„Magyarország nem antiszemita ország”

„Magyarország nem antiszemita ország”

 

 

Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár az antiszemitizmus elleni harcról és az IHRA elnökséggel szembeni kormányzati elvárásokról is beszélt.

 

 

 

 

 

Mit emelne ki beszédéből, amit elmondott a tájékoztatón?

Nekem fontos, hogy tolmácsolhattam a kormány üzenetét, mely szerint nem elég üldözni az antiszemitizmust, hanem minden eszközzel fel kell lépni az olyan visszataszító cselekedetekkel szemben, mint amilyen húsvétkor történt Budapesten, a holokauszt-túlélőkről szóló fotókiállítás megrongálása.

 

 

 

Ezekkel a tettekkel együtt kell élnünk?

Minden ilyen tett mellett sem szabad azonban elfelejteni, Magyarország nem antiszemita ország, büszkék vagyunk sokszínű kultúránkra, amelybe a zsidó kultúra is beletartozik. A magyar kormány uniós forrásokkal is segítette a debreceni Kápolnási utcai és a Pásti utcai zsinagóga felújítását. További 15 zsinagóga felújítása várható az országban, köztük van a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui, a temetőrekonstrukciós program keretében pedig 1500 zsidó temetőt újítanak fel.

Vannak más tervek is, melyeket megemlített.

Valóban ezek egyike a zsidó vallási zarándokturizmus, melynek térképére is felkerül Magyarország, s több ezer zsidó zarándok várható majd az Amerikai Egyesült Államokból és Izraelből, ami lelki megújulást is hozhat az országnak.

A magyar kormánynak milyen elvárásai vannak az IHRA elnökség kapcsán?

Elsősorban az, hogy a világ számára is ismertté és elismertté válik az a virágzó zsidó kultúra, ami Magyarországon, a fővárosban, de vidéken is, legerősebben itt Debrecenben megtalálható. Büszkék vagyunk arra a befogadó közegre, ami Magyarországot mindig is jellemezte, s jellemzi. Persze nem lehet figyelmen kívül hagyni a történelmünk fekete foltjait sem. De az a nyitottság, vallásközi nyitottság, ami mindig is jellemző volt a magyarokra, ez érzékelhető most is, ezt a kormány kifejezetten támogatja

Lesz a szervezetnek egy jeruzsálemi konferenciája, ott a kormány képviselteti magát.

Természetesen, ahogy két évvel ezelőtt, úgy most is képviselteti magát a kormány megfelelő szinten. Még nem tudom, hogy ez mit jelent, ki vezeti a delegációt, folyamatos egyeztetések zajlanak a kormányok, a nagykövetségek között, sok minden függ attól is, hogy milyen programokat sikerül összeállítani. Az bizonyos, hogy a delegáció vezetője majd ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, amellyel az eddigi projekteket mindenképpen folytatni szeretnénk.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter