Kósa Lajos keddi sajtótájékoztatóján

A baloldal továbbra is azon a betelepítéspárti és bevándorláspárti állásponton van, melyet korábban is kifejtett – hangsúlyozta Kósa Lajos keddi sajtótájékoztatóján, miután a Parlament elfogadta azt a törvényt, mely arra kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához a kötelező betelepítési kvóták miatt.

Az Országgyűlés kedden törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. A Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről című, Fidesz-KDNP-s törvényjavaslatot 154 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett – házszabálytól eltéréssel – fogadták el a képviselők.

„A BETELEPÍTÉSI KVÓTA ELLENTÉTES A MAGYAR ALKOTMÁNNYAL, AZ EURÓPAI ALAPELVEKKEL ÉS A NEMZETKÖZI JOGGAL.”

Kósa Lajos sajtótájékoztatóján elmondta, a szavazás előtt a szocialisták egy módosító indítványt nyújtottak be a törvényjavaslathoz, melyben lényegében arra tettek javaslatot, hogy a kormányt kötelezze a Parlament arra, hogy hajtsa végre a betelepítési kvótára vonatkozó döntést. A végszavazásnál a baloldal egyöntetűen elutasította a törvényjavaslatot, miután nem ment át a javaslatuk – tette hozzá.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a baloldal a betelepítési kvóta melletti álláspontot foglalta el – jegyezte meg. A Fidesz frakcióvezetője aláhúzta, a baloldal továbbra is azon a betelepítéspárti és bevándorláspárti állásponton van, melyet korábban is kifejtett.

Fotó: fidesz.hu

A Fidesz azt gondolja, hogy sikerrel lehet felvenni a küzdelmet a betelepítési kvóta ellen az Európai Unió Bíróságán – jelentette ki Kósa Lajos. A frakcióvezető rossz döntésnek tartja a betelepítési kvótát, mert nem old meg semmit, ellenben felvet számtalan problémát. Ellentétes a magyar alkotmánnyal, az európai alapelvekkel és a nemzetközi joggal is – sorolta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kötelező kvóta kényszerű lakosságáttelepítést is jelentene. Magyarország történelmi tapasztalatai is arra intenek bennünket, hogy nem fogadható el semmiféle lakosságcsere, kényszerlakhely-változás, kitelepítés, betelepítés, betelepítési kvóta – fogalmazott a képviselő.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a kötelező kvótára vonatkozó uniós döntés végrehajthatatlan is, mert nincs eszköz arra, hogy a kvóta szerinti kiosztásra kerülő országban tartsák a bevándorlókat, ha ők Németországba akarnak menni. Ha viszont kényszert alkalmaznak, akkor a legrémségesebb kommunista és náci időket hozza vissza az Európai Bizottság Európába – jegyezte meg.