Éjszakai szállót nyitott a Vatikán hajléktalanoknak

Éjszakai szállót nyitott a Vatikán hajléktalanoknak 

Pár lépésre a Vatikántól, a Via dei Penitenzierin nyílt meg október 7-én a harmincnégy férfi befogadására alkalmas szálláshely. A jezsuiták bocsátották rendelkezésre az épületet, Teréz anya nővéreire bízták a működtetését.


A pápai főalamizsnás hivatala finanszírozta az épület kialakítását, működtetését. Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás szentmise keretében nyitotta meg a szállót október 7-én.

Teréz anya nővérei három másik római épületben is ellátják a hajléktalanok szolgálatát. Külön erre a célra kialakított szabályzat segít abban, hogy rendben menjen a befogadás: előzetesen egy nővér elbeszélget a szállást igénylővel, akit regisztrál; legfeljebb harminc éjszakát tölthet itt egy-egy ember; pontos időbeosztás van, este 18 és 19 óra között lehet bemenni, reggel 6.15-kor van ébresztő; az ébresztőt követően az ott éjszakázóknak rendet kell tenniük maguk után; a házat reggel nyolckor zárják, ezt követően takarítják.


A vendégek vacsorát és reggelit kapnak, a Szent Péter tér oszlopsorai alatt kialakított zuhanyzókban fürödhetnek.

Az újonnan kialakított szálló épületében néhány hónappal ezelőtt még utazási iroda működött. A jezsuita rend tulajdona az épület, ezzel a felajánlással válaszolnak Ferenc pápa kérésére, hogy bocsássák az egyházi ingatlanokat a szükséget szenvedők rendelkezésére.

A Vatikánon belül már 1988 óta működik egy ötven férőhelyes szálló nők számára. Az ötven szálláshelyből körülbelül harminc helyen hosszabb időre fogadnak be hajléktalan asszonyokat.

Fotó: Avvenire.it, Vaticaninsider.Lastampa.it

Avvenire/Magyar Kurír