Orbán Viktor a Fidesz XXVI. kongresszusán

Megvédjük a határainkat, megvédjük a magyar embereket a bűnözőktől, terroristáktól, illegális bevándorlóktól – mondta Orbán Viktor.

Sokan mosolyogtak, amikor úgy döntöttünk, hogy párttá alakulunk és elindulunk az első szabad választáson – mondta a miniszterelnök a Fidesz XXVI. kongresszusán, hozzátéve: „nem voltunk profik, de tudjuk: a Titanicot szakértők építették, Noé bárkáját egy laikus”.

„MA – SZÖVETSÉGESEINKKEL EGYÜTT – KÖZÉP-EURÓPA LEGRÉGEBBI, LEGSIKERESEBB ÉS LEGNAGYOBB POLITIKAI KÖZÖSSÉGE A MIÉNK.”

Ma – szövetségeseinkkel együtt – Közép-Európa legrégebbi, legsikeresebb és legnagyobb politikai közössége a miénk – emelte ki, hozzáfűzve: ha akkor nem vágunk bele, ma sehol sem lennénk.

Ugyanakkor a kormányfő köszönetet mondott a küldötteknek a töretlen bizalomért, mely kapcsán hangsúlyozta: felemelő és megtisztelő egy ilyen politikai közösségben elöl menni.

Egyúttal aláhúzta: nem azért vagyunk sikeresek, mert választásokat szoktunk nyerni. A győzelem csak belépő, hogy tettekre válthassuk a szavakat. Az emberek tudják, mi vagyunk azok, akik cselekszenek, akik teljesítik, amit vállaltak – szögezte le.

Fotó: fidesz.hu

„Mi hiszünk Magyarországban, hiszünk a magyarokban, hiszünk abban, hogy a magyarok minden korszakban és minden nehézség ellenére fel tudják emelni ezt az országot” – mutatott rá.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a magyarok büszke, öntudatos emberek, akik mindig, mindent a maguk erejéből akarnak elérni. Ennek kapcsán elmondta: a magyarok soha nem kuncsorognak más pénzéért, „sem urai, sem szolgái senkinek”. „Csak erre lehetett építeni 2010-ben is, amikor egy csőd szélén tántorgó országot bíztak ránk” – jegyezte meg. Szavai szerint a külföld 2010 előtt már lemondott rólunk, „de azért annyit még tettek értünk, hogy ideküldték az IMF-et”.

Ennek ellenére ma ott tartunk, hogy Európa egyik legbiztosabb ország Magyarország – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: sokan örülnének, ha olyan biztos lábakon állnának pénzügyeik, mint nekünk, és olyan pénzügyminiszterük lenne, mint a mienk, akit nem véletlenül választottak a legjobbnak.

„Mindent összevetve, a legtöbb európai ország kiegyezne a magyar gazdasági növekedéssel, örülne foglalkoztatottsági eredményeinknek, és sokan lélegeznének fel, ha hozzánk hasonlóan tudnák csökkenteni államadósságukat” – sorolta, megjegyezve: ma már nem ingoványon egyensúlyozunk. Erős fundamentumokat építettünk, van szilárd talaj a lábunk alatt, van honnan elrugaszkodnunk – közölte.

„A SZABADSÁG A BÁTORSÁGHOZ VALÓ JOG, ÉS MI ÉLTÜNK IS EZZEL A JOGUNKKAL.”

Az elmúlt öt évről szólva a kormányfő kifejtette: a mi erőnk abban áll, hogy bátran kitűztünk olyan célokat, amelyeket mások lehetetlennek tartottak.

Ha belegondolunk, a szabadság a bátorsághoz való jog, és mi éltünk is ezzel a jogunkkal – fűzte hozzá.

Kimondtunk tabunak számító dolgokat, aztán pártprogrammá tettük, majd a kormányzással nemzeti ügyekké emelkedtek – fogalmazott Orbán Viktor.

Kimondtuk a nemzetegyesítést és a kettős állampolgárságot, majd valóság lett abból, de a rezsicsökkentés is hasonló ívet járt be onnan, hogy eleinte azt mondták kritikusaink, hogy lehetetlen – hangsúlyozta, ugyanakkor megjegyezte, hogy ma már a szocialisták is „odasündörögnek a rezsicsökkentés mellé”, pedig nem is olyan rég még az intézkedés legkíméletlenebb ellenzői voltak.

„ITT AZ ALKALOM, HOGY MEGKÖSZÖNJÜK A MAGYAROKNAK AZT, HOGY HAZÁNKAT OLYAN ORSZÁGGÁ TETTÉK, AHOL ISMÉT LÉTJOGOT NYERTEK A NEMZETI ÜGYEK.”

Ki gondolta volna, hogy a devizahitelektől meg lehet szabadítani az országot, sőt a bankokat el lehet számoltatni – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: kimondtuk, pártprogrammá tettük, s végül nemzeti ügy lett belőle. Szavai szerint így lett nemzeti üggyé a rend helyreállítása, a rendőrség megerősítése, a családok támogatása, a bankok és a multik részvétele a közös teher viselésében.

Ma már oda jutottunk, hogy az ellenzéki politikusok a legkisebb zavar nélkül úgy tesznek, mintha ezek mindig is nemzeti ügyek lettek volna – jegyezte meg.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egy ügyet csakis a polgárok tehetnek nemzeti üggyé, ha mellé állnak, ha rábírják a politikát, „ha néha egyenesen kikényszerítik azt”.

„Itt az alkalom, hogy megköszönjük a magyaroknak azt, hogy hazánkat olyan országgá tették, ahol ismét létjogot nyertek a nemzeti ügyek, olyan országgá, ahol ismét lehetséges egy irányba húzni a szekeret” – hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő szerint a cél a polgári berendezkedés higgadt és alapos megvitatása, egy pontos jelen- és jövőkép, amelyből új gondolatok és nemzeti ügyek születhetnek. Hangsúlyozta, a polgári berendezkedésnek nemcsak programja és tartalma van, hanem politikája is. A mi politikai közösségünk másképp politizál, mint ahogy 2010 előtt szokás volt hazánkban, és ahogy Európában szokás – mutatott rá. Közölte, meghallgatják az embereket, hogy egyetértési pontokat hozhassanak létre az emberek és a kormány között.

„HA KELL, ÜTKÖZÜNK, HA KELL, VISSZAVONULUNK, HA KELL, MEGÁLLAPODUNK, DE A CÉL MINDIG UGYANAZ: A MI POLITIKÁNK KIZÁRÓLAG MAGYARBARÁT POLITIKA.”

Hangsúlyozta, minden körülmények között a magyar érdekeket képviselik, ismerik az erőviszonyokat, de nem hagyják zsarolni magukat. Ha kell, ütközünk, ha kell, visszavonulunk, ha kell, megállapodunk, de a cél mindig ugyanaz: a mi politikánk kizárólag magyarbarát politika – jelentette ki. Hozzátette: a Fideszben a mindennapi patriotizmus élettörvény.

Úgy fogalmazott, a valóságból indulnak ki és nem az ideológiából, az emberek boldogulása és biztonsága a legfontosabb ügy számukra. A mi politikánk cselekvő politika – folytatta, majd az európai politikáról szólva megjegyezte: bátorság kellene és erő: hogy legyen bátorságunk dönteni, és legyen erőnk cselekedni.

Orbán Viktor kijelentette, a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni. Olyan célokat tűznek az ország elé, amelyet a korábbi kormányoknak sem ereje és talán bátorsága nem volt kitűzni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma 550 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányzásuk elején, a cél a teljes foglalkoztatás. Kevesebb adó, több vállalkozás, nemzeti ipar, magyar gazdák, bürokráciamentes állam: ebből születik meg a következő néhány százezer munkahely – húzta alá.

Erős és sikeres családok nélkül nincs erős és sikeres ország, nélkülük nem fordítható meg a népességfogyás – emelte ki. Mint mondta, azt akarjuk, hogy minden család feje fölött legyen fedél, minden magyar családnak lehessen saját otthona, amely a saját tulajdona. Bejelentette, holnap benyújtják a Parlament elé azt a javaslatot, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentik.

„AZ EURÓPÁT VESZÉLYEZTETŐ VÉGZETES KÓRSÁG SZELLEMI TERMÉSZETŰ: EURÓPA NEM VÁLLALJA SAJÁT MAGÁT.”

A harmadik nagy célunk, hogy a magyaroknak ne kelljen félelemben élniük – hangsúlyozta. Megvédjük a határainkat, megvédjük a magyar embereket a bűnözőktől, terroristáktól, illegális bevándorlóktól – sorolta. Szólt arról is, hogy Európa invázió alatt áll, úgy fest, mint egy csatatér. A miniszterelnök szerint milliók, tízmilliók készülnek a kontinensre, az unió pedig vergődik, ahelyett, hogy cselekedne.

Minden józanul gondolkodó ember számára világos, hogy Európa nem bír el ennyi embert; nem tud ennyi embernek munkát adni, lakhatást, szociális és egészségügyi ellátást, oktatást, képzést, közlekedést biztosítani – jelentette ki.

Rámutatott arra is, hogy a népvándorlás hatványozottan növekvő terrorveszélyt jelent, és növeli a bűnözést is. Szavai szerint emellett veszélyt jelent a kultúránkra, életformánkra, szokásainkra, hagyományainkra. A mélyben épül a párhuzamos társadalom világa, amely kisebbségbe szorítja a mi világunkat – fogalmazott, egyúttal leszögezte, ha ez így megy tovább, el fogjuk veszíteni Európát.

Közölte, az európai vezetők mégis újabb és újabb meghívókat küldenek, ahelyett, hogy megüzennék, hogy nem az várja itt a bevándorlókat, amire számítanak. A kormányfő szerint, ami történik, nem véletlen, hanem kitervelt és irányított folyamat. Létrejött egy bizarr nagykoalíció az embercsempészek, az emberi jogi aktivisták és a brüsszeli bürokraták között – mondta.

Orbán Viktor kifejtette, az Európát veszélyeztető végzetes kórság szellemi természetű: Európa nem vállalja saját magát. Az európai szellem és az ő emberei ma felszínes és másodlagos dolgokban hisznek: emberi jogokban, haladásban, nyitottságban, újfajta családokban, toleranciában. A miniszterelnök szavai szerint ezek szép és kedves dolgok, de csak származékok. Európa nem hisz a kereszténységben, nem hisz a józan észben, nem hisz a katonai erényekben, és nem hisz a nemzeti büszkeségben – sorolta. Úgy fogalmazott, Európa az ókori Hellász és nem Perzsia, Róma és nem Karthago, kereszténység és nem kalifátus.

„MA ISMÉT KOMOLY EMBEREK HADÁT LÁTOM, AKIK KOMOLY ARCCAL, ÉS MORÁLIS FELSŐBBRENDŰSÉGÜK TUDATÁBAN ZÁRÓJELBE AKARJÁK TENNI AZ EURÓPAI NEMZETEKET, ÉS EGY ÚJ EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK LÁTOMÁSA MELLETT AGITÁLNAK.”

Rámutatott, ebben nincs rangsor: az a tény, hogy létezik európai civilizáció még nem jelenti, hogy jobb vagy rosszabb lenne másoknál. Nyitottságunk nem vezethet oda, hogy felbomoljunk és feloldódunk, amikor kapcsolatba kerülünk azokkal az idegenekkel, akiket befogadunk – emelte ki.

A fajelmélet, nemzeti szocializmus, az osztályharc- elmélet és a kommunizmus létrejöttére utalva elmondta, ma már mindez abszurditásnak tűnik, de akkoriban nem tűnt annak. Komoly emberek, komoly arccal, a morális felsőbbrendűség biztos tudatában könyvtárnyi irodalmat írtak erről össze. Ma ismét komoly emberek hadát látom, akik komoly arccal, és morális felsőbbrendűségük tudatában zárójelbe akarják tenni az európai nemzeteket, és egy új Európai Egyesült Államok látomása mellett agitálnak – hangsúlyozta.

Hozzátette: Brüsszelben sokaknak tetszik az európai baloldal terve, ám az az unió, ahová mi beléptünk, a nemzetek Európája.

Elmondta, Brüsszelben akarják megmondani, hogy kikkel kellene együtt élnünk. Magyarország megtámadta a kötelező betelepítés kvótát a bíróságon, és úgy látom, ezzel nem vagyunk egyedül – jelentette ki.

Leszögezte, tudjuk, hogy Európa sorsát az európai nagyhatalmak döntései határozzák meg, de nyíltan meg kell mondani, hogy a kényszerbetelepítés nem tetszik a magyar embereknek.

„VISSZA KELL TÉRNI A DEMOKRATIKUS EURÓPÁHOZ, A KÖVETKEZŐ EURÓPAI KORSZAK VAGY A DEMOKRÁCIA KORSZAKA LESZ, VAGY NEM LESZ.”

Aki szabad és biztonságos Európában akar élni, írja alá a kvótaellenes petíciót! Aki nem akar növekvő terrorveszélyben élni, írja alá! Aki nem akar romló közbiztonságot, írja alá! Aki felelősséget érez a gyermekeiért és utódaiért, írja alá! Aki azt akarja, hogy a következő nemzedéknek is legyen munkája, legyen saját európai kultúrája, saját európai és magyar élete, írja alá, és írassa alá másokkal is! – sorolta Orbán Viktor. Kitért arra is, hogy a migránsügy kapcsán Nyugaton egy irányított médiavilág tárul fel a szemünk előtt.

A kormányfő arról is beszélt, Európa megújításért kiált, ezt a nemzetek csak közösen vihetik végbe. A miniszterelnök szerint le kell zárni a liberális korszakot, mert a liberális politika mára szembefordult a szabadsággal, szembekerült az emberekkel és a demokráciával.

A valamikori liberális demokráciából nem demokratikus liberalizmus lett, ezt a papír elbírja, de az emberek nem – jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint vissza kell térni a demokratikus Európához, „a következő európai korszak vagy a demokrácia korszaka lesz, vagy nem lesz”.

Beszélt arról is, hogy az EU-nak új szabályokra van szüksége. Én azok közé tartozom, akik azt akarják, hogy a következő ezer évet magyarként élhessük a keresztény Európában; ennek érdekében le kell zárni egy korszakot politikai és szellemi értelemben is – emelte ki.

KÉT ÉV MÚLVA, HA MEGLESZ A BIZALOM, KÉSZEN ÁLLOK ARRA, HOGY VEZESSELEK BENNETEK A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN, ÉS ARRA IS KÉSZEN ÁLLOK, HA GYŐZÜNK, FOLYTASSAM A MUNKÁT A KORMÁNY ÉLÉN.”

Köszönetet mondott az elnökké történt megválasztásáért. Szavai szerint a következő két év legfontosabb feladata az elnök számára, hogy felkészítse a Fideszt és szövetségeseit a választásra. Elmondta, jó alelnököket kapott ehhez a munkához, „olyanokat, akiket kemény fából faragtak, és tudják mi a rend”.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, ezt a két évet nem levezetésnek szánja, hanem felkészülésnek.

„Két év múlva, ha meglesz a bizalom, készen állok arra, hogy vezesselek bennetek a választási kampányban, és arra is készen állok, ha győzünk, folytassam a munkát a kormány élén” – jelentette ki.

Megjegyezte, vannak olyan egyéniségek a Fideszben, akik szintén el tudják végezni ezt a munkát, de a „járt utat nem akarjuk elhagyni a járatlanért”, és nehéz időket élünk, amikor az egység a legfontosabb. Magyarország egysége, a Kárpát-medencei magyarság egysége és a világmagyarság egysége – húzta alá, rámutatva, az egységet építeni kell.

A magyar egység kulcsa a főhatalmat gyakorló szellemi és politikai mozgalom egysége, összetartása, bajtársias belső kultúrája – hívta fel a figyelmet. Az egység nem azonos az egyszínűséggel, mert az elviselhetetlen szellemtelenséghez vezethet, és szükségszerűen szétmállik – szögezte le. Olyan egység kell, amiben mindenki egyén maradhat – fejtette ki meggyőződését Orbán Viktor.

A tiszteletet nevezte legmagasabb vezetési elvének, aki „nem korbácsos ember”, többre tartja a belátást a kényszernél, és a megegyezést az utasításnál. Kifejtette, átlátható és mindenki által tiszteletben tartott belső rend is kell. Ha közösségünk érdekéről van szó, akkor senki sem léphet át bizonyos határt – mondta, hozzátéve, ennek érvényt szerezni a mindenkori elnök kötelessége. „Azért én állok most újra előttetek újraválasztott elnökként, mert ezt a sokszínű, vibráló, de rendezett politikát képviselem, a magyarságnak hitem szerint most erre van szüksége, ez az elnöki programom lényege” – fogalmazott.

Példátlanul magas és nagy ívű pályának nevezte az eddigi munkát, ahol minden területen teljes generációváltás történt meg az elmúlt 25 évben. Gratulált munkájához Áder Jánosnak, Schmitt Pálnak, Matolcsy Györgynek és Szájer Józsefnek is, akiket, mint fogalmazott, a Fidesz adta az országnak.

„AZ ÉLET ÉRTELME A SZOLGÁLAT, ÉS NINCS SZOLGÁLAT ALÁZAT NÉLKÜL. AKI EZT NEM HISZI, A VÉGÉN BELEFULLAD SAJÁT GŐGJÉBE.”

Orbán Viktor az irigységről szólva úgy fogalmazott, ajándékba csak a szánalmat adják, az irigységért keményen meg kell dolgozni. Inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak, de ennél fontosabb, hogy a mi példánk kiváltott másokból pozitív reflexeket és elszántságot – tette hozzá.

Elmondta, a Fidesz a mélységből mindig a felszínre küzdötte magát, ezért azt akarják, hogy példájuk minden magyarnak bátorságot és lelki erőt adjon, hogy a siker mindenkié legyen.

Kifejtette, a sikeres közösség és a sikeres emberek újabb és újabb erőfeszítésének is értelme van. Mit akarhatunk még egyáltalán? – tette fel a kérdést. Hihetetlen, hogy egy ekkora közösség egyben van, újra és újra összeáll – mondta.

„Úgy sejtem, hogy különbözőségeink mögött van valami, amiben mindannyian hiszünk, az életünk csak akkor értékes és értelmes, ha azzal a saját életünknél fontosabb és jelentősebb dolgot szolgálunk: családot, Istent és hazát” – szögezte le.

Az élet értelme a szolgálat, és nincs szolgálat alázat nélkül. Aki ezt nem hiszi, a végén belefullad saját gőgjébe – mondta. Amíg szolgálunk, nem fogyunk ki a célból, nem párolog el erőnk, és mindig meg fogunk újulni – zárta szavait.