Darvas István rabbi a hetiszakasz kapcsán beszélt a földvásárlásról

A föld az ősi tulajdon

Darvas István rabbi a hetiszakasz kapcsán beszélt a földvásárlásról, valamint arról, hogy erre a mai napig is nagy szükség van.

darvas 2

Új hét, új hetiszakasz, aminek mi a címe, mit lehet tudni róla?

D.I.: A mostani hetiszakasz címe Chajé Szárá, ez azt jelenti, Sára élete. Ez a cím látszólag ellentétben van a hetiszakasz első történetével, hiszen ez éppen Sára haláláról szól.

Gondolom, ehhez is hozzáfűztek valamit a bölcsek?

D.I.: Igen, ezzel kapcsolatban azt, hogy az igaz emberek a halálukban is élőnek neveztettek. Ez Sára kapcsán egészen biztosan igaz, hiszen ő a mai napig is egy olyan szereplője a zsidó hagyománynak, a mindennapoknak, ami élőnek tartotta itt az elmúlt háromezer esztendőben. Amikor Sára távozik az élők közül, akkor Ábrahámnak, mint a férjének a kötelessége az, hogy meggyászolja, eltemesse, aki természetesen mindkettőnek eleget tesz. Amennyiben a temetést nézzük, akkor valami egészen különleges módon teszi ezt Ábrahám, hiszen egy komoly üzleti tárgyalást követően megvásárol egy olyan földet, ami a későbbiekben nem csak Sárának, hanem más, a történelmünk egyéb kiemelkedő alakjainak is a temetkezési helye lesz. Ez Mákpéla barlangja. A most elolvasásra kerülő hetiszakaszban is az szerepel, ott temeti el Sárát. A későbbiek során a mestereink számos alkalommal hívják fel a figyelmet arra, hogy ez azért is jelentős, mert senki nem kérdőjelezheti meg Mákpéla barlangjának a tulajdonjogát, hiszen a Tóra tanúsítja, Ábrahám ezt megvásárolta.

És akkor ezt senki sem vitatja, ha jól értem…

D.I.: Ennek ellenére a mai napig is egy komoly probléma, hogy a zsidók által megvásárolt területek jogát megkérdőjelezik, de ahhoz, hogy minden egyéb, Izrael földjének megfelelő micváknak eleget tudjunk tenni, ahhoz szükség volt arra, hogy időről időre területeket vásároljunk. Ezzel kapcsolatban jött létre egy olyan cionista szervezet, amely fő céljának tekintette, hogy minél több területet tudjunk természetesen, szabályosan, a törvényeknek megfelelően megszerezni, visszaszerezni azon a földön, amely a mienk volt a múltban. Reményeink szerint a jövőben is a mienk lesz. Aki a földvásárlásról is szeretne többet tudni, azt szeretettel várjuk péntek este az OR-ZSE zsinagógájába vagy bármelyik más zsinagógába. Nálunk péntek este fél 6-tól várjuk a tanulni vágyókat, majd 6-tól a szombatfogadó istentiszteleten és tesz azokért a szervezetekért, melyek Izrael földjén tevékenykednek.

Köszönöm a beszélgetést, a tanílást.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. november 6-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.