Rubin Eszter: Bagel részlet 2016. január 1-i Halljad Izrael! adásában elhangzott

Bagel címmel jelenik meg Rubin Eszter új könyve, melyből most részleteket ismerhetnek meg

Rubin Eszter: Bagel részlet
 0084a968_7100186.mp3
Hallgassa meg a teljes adást!

Ízletes levese van a tyúknak,főzzük legalább öt órán keresztül, épp csak gyöngyözzön a levesünk. Minden bajra gyógyír a jewish penicillin, influenzát gyógyít, náthát, torokfájást, gyomorbajt, honvágyat. Összetartja a mispachát a jó zsidó leves. Lélekig hatolón ismerős, aranyló zsírkarikák felszínéről tükröződik vissza a családi fotóalbum.

Ruben esküvőjére tyúkleves készült ötven főre, a levesbetét kreplach volt. Ehhez a töltött tésztához össze kell gyúrni a lisztet tojással, kicsit sózzuk, pihentetjük, kinyújtjuk és köröket szaggatunk. Megtöltjük darált hússal, rá egy újabb tésztakorong, és mehet a levesbe. Kevesen ismerték, de mindenki dicsérte a zsidó tortellinit.

Csodálatos esküvő volt Balatonfelvidéken, ahonnan a menyasszony családja származik. Dédmama kézzel horgolt csipkéit viselte a lány. Kissé megsárgult az évtizedek alatt, ehhez igazította a többi anyag színét a varrónő. Az erős lenvászonból varrt, törtfehér ruha alja fűszálak hegyét súrolta, ahogy a levendulából font hüpe felé haladt a szerelmespár. Kibontott hajú, mezítlábas menyasszony, évszázados csipkefátyol alatt, a falusi zsinagóga kertjében.

Halott zsinagóga. Erre az alkalomra megnyílt a mindig lakattal zárt kertkapu, egyetlen napra újra élettel telt meg az évtizedek óta csöndbe burkolózó kert. Hosszú szoknyás, fejkendős asszonyok jártak egykor a női karzatra vezető nyikorgó tölgyfalépcsőn, a menyasszony nőági felmenői. Most kúszó lila akác növi be a leomló, törött fokokat, vakolat törmelék, üres ablaknyílások, burjánzó vegetáció.
Élettel többé senki meg nem tölti a néma épületeket. Magányosan várják a pusztulást, hűen egykori gazdáikhoz, akik valaha héberül felhangzó imával töltötték be a teret hétköznap reggelenként és minden ünnepen.

Talán az árván maradt zsinagógák is alijázhatnának az Ígéret Földjére. Egyesével elbonthatnánk a téglákat, hogy ők is beteljesítsék Herzl Tivadar álmát. Nem kell megvárni míg az enyészeté lesz minden darab kő, újra felépülhetnek, új értelmet nyerhetnek akár a Negev sivatagban is. Eleve lehetne így építkezni. Pár ezer évnyi tapasztalat alapján praktikus volna a könnyűszerkezetes zsinagóga építészet, bárhol felállítható bét’hakneszet, a közösség instant háza. Bármikor összecsukható, könnyedén csomagolható mobil zsinagóga. Gyorsan elbontható otthonok, nem baj, ha nem fér be a zongora, a zsidó gyerek hegedülni tanul, mégiscsak könnyebb a hegedűtok, amikor menni kell. Mert menni mindig kell.

Lehet, ha minden egyes megszentelt tégla hazatérne Erecbe, újból összeállna az érzékek feletti erőtér, amely a Szentély felépülését jelzi. A Midrás és a Jeruzsálemi Talmud szerint előbb épül fel újra a Szentély, azután jön el a Messiás, majd egybegyűjtik a szórványokat és helyreáll Dávid királysága. És akkor Izrael földje megtelik az Örökkévaló ismeretével.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

rubin.jpgeszter

 

 

 

www.facebook.com/Rubin-Eszter-szerzői-oldala-308855975864366/?pnref=story