Itt vagyunk, itt leszünk!

Itt vagyunk, itt leszünk!

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Barátaim!

Üdvözlőm a kedves nézőket, külön köszöntöm a diplomáciai testület képviselőit, a rabbikar megjelent tagjait, a világi vezetőket, elöljárókat és természetesen minden érdeklődőt.

Breuer Péter vagyok, az est házigazdája, szeretném bemutatni segítőtársamat, Breuer Ádámot, a Turist Bábel fordítóiroda vezetőjét, társtulajdonosát.

Mi történik ma?

Megnézhetünk egy remek filmet, előtte hallgassuk meg a köszöntőket. Szót kap Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, dr. Frölich Róbert országos főrabbi, valamint a film alkotói Szabó Mihály rendező-operatőr és Klein Rudolf építész, a film szakértője.

Azt el kell árulnom Önöknek, hogy én könnyebb helyzetben vagyok Önöknél, hiszen én már láttam a Zsinagógák népe című filmet, így bevezetőmben meg tudom osztani, nekem mit jelentett, mit adott.

Elsősorban büszkeséget. Büszke vagyok az őseimre, őseinkre, akik itt, a Kárpát-medencében próbáltak élni, megélni, akik mindeközben építkeztek. Építkeztek, építettek, elsősorban saját maguknak, de mellette annak a nagyobb közösségnek, ahol éltek, legyen az kisebb község, kisváros, falu, de akár az ország is. Igen, az ország is, mert ezek az épületek részei egy országnak, egy hazának, megmutatják a egy pillanatban, de a későbbi korokban is a történelem egy darabját.

Annak a történelemnek, amelyik amelynek a lapjain már régen szerepelnek a zsidók. Olyan tettekkel, amelyekre nem csak mi, hanem az egész ország büszke lehetett. Azonban az is igaz, hogy voltak olyan időszakok is, amikor ez az ország úgy döntött, elfordul polgáraitól, nem törődik velük, sőt igyekszik őket kiradírozni a lapokból.

Ezek a történelmi pillanatok erősen meglátszanak a már említett épületeken is. Hiszen a zsinagógák jelentős része elhagyatottá vált, „csupán” csak azért, mert látogatóit elüldözték, elpusztították.

Ám nem sikerült a teljes kisatírozás! Itt vagyunk, itt leszünk! Ez nem csak az örömet jelenti, hanem feladatot. Feladatunk van, minél több zsinagógát újra látogatni, felújítani, megtölteni a legfontosabbal, az ÉLETTEL!

Amikor megnéztem a filmet, akkor jöttem rá, sikerülni kell ezt megcsinálni!

Ahogy itt szétnézek a teremben, pontosan tudom, hogy sikerülni fog. Amikor látom, hogy a zsidó oktatási intézményekben nézek körül, tudom, sikerülni fog!

Bízom benne, hogy Önök is így gondolják.

 

Közéleti Gazdasági Krónika Videómagazin 

Zsinagógák népe – Breuer Péter, Heisler András, Szabó Mihály … 1.