Kérsz teát?

Kérsz teát?

 

tea2

Lehet-e szemérmesen, de mindenki által érthetően beszélni a sexről, a nőket naponta érő erőszakról, zaklatásról? Igen lehet! Kell is! Sokat, sokszor. Bánki Gergely és Sipos Vera – a darab írói és rendőzi és előadói – a NANE Egyesület felkérésére megtette. A hét elején volt a bemutatója a „Kérsz teát?” című színházi előadásnak.

A szex és a teázás párhuzamát Rockstar Dinosaur Pirate Princess nevű amerikai blogger használta először márciusban. Megfogalmazása az óta „meghódította” a világot. A kamaradarab bemutatásának különös apropója is lett. A napokban hozott ítéletet a bíróság a gólyatábori erőszakoló ügyében.

Miről is szól a „Kérsz teát?” Hát természetesen a sexről, és az „őt” megszemélyesítő teáról, ami két dolog. Egy dolog azonban közös bennük: Ha a partnerünk nem akarja a teát, nem kényszerítjük bele. Ha a partnerünk nem akarja a szexet, nem kényszerítjük rá. Nem?!

Dehogynem, kifinomult eszközök tárházával: érzelmi zsarolással, manipulációval, kétértelmű beszólásokkal, nyaggatással, a szexre való rábeszéléssel, és még ki tudja milyen eszközökkel.  Sokszor csak később veszi észre az áldozat a zaklatást. Ezek is ugyanolyan kitörölhetetlen nyomot hagynak a nőkben, mint a fizikai nemi erőszak.

Bánki Gergely és Sipos Vera sok humorral mutatja be a nőket érő erőszak csendes mintáit két csésze tea társaságában, 45 percben.

Az előadás alkalmas arra, hogy egyetemeken mutassák be. A bemutató utáni beszélgetésekből kiderült, hogy csak az ELTE hívta meg a produkciót.

Végignézve a darabot bátran ajánlom már az általános iskola felső évfolyamos és a középiskolai diákok részére történő bemutatást is. Talán a mai tinik a megtekintés után könnyebben felismerik a rájuk leselkedő veszélyeket.

Az előadás meghívható infokukacnane.hu. A NANE „Csak az IGEN jelent igent!” kampányáról a  www.nane.hu/kerszteat weblapon olvashat.

sztorma HCJD