Jáálon: minden eshetőségre fel kell készülnünk

A napokban 800 körözött terroristát vettek őrizetbe

Izraeli Időjárás-előrejelzés

2015. november 28, szombat
Némi lehülés. Száraz idő, az évszaknak megfelelő hőmérsékletekkel. 

◙ Vasárnap: A déli óráktól esők északon és a tengerparti sávban. 

◙ Hétfő: További lehülés, Esők az északi határtól a Negev északi régiójáig. Az esőzések estefelé felerősödnek.

Golán: 24º/13ºC
Cfát: 19º/11ºC
Tiberiás: 27º/16ºC
Haifa: 24º/14ºC
Tel Aviv: 26º/15ºC
Asdod: 25º/16ºC
Jeruzsálem: 22º/15ºC
Beér Séva: 27º/12ºC
Holttenger: 27º/19ºC
Eilat: 29º/18ºC

 

Yaalon lecture

Az Izraeli  vezérkari főnök titkos látogatása Brüsszelben

Mose „Bugi” Jáálon honvédelmi miniszter szerint a jelenlegi terrorhullám talán hetekig, talán hónapokig tartani fog. Elmondása szerint nem tudható, hogy annak mikor szakad vége, ezért fel kell készülnünk minden eshetőségre.

Eilatban, a Gyáriparosok Szövetsége ülésén a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a jelenlegi terrorhullámot, csakúgy, mint  korábbiakat kiindulási helyükön lehet felszámolni hathatós intézkedésekkel. Mint kifejezte magát, a megfelelő politika a vaskos bot – vagyis az elrettentés.

Egy másik előadásában nyilvánosságra hozta, hogy az utóbbi napokban 800 körözött terrorgyanús személyt vettek őrizetbe a biztonsági erők.

Jáálon egyúttal meggondolatlannak nevezte azokat, akik már most azonnali katonai hadműveletet követelnek, hasonlót a 2002 tavaszán végrehajtott  „Chomát mágén” hadművelethez, amikor a hadsereg öt hétig tartó sorozatos rajtaütések révén szétzúzta a palesztin terror infrastruktúráját, és megsemmisítette vagy letartóztatta a terrorakciók „mérnökeit” (kitervelőit) és végrehajtóit.

Gadi Eisenkot vezérkari főnök a legsúlyosabb terror-riasztás ellenére hétfőn titkos látogatást tett Brüsszelben, ahol az Európai Unió legfelsőbb biztonsági vezetőivel és egy magas rangú amerikai tábornokkal folytatott megbeszélést. Valószínű, hogy elhárítási tényezőkkel is találkozott.

Az izraeli titkosszolgálatok aktívan együttműködnek európai kollégáikkal az iszlámista terror elleni küzdelemben. ◙

Bejegyezte: Halmos László d