Kósa Lajos: Hússzorosára nőtt az illegális bevándorlók száma hazánkban

 

A jogszabályváltozás azt jelentené, hogy minden olyan illegális bevándorlót, aki biztonságos harmadik országból érkezett, vissza lehet oda fordítani.

Hússzorosára nőtt az illegális bevándorlók száma hazánkban: míg 2012-ben 2200, 2013-ban 18.900, 2014-ben 42.500, addig 2015 júniusáig több mint 53.000 illegális határátlépőt regisztráltak a magyar hatóságok – tájékoztatott Kósa Lajos.

Elmondta, döntő többségük elvileg sem alkalmas arra, hogy menedékjogot kapjon, a tavalyi 42.500-ból 800-an jogosultak csak erre. Év elején az illegális határátlépők fele érkezett Albániából – tájékoztatott. Azóta a koszovói albánok eltűntek, helyettük Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból, és Észak-Afrikából érkeznek – sorolta.

Amit jósoltunk bekövetkezett: szerte az európai hatóságok megszigorították az illegális bevándorlással kapcsolatos álláspontjukat – hívta fel a figyelmet. Kiemelte, tavaly Németország 800 embert irányított vissza hazánkba 42.000 menekültből, idén eddig 14.000 ilyen határozatot hoztak.

Megerősítette: Luxemburg, Svájc, Németország hatóságai jelezték, a nyár folyamán 12 charter repülőjáratot indít felénk menekültekkel, akiket a magyar hatóságoknak fogadniuk kell. Kitért arra a tényre, hogy jelenleg Magyarországnak a Szerb kormánnyal érvényes megállapodásában, a Szerbiából illegálisan Magyarországra érkezők közül napi 30 embert tudnak a szerb hatóságok visszavenni. Ehhez képest napi 500 érkezik – tette hozzá.

„SZERTE AZ EURÓPAI HATÓSÁGOK MEGSZIGORÍTOTTÁK AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁSSAL KAPCSOLATOS ÁLLÁSPONTJUKAT.”

Ennek a problémának nem megoldása, hogy menekültstátuszt adunk a kérelmezőknek, mert hiányzik hozzá a jogosultságuk – hívta fel a figyelmet. Jelezte, tavaly több mint 600.000 illegális bevándorló érkezett az unió területére, kevesebb, mint 10.000 politikai menedékjogra jogosult volt közöttük.

Elmondta, egy bevándorló napi ellátási költsége 4300 forint hatósági, rendőrségi kiadások nélkül, ami a háromnapos átlagos tartózkodást figyelembe véve ebben az évben másfél milliárd forintos költséget jelent majd.

A rendőrség megemelkedett határőrizeti költségei, és más kiadások mellett ez az összeg a négymilliárd forintot is meghaladja majd – összegzett.

A Fidesz frakciója szerint – élve az európai szabályozás nyújtotta keretekkel -, ki kell mondani, melyek azok a biztonságos országok, ahonnan érkező illegális határátlépőket vissza lehet oda küldeni – szögezte le.

Fotó: fidesz.hu

Hozzátette, ezt a törvénymódosítást még a parlament nyári szünete előtt el kell fogadni, mert ennek értelmében fogadhatunk kizárólag olyan országból érkező illegális határátlépőtől menekültügyi kérelmet, ami nem számít biztonságos harmadik országnak.

Ez a lehetőség szerepel az EU-s irányelvekben, mi pedig élni kívánunk vele – tette hozzá. Egyértelmű, hogy az ebben az évben várható 100.000 illegális bevándorlót hazánk már nem tudja kezelni – emelte ki.

A befogadó táborok zsúfoltak, kevés a személyzet, romlik az infrastruktúra, és a közbiztonság is a táborokban – összegzett. Az elfogadott jogszabályváltozás azt jelentené, hogy minden olyan illegális bevándorlót, aki biztonságos harmadik országból érkezett, vissza lehet oda fordítani – húzta alá.