Vasárnap harmadszor is újraválasztotta elnökének a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) Horovitz Tamást.

Vasárnap harmadszor is újraválasztotta elnökének a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) Horovitz Tamást.

 

horovitz_bell

A harmadik ciklusát megkezdő, 54 éves cívis városi zsidó vezető bejelentette, a május 10-i tisztújításon indul a Mazsihisz elnöki posztjáért és egyben leszögezte: zsidó szolgáltató központot kíván létrehozni a szervezet Síp utcai székházából.

A debreceni hitközség tegnap feltétlen bizalmáról biztosította az újraválasztott elnököt és egyhangú szavazással választotta meg a DZSH vezetőjének. Horovitz Tamás egyben bejelentette, hogy indul a Mazsihisz elnöki székéért.
„Az első ciklus a konszolidáció évei voltak, a második ciklus azonban a fejlődésről és a megújulásról szólt. A cívis város hitközségében minden nyíltan és nyilvánosan történik. Itt nem egymással háborúzunk, hanem egymást erősítjük. Egy nyitott, befogadó közösséget alakítottunk ki és ma már jó zsidó embernek lenni Debrecenben. A közösség tagjai joggal érezhetik úgy, hogy védve vannak a szélsőségek ellen is, hiszen itt született meg az a precedens értékű ítélet, amelyben egy ma is regnáló képviselőt elítéltek holokauszttagadásért.” – sorolta újraválasztásának indokait Horovitz Tamás.

Horovitz arra is kitért, miért indul a Mazsihisz elnöki székéért, s egyben hitvallását is megfogalmazta:

„A sokszínű magyar zsidó közösségek szolgálója kívánok lenni a Mazsihisz elnökeként. Olyan, amely nem képviseli egyetlen csoport érdekeit, nem küldötte egyik vallási irányzatnak sem, nem politikai megbízott, hanem minden magyarországi zsidó szolgálója. Ennek megfelelően a Síp utca 12-őt egy megoldó, szolgáltató központtá alakítanám át. A Síp utcában megállt az idő, itt az ideje, hogy a székházban is 2015-öt írjunk.” 

„Magyarország a mi hazánk, a mindenkori kormány pedig a mi kormányunk is. Megegyezni és együttműködni kívánunk a mindenkori kormányokkal és nem öncélú harcokat vívni velük a lázas tevékenység látszatát keltve ezzel.”

„Nem érdekek, hanem elvek mellett kell a közösséget vezetni. Meg kell szüntetni végre azt a helyzetet, hogy bizonyos dolgokról nem lehet beszélni, bizonyos dolgok tabu témák a Síp utca falai között. Ettől érezheti mindenki úgy, hogy a Mazsihisz egy személyeskedésektől hangos méhkas.”

„Korunk nem a zelóták, a harcosok kora. Ma nem lerombolni kell Maszadát hanem felépíteni, fejleszteni és elérni azt, hogy minél több ember befogadására legyen képes. Én építeni szeretek, ez a hivatásom is: évtizedek óta ezzel foglalkozom.”

„A Mazsihisz jelenlegi vezetője mindig valakitől várja a megoldást: vagy külföldről, vagy a kormánytól. Mi, itt Debrecenben uniós forrásokat is felhasználunk, mi nem folyton az államtól vagy a helyi önkormányzattól várunk kizárólag segítséget. Itt az idő, hogy a Mazsihisz a csendes semmittevés és az anarchikus káosz után végre megújuljon.”