Tavaszi tanulságok némi történelmi áthallással Benedek István Gábor írása

TAVASZI TANULSÁGOK NÉMI TÖRTÉNELMI ÁTHALLÁSSAL BENEDEK ISTVÁN GÁBOR ÍRÁSA

Svát hónap

big9999

 

Tavaszi tanulságok némi történelmi áthallással Benedek István Gábor írása

 

Svát hónap

 

A Fák új éve megható, szép ünnep, de csak együtt az emlékezéssel.
Vajon milyen egyéni, közösségi élet vár ránk? És a tegnapból mit hasznosíthatunk ma és holnap?
Számomra szülőfalum, Tótkomlós, az akkori zsidó élet felmutatása szellemi-lelki gyönyörűség – és kimeríthetetlen példatár.
Tótkomlós különös település volt. Mária Terézia szlovákiai tótokat költöztetett ide. Alá kell húzni: evangélikus családokat, akik a vallásháborúk, vagyis az ellenreformációs küzdelmekből megtanulták: nekik is toleránsnak kell lenniük, ha önmaguk számára méltányosságot várnak. Vagyis viszonylag korán kinyitották a falu kapuit a zsidók előtt. A piacra előbb a környékből költözött be néhány vállalkozó szellemű „Mózes hitű” kereskedő, később távolabbról is jöttek.

 

Komlóson vallási irányzatot családi kötődés alapján választottak, s a makói ortodox vonulathoz csatlakoztak. Így jöhetett el hozzájuk Vorhand Mózes rabbi a nagy tudású vallásvezető, akinek sírja, zsinagógája ma szent zarándokhelynek számít a zsidó világban.

 

A komlósi zsidók hitközségüket maguk tartották fenn. A templomot adakozásból építették, a temetőre kölcsönt vettek fel a községtől.
Jegyzőkönyvben rögzítették a kiadásokat: a javítások, beszerzések, közösségi ünnepségek költségeit, a szegény lányok kiházasítását. A rendkívüli kiadásokra kötelező arányokat szabtak, mindig gondoskodva megfelelő tartalékokról.

 

A családok zöme kóser háztartást vezetett, a kántor intézte a vágást. A zsinagóga lényegében folyamatosan nyitva tartott. Amíg működött a zsidó elemi, a zsidó fiúk és lányok oda jártak, de az állami iskolában is mindig volt zsidó hittan tanítás. Amíg működött a zsidó iskola, ott nem kellett tandíjat fizetni; az iskolai költségeket a helyi közösség fedezte – ezért a környékbeli szegény szlovák szülők is szívesen küldték ide tanulni a gyerekeiket.

 

1944-45 kataklizmája mindezt eltörölte. A zsidó életet a politika porig rombolta; az alföldi zsidóság elpusztult. A munkaszolgálatból, a deportálásból Tótkomlósra visszatért 88 zsidó idővel máshová költözött, meghalt, többen kivándoroltak. A legfájóbb veszteség azonban még ennél is több. A hagyományos zsidó szellem, a folytonosság, a tudás és a lélek mára már alig felidézhető. Jószerével csak emlék maradt… De azért svát idején átmelegszik az ember szíve, ha legalább szólhat a régi időkről. A munkaszolgálatból, a deportálásból Tótkomlósra visszatért 88 zsidó személy idővel máshová költözött, meghalt, többen kivándoroltak. A legfájóbb veszteség azonban még ennél is több. A hagyományos zsidó szellem, a folytonosság, a tudás és a lélek mára már alig felidézhető. Jószerével csak emlék maradt. De azért svát idején átmelegszik az ember szíve, ha legalább szólhat a régi időkről.