Rogán Antal napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben.

A brüsszeli álláspont a kötelező kvótarendszerről kötelező betelepítést jelent – szögezte le Rogán Antal napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben.

A Miniszterelnöki kabinetiroda vezetője Kósa Lajos napirend előtti felszólalására reagálva kifejtette, a kötelező kvótarendszer azt jelenti, hogy az unió kötelezően be akar telepíteni a nemzetállamokba bevándorlókat, függetlenül a nemzeti kormányok véleményétől. Mi több, az emberek véleménye nem érdekli különösképpen sem az Európai Parlamentet, sem a brüsszeli bizottságot.

Hangsúlyozta, ma Európában kétféle válasz létezik a bevándorlási kérdésre, az egyik szerint első helyen a határokat kell megvédeni, az úgynevezett hotspotokat az európai határokon kívül kell létesíteni, a problémát Törökországban, vagy a keletkezési helyen, Szíriában kell orvosolni. Ezt a véleményt osztja a magyar kormány és Orbán Viktor is. A másik álláspont a Soros György logikája szerint megfogalmazott brüsszeli kötelező kvótarendszer – hívta fel a figyelmet.

Kifejtette, a kötelező kvóta, a „Juncker-képlet” szerint az az egymillió fő, amiről Soros György is beszél, kísértetiesen egybehangzik azzal az elvárással, amit a német kormány megfogalmazott azzal kapcsolatban, hogy országukba hány ember érkezik év végéig. Leszögezte, ebből kiindulva Magyarországon évente 13.200, egymillió kétszázezer ember esetén pedig több mint 15.000 ember betelepítését jelentené.

„A BEVÁNDORLÁSI FOLYAMAT MÉG LEGALÁBB ÖT ÉVIG TART EURÓPÁBAN, A CSALÁDEGYESÍTÉSRŐL PEDIG MÉG NEM IS BESZÉLTÜNK.”

„Ha azt feltételezzük – amit az MTA kutatóintézete is mondott -, hogy a bevándorlási folyamat még legalább öt évig tart Európában, a családegyesítésről pedig még nem is beszéltünk, a Juncker-képlet alapján egy „szegednyi” ember betelepítése várható – fogalmazott. Mindezt úgy, hogy az értelme is megkérdőjelezhető – tette hozzá.

Magyarország kormánya ezt a tervet értelmetlennek, jogtalannak, és veszélyesnek tartja – szögezte le. Értelmetlen, mert a válságot nem megoldja, hanem súlyosbítja: a kvóta meghívót jelent.

Szólt arról is, hogy Németországban és Ausztriában sokan úgy gondolják, a kvóta révén elkerülnek tőlük bevándorlók. De ki fogja megakadályozni, hogy a letelepítettek a schengeni övezeten belül elvándoroljanak?

Milyen alapon akarnánk korlátozni a schengeni övezeten belüli mozgást? Esetleg faji alapokon akarnak majd válogatni a határokon? – tette fel a kérdést.

Kijelentette, az lesz a folyamat vége, hogy egyes unión belüli országok a nagy nyomás miatt visszaállítják az unión belüli határaikat, ami viszont nemcsak a magyarok mozgásszabadságának, hanem a schengeni rendszernek is a végét jelentené.

Rámutatott, az osztrákok is építési munkálatokba fogtak a schengeni határokon belül. Természetes, hogy ők is meg akarják védeni magukat, de az is természetes, hogy ami „onnan kapu kerítéssel, az Szlovéniából nézve kerítés kapuval” – fogalmazott.

Mint mondta, szerencsére ilyenre az osztrák-magyar határon nincs szükség, mert mi magyarok, a szerb és a horvát határon megvédtük Ausztria felénk eső határait is, ahogy az unióét is. Cselekedtünk, amikor kellett – nyomatékosította.

A Miniszterelnöki kabinetiroda vezetője a kvótarendszert jogtalannak nevezte, mert szerződések és eljárásrendek szerint az uniónak nem volt joga a kérdésben kötelező döntést hozni.

Más európai kormányokhoz hasonlóan Magyarország is szeretne az Európai Bírósághoz fordulni, amihez az emberek, és az Országgyűlés támogatására is szükség lesz – mondta. Ebben az ország nincs egyedül, a visegrádi országok is ellenzik a kötelező betelepítési kvótát – zárta szavait.