Amerika legjobb étterme az izraeli Timna New Yorkban

Amerika legjobb étterme az izraeli Timna  New Yorkban

nir mesika
A 32 éves Kirját Motzkin-i Nir Mesika séf története igazi amerikai álom. A tehetséges séf csupán nyolc hónapja nyitotta meg legújabb üzletét East Villageben, és a helyet máris az ország legjobb éttermének választotta a USA Today napilap és a 10Best olvasótábora. A rangos kitüntetés kapcsán a ynet riportere, Cipi Shmilovitz beszélgetett a séffel.
– Amikor meghallottam, hogy minket választottak, elállt a lélegzetem – meséli Nir. – Órülten boldog voltam, miközben tudtam, hogy ez nem is olyan meglepő. Az elmúlt hónapokban rengeteg energiát fektettünk az üzletbe, a hét 6 napján 17 órát dolgozom, szívem-lelkem itt van az étteremben. Ennek ellenére, ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja, hogy én Nir Mesika, egy észak izraeli szakács vezetem majd az USA legjobb éttermét, biztosan nem hiszem el.
Mesika már gyerekkorától a konyhában tüsténkedett, míg más srácok a focit nézték a tévében, ő a főzős műsorokért rajongott, és amikor a mamája dolgozott a húgával beszabadultak a konyhába. A család mai napig emlegeti a feta sajttal és zatarral készített spagettijüket. Mesika a Tel-Avivban, a Goocha étteremben konyhafőnök helyettesként kezdte a pályafutását, majd 24 évesen Milánóban nyitott kóser éttermet. Izraelbe való visszatérése után Meir Adoni séffel dolgozott a Catit étteremben, majd amikor Adoni megnyitotta a Mizlala nevű éttermét, konyhafőnök helyettesként követte őt. Itt találkozott későbbi feleségével, Liattal. Amikor Liat New Yorkban kapott munkát ő is odaköltözött és egy évig vezetett egy éttermet Williamsburgban, mielőtt társaival, Ori Applevel és Amir Nathannal meg nem nyitották a Timnát.
“Az álmom mindig is az volt, hogy végre feltegyük az izraeli konyhát is a kulináris térképre, de igazság szerint először nagyon féltünk nyíltan kijelenteni, hogy ez egy izraeli étterem. Aggódtunk a biztonság, a politika, az előítéletek miatt. Attól tartottunk az emberek nem fognak jönni, de végül azt mondtuk, mi igenis izraeli ételeket akarunk felszolgálni és ezt fel is vállaljuk. Végül is jó döntést hoztunk, mert bár New York kulináris térképe rendkívül sokszínű, az izrali ételekkel bőven van hely a piaci növekedésre. “
A Timná nem olcsó hely, egy kétszemélyes vacsora 120 dollárba kerül. A legnépszerűbb ételek a beduin polip, a marokkói “harira” pörkölt, a bárány nyereg, a mediterrán sashimi és a kubaneh kenyér. Aki csak egy villásreggelire ugrik be, az shakshukával vagy masabachával kezdheti New York-i napját. 
Sivan Erush  ERECPRESS