A zsinagóga a közösség erejét mutatja

A zsinagóga a közösség erejét mutatja

Ilan Mor köszöntője a Zsinagógák népe című film bemutatóján.

 

Engedjék meg, hogy egy vicces történettel kezdjem a mai köszöntőmet. Egy zsidó ember hajótörést szenvedett, nagy nehezen egy lakatlan szigetre vetődött. Ahogy körbenézett, be kellett látnia, több évig kell maradnia, így rendbe tette az szigetet.

Pár évvel később, amikor megérkezett végre a megmentésére érkezett hajó, akkor a kapitány megdöbbenve vette észre, hogy két zsinagóga áll ott. Meg is kérdezte: Ön egyedül van itt, miért van szükség két zsinagógára?

Azért van erre szükség, mert az egyikben naponta imádkozom, ahol beszélhetek Istennel. A másikat azért építettem, hogy rámutathassak: Na, ide én a lábamat be nem teszem!

Ebben a viccben azért van némi igazság. Meglátszik belőle az is, hogy a zsinagóga a zsidóságnak nem csak azt a helyet jelentette, ahol imádkozott Istennek, hanem egy közösségi teret, hiszen héberül is a zsinagóga, a Bét Kneszet a Gyülekezés Házát jelenti.

Ebben a filmben 40 gyönyörűséges zsinagóga kerül bemutatásra, amely megmutatja, hogy az egykor óriási zsidó közösség hogyan is élt. Minden egyes zsinagóga azt a speciális közösséget mutatja be, amely abban az időben és azon a helyen élt. A zsidó közösség bárhol mis épített zsinagógát, akkor az volt a legfontosabb, hogy az épület ne csak az imádság, hanem a közösség háza is legyen!

Abban bízom, hogy a film megnézése kapcsán mi mindannyian nem csak a múltra tekintünk rá, hanem ezzel együtt figyelünk Budapestre, Magyarországra, arra, hogy ezekbe a zsinagógákba mindenki bejöhessen, zsidók és nem zsidók egyaránt. Mutassuk meg magunkat, milyen módon imádkozunk, miként válik egy közösség középpontjává egy zsinagóga.

A vasárnap kezdődő Zsidó Kulturális Fesztivál képes összehozni a zsidókat, a nem zsidókat, a magyar és a külföldi zsidókat, ezzel is lehetővé tegye az ellenségeskedést, a gyűlöletet, így válhat egy nagyon jó dolog valóra.

Itt is szeretném megköszönni a film alkotóinak a munkájukat, Breuer Péter úrnak, hogy megrendezte ezt a bemutatót, illetve Heisler András úrnak, a Mazsihisz elnökének, hogy a mögöttünk lévő problémás időszak ellenére is támogatta a mai estét.

Végezetül megköszönöm Önöknek, hogy eljöttek és a közelgő új esztendőhöz kívánok Önöknek Boldog Új Évet, Shana Tova!