati rendszerét a szervezetnek. Kinyitottuk a kapukat, megváltoztattuk a pályázatokon indulók körét, jelentősen bővítettük a projektpályázatokat. Ugyanígy bővítettük a szociálisan rászoruló gyerekek számára is a pályázati kört. Nagyon fontos döntést hoztunk abban a tekintetben, hogy megváltoztattuk a régi szokást, amely eddig úgy szólt, a Mazsök csak és kizárólag az ingatlanhasznosításból származó pénzösszegeket fordította pályáztatásra. Ez az összeg 45-60 millió forint volt, ám ezt megemeltük 100 millióra. Ez azt jelenti, hogy az előző ciklusban 10-12 szervezetet tudtunk támogatni, míg most 34-36-ot! Mellette a projektpályázatok száma majdnem megháromszorozódott! Több mint 200 projektet támogattunk minden évben. A rászoruló gyerekek esetében is, több mint 100-an kaptak támogatást, ez az összeg 50 és 100 ezer forint között mozgott.

A Mazsök egyik leghíresebb projektje az üdültetési programja, ez is folytatódni fog 2016-ban?

Igen, mindenképpen. A badacsonytomaji üdülőben folytatódnak a felújítások, szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés az üdülő iránt. Nagyon remélem, hogy a szezon kezdetéig az apartmanok légkondícionálva lesznek, mellette kibővítésre kerül a kóser konyha is, elsősorban annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk ellátni a vendégeket, még tovább emeljük a komfortérzetet.

A sok feladathoz pénz is kell, várható-e, hogy a kormány emeli a Mazsök törzsvagyonát, már csak azért, mert a párizsi békeszerződés értelmében a magyar állam nem lehet örököse az egykor volt üldözöttek vagyontárgyainak?

Alapvetően hosszú ideje, bő egy éve tárgyalunk a Miniszterelnökséggel, mint a Mazsök alapítójával arról, hogy milyen módon kerüljön a közalapítvány feltőkésítésre. Én úgy gondolom, nincs vita arról, hogy ezt meg kell tenni, most „csak” arról tárgyalunk, milyen módon fogjuk ezt megtenni. Készült egy ajánlat, amit átadtunk a Miniszterelnökségnek. Én nem feltétlenül tartom azt megoldásnak, hogy további ingatlanokkal bővüljön a Mazsök ingatlan-portfóliója, hiszen a közalapítvány nem egy ingatlankezelő és hasznosító társaság, bár fenntartjuk és üzemeltetjük a birtokunkban lévő ingatlanokat. Meggyőződésem, hogy nem ebből kell megoldja a Mazsök a finanszírozást, legyen szó a támogatottakról, vagy saját magáról. Nyilván, hogy vannak erre egyéb eszközök is, talán az örökjáradék-szerződéshez hasonlóan is meg lehet állapodni Magyarország Kormányával, azért, hogy a Mazsök a jelenleginél jóval nagyobb támogatásban részesüljön. Természetesen annak érdekében, hogy a feltőkésített pénzösszeg meghatározott célokra legyenek felhasználva a közösség érdekeinek megfelelően.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter