Megértsük és tiszteljük egymást

Megértsük és tiszteljük egymást

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közös felelősségről és a múlt veszélyeiről, valamint a ma feladatairól is beszélt a Holokauszt Áldozatainak Emléknapján.

 

 

Emlékezni jöttünk össze, emlékezni 6 millió emberről, köztük 600 ezer magyar emberről, akik a Holokauszt áldozatai lettek. Önnek mit jelent ez a nap?

Ez a nap sokmillió embernek az igaztalan halálát, szörnyű lemészárlását jelenti, ez az emberiség elleni bűn, ez sohasem szabad elfelejteni! A legnagyobb tanulság az, ha a bűnt elfelejtjük, akkor ismét bekövetkezhet. Ezért kell emlékezni, emlékeztetni és az utódainkat is felkészíteni arra, hogy génjeikben hordozzák az ellenkezést az ilyen szörnyűségekkel szemben.

A mai megemlékezésen levetíttek egy filmet, amely Richter Gedeon életéről szólt.

A filmnek számomra az üzenete az, hogy azért lehetett sikeres anno Magyarország, mert sokféle népnek, sokféle embernek tudta felszabadítani az alkotóenergiáit. Ehhez persze az kell, hogy megértsük és tiszteljük egymást. Amikor ez a tisztelet elmúlik, akkor a siker is elmarad. Ezt mindannyiunknak tudni kell, ha közösen akarunk sikeresek lenni, akkor egymást is tisztelni kell! Richter Gedeon életműve bizonyítéka annak, hogy egy ember hogyan tud tenni egy népért és egy országért. A Richter ma mindenhol egyet jelent Magyarországgal. Ez valójában egy ember műve.

Ön nagyon sokszor beszélt a zéró toleranciáról, ma is fenntartja a véleményét?

Igen. Minden olyan nézettel szemben, ami megkérdőjelezi a Holokausztot, amely a magyarországi zsidósággal szemben elkövetett bűnöket relativizálja, azok ellen a lehető leghatározottabban fel kell lépni! Ezeket a bűnöket sokan követték el, nem csak magyarok, hanem németek is, de azt tudni kell, közösen követtük el.

Izraelben is megemlékeztek az áldozatokról, az izraeli miniszterelnök kiemelte, hogy ma harcolni kell az Iszlám Állam ellen, ahogy ezt a magyar kormány is fontosnak tartja.

A mi képviselőcsoportunk elkötelezett amellett, hogy az Iszlám Állam tevékenységét ugyanolyan emberiség elleni bűnnek tartjuk, ami lehet, hogy csak a világ egy részében lokalizálódik, jelenik meg, de nem szabad elfelejteni, ez a veszély ki is terjedhet. Ezért az a véleményem, az ilyen bűnök ellen ott kell harcolni, ahol ezek keletkeznek. Ezért döntött úgy Magyarország, a magyar parlament, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelemben részt fogunk venni katonákkal is. A háború sújtotta térségben, Észak Irakban lesznek a magyar katonák, egyszerre védik azokat, akik felkészítik a háborúra a helyieket, egyben maguk is részt vesznek a védelemben, ha arra szükség lesz.

Van a magyar parlamentben egy olyan párt, amellyel az Ön világnézete semmiben sem egyezik. Hogyan tud velük együtt ülni a padsorokban?

A magyar választók döntését el kell fogadnunk, de ez nem jelenti azt, hogy együtt kell működnünk. Az együttműködést elutasítom és minden olyan nézetet elutasítok, amely ennek a Vészkorszaknak a tanulságait relativizálja, elég csak Gyöngyösi Márton képviselő szavaira gondolni, ami ellen közösen léptünk fel annak idején, ez ma is tanulság. Nem szabad elfelejteni, ezek az emberek, akik sokszor más arcot mutatnak, valójában mit is gondolnak arról, ami a múlt. Ha ők kapnának lehetőséget a magyar polgároktól, akkor a múltat hoznák vissza, ezt nem szabad engedni, ez ellen közösen kell fellépni. Ezért is fontos az emlékezés és az emlékeztetés.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter