Strasbourgban történt: terrorizmus, uniós költségvetés, Lux-díj

Strasbourgban történt: terrorizmus, uniós költségvetés, Lux-díj

PLENÁRIS ÜLÉS Cikk – Intézmények −

 

Strasbourgban történt a héten: terrorizmusellenes lépések, 2016-os EU-s költségvetés, Lux-díj 

A terrorizmusellenes lépésekről és a tagállamok előtt álló kihívásokról vitázott a Parlament szerdán. Számos EP-képviselő hangsúlyozta felszólalásában, hogy különbséget kell tenni a menekültek és a terroristák között. A plenáris megszavazta az Unió 2016-os költségvetését, amelynek két hangsúlyos pontja a menekültválság kezelése és a gazdasági növekedés ösztönzése. A Mustang című film nyerte idén az EP éves filmdíját, a Lux-díjat.
A menekülteket a terroristákkal azonosító kijelentések pusztán a terroristacsoportokhoz csatlakozókat inspiráló gyűlöletet és a kiábrándultságot növelik, érvelt több képviselő a terrorizmusellenes lépésekről tartott szerdai vitában. A képviselők emellett azt kérték a tagállamoktól, hogy fokozzák a biztonságot és javítsanak az információcserén és a titkosszolgálatok együttműködésén.
A Parlament szerdán elfogadta azt a nem kötelező erejű állásfoglalását, amely a börtönökben, az interneten, az oktatás és a társadalmi befogadás keretében alkalmazható, konkrét stratégiát vár a fiatal európaiak radikalizálódásának megfékezésére.
Szerdán az EP megszavazta és Martin Schulz aláírta az Európai Unió 2016-os költségvetését. A Parlament a lehető legtöbb forrás elkülönítését kérte a migráció és a menekültkérdés, a kis- és középvállalkozások, a diákok, valamint a Horizon2020 kutatásfejlesztési programja számára.
A nagyvállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitot termelik – javasolja a tagállami adómegállapításokat vizsgáló különbizottság állásfoglalásában, amelyet a szerdai plenáris ülésen fogadott el a Parlament. Az EP-képviselők a dokumentumban javaslatokat tesznek arra, hogyan lehet igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban.
A keddi strasbourgi plenáris ülésen a Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentéséért. Térképünkön bemutatjuk, hogyan alakul a gyermekszegénység az EU-ban.
A szerdai plenáris ülésen Sergio Mattarella olasz elnök is felszólalt, aki az Unió jövőjéről, illetve a torrizmus kihívásairól beszélt az EP-képviselőknek.
„Arról akartam beszélni, hogy mit jelent nőnek lenni és Törökországban ez még inkább aktuális és sürgető volt” – mondta Deniz Gamze Ergüven rendező a Mustang című filmről, amely megnyerte a 2015-ös Lux-díjat. A Parlament filmes díját a keddi strasbourgi plenáris ülésen vette át a rendező.
Szerdán az EP-képviselők Federica Mogherini uniós főképviselővel vitatták meg a vallettai, illetve a G20 csúcstalálkozó eredményeit. Az EP-képviselők szerint a menekültválság megoldásának egyik kulcsa az együttműködés az afrikai országokkal.
A Parlament kedden arról vitázott, milyen dömpingellenes, illetve fenntartható intézkedések szükségesek az acélipar fejlesztéséért.
Az EP idei fotópályázatának két győztese, a magyar Szabó Éva és az olasz Rosabella De Angelis részt vettek a november végi plenáris ülésen, ahol fotóriportot készíthettek a Parlamentről. Az idei fotópályázat témája a fejlesztés volt.
További hírek az Európai Parlamentből erre a linkre kattintva.

REF : 20151120STO03848