A MI FESZTIVÁLUNK AZ ÖNÉ IS

A MI FESZTIVÁLUNK AZ ÖNÉ IS

Heisler András, a MAZSIHISZ elnökének köszöntője a Zsidó Kulturális Fesztivál kapcsán

heisler.dohány.70jpg

Mindenki számára különleges alkalom lehet egy nyár végi budapesti zsidó kulturális kavalkád. Az elmúlt esztendőkben joggal érezhette minden látogató magáénak a rendezvényt, s tudom, így lesz ez idén is, az új névvel jelentkező Zsidó Kulturális Fesztivállal. A magyarországi zsidó közösség ekkor nyitja meg kapuit, megmutatja szokásait, tradícióinak színes világát. Minden esztendőben kiváló zsidó és nem zsidó emberek fognak össze, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál keretein belül remek programokkal szórakoztassák a zsidó kultúra iránt érdeklődőket.

Budapest befogadó város. Fesztiválunk bizonyítja, hogy Magyarország fővárosa sokszínű kultúra helyszíne, s a világ országaiból érkező látogatókat barátsággal köszöntő vendéglátója. A fesztivál kínálatát talán egy sok színben harsogó mezei csokorhoz lehet hasonlítani. Üde növényekhez, melyek ezernyi színben és formában pompáznak, melyek külön-külön is szépek, de csokorba fogva káprázatosak. A növényvilágban elterjedt együttélési forma a szimbiózis. A szimbiózis, mely során két különböző növény úgy tud együtt élni, hogy az mindkettő számára előnyös.

A magyar és a zsidó kultúra szimbiózisa az elmúlt évszázadokban számos maradandó értéket hozott létre. „Szól a kakas már” – halljuk a klezmer koncerteken a dalt, mely mű mára az egész magyarság kincsévé vált. Szerzője az 1751-ben született Taub Eisik nagykállói csodarabbi. Rosenthal Mariusz Balassagyarmaton született 1789-ben. Ma Rózsavölgyi-ként ismerjük őt. Kevesen tudják: ez a zsidó ember adta nekünk a csárdást és az első magyar kőrtáncot. Petőfi barátja volt. A Nemzeti Színház megnyitásakor pedig azt a Palotást játszották melyet Rózsavölgyi írt. Neumann Ferenc 1878-ben született. Egy zsúfolt zenés kávéházban írta meg talán a világ legszebb ifjúsági regényét „a Pál utcai Fiúk”- at. Persze, Neumann Ferencet mindenki írói nevén ismeri, Molnár Ferencről van szó. Szinte végtelen a példa. Valamennyien a magyar és a zsidó kultúra együttélésének reprezentánsai.

Hölgyeim és Uraim! Fogadják örömmel, fogadják nyitottan a 2015. évi Zsidó Kulturális Fesztiváleseményeit. Élvezzék annak sokszínű, gazdag kínálatát, s e néhány nap alatt éljenek vele szimbiózisban. Akik eljönnek, akik ellátogatnak a fesztivál rendezvényeire egy dologban biztosak lehetnek. Nem távoznak üres kézzel. Megkapják azt a szellemi kincset, melyet sok ezer év tradíciója alapozott meg, s mely mindenki számára segítséget nyújthat az élet bonyolult kérdéseiben történő eligazodásban. A nagyszerű helyszínek, a Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach utcai zsinagóga, vagy a Goldmark terem segítségével megismerhetik Budapest különleges zsidó arcát.

Kérem, fedezzék fel ezt a világot!

Heisler András, a Mazsihisz elnöke