Átadták a Kézdy György-díjakat

Átadták a Kézdy György-díjakat

fogarasi.+++++++

Földvári Csilla, Radnainé dr. Fogarai Katalin és a ZSIT egylet kapta idén az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díjait.

December 8-án délelőtt a Vígszínházban került sor idén második alkalommal a Kézdy Györgyről elnevezett díj átadására, melyeken jelen volt Kézdy György özvegye és unokája is.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete beszédében kiemelte, hogy „napjainkban felértékelődnek a szavak, mert egyelőre nem vált valóra az, az óhaj, hogy Európában, békességben éljünk. Válaszokat kell keresnünk arra, hogy merre is tart Európa és ezen belül a közép-európai régió.” Méltatta az Élet Menete Alapítványt és köszönetet mondott a közös munkáért, melyben, a továbbiakban is részt kívánnak venni.

Lackfi János író a novemberben megjelent „Sokszínű mesék” című kötet egyik szerzője a könyv kapcsán saját személyes emlékeit idézte fel, amikor is nagymamájától megtudta, hogy „hiányos származású”. A mesekönyv segítségével a mai fiatalok segítséget kapnak ahhoz, hogy a történelmet nem csak tudomásul kell venni, hanem átélni is kell.

Gordon Gábor, Sommer Katalin és Czeglédi Dávid együtt adták át az ez évi Kézdy György díjakat a díjazottak egy-egy kisfilmmel történő bemutatása után.

Földvári Csilla, az Élet Menete Alapítvány önkéntese arról beszélt, hogy a munkája során a „túlélőkön keresztül ismerte meg a holokauszt drámáját”. Kiemelte, hogy az oktatás a legfontosabb munka, amit eddig is és jövőben is végezni fog az alapítványnál.

„Egy kitüntetés értékét az adja, hogy kitől kapja az ember. Az Élet Menetétől kapni, az nagyon megtisztelő”- fogalmazott Radnainé dr. Fogarai Katalin a díj átvételekor.

A ZSIT egylet képviseletében Hantos Péter vette át az elismerést azért a munkáért, amit a csömöri régi zsidó temető rendbehozataláért kaptak. Az országban található többi elhagyott izraelita temetőjét is rendbe fogják hozni, jelentette ki Hantos.

A díjak átadása után Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete köszöntötte a díjazottakat, akiket és a munkájukat is személyesen ismeri. „Ők, azok, akik ellensúlyt próbálnak képezni azokkal szemben, akik szobrot akarnak állítani Hóman Bálintnak”- fogalmazott a nagykövet úr.

A 2015.-os év három legfontosabb „projektjét” Kálmán Zsuzsa ismertette:

– Hamarosan az interneten lesz elérhető az a kvízjáték a tizenéves korosztálynak, melynek fő témakörei többek közt a tolerancia, demokrácia, rasszizmus
– Oktatási programjukkal szeretnék elérni a véleményformáló pedagógusokat, közéleti személyiségeket
– Egy Vagonszínház létrehozása, mellyel szeretnénk járni az országot, és tematikus darabokat fognak bemutatni.

2015. december 8.​sztorma HCJD