A „Száz év tükrében az erőszak 1914–2014”

A „Száz év tükrében az erőszak 1914–2014” vetélkedő első három helyezettjének filmjei és véleményük a kisfilm-vetélkedő folytatásáról

www.aspektus.eu/content/szaz-ev-tukreben-az-eroszak-1914-2014-vetelkedo-elso-harom-helyezettjenek-filmjei-es#sthash.aEQY2pbP.dpbs

 

Slavena Simeonova bolgár egyetemista Várnából érkezett néhány hetes önkéntes munkára Nyíregyházára. Elmondása szerint azért vett részt örömmel klipvetélkedőnkben, mert szívesen készít videókat és egyetemen választott szakiránya az animációsfilm-készítés. A klipvetélkedő harmadik helyezettjének munkája erőteljes hangsúlyt fektet a téma: az első világháború művészi megjelenítésére, ami – tekintve, hogy a vetélkedő nyitva hagyta ennek a lehetőségét is – jó példája annak, hogy az ismeretterjesztő funkciót ilyen eszközökkel is kiválóan be lehet teljesíteni.
Slavena Simeonova munkája – kattintással:

(link is external)

A végzős bolgár egyetemista lány vetélkedőnk tanulságairól, lehetséges továbbfejlesztésének szükségességéről angolul beszél, szövegét magyar felirattal láttuk el.
Slavena Simeonova angol nyelvű összefoglalója – kattintással:

(link is external)

  

 

Máthé Kincső még középiskolás korában készített kisfilmjével lett a második helyezettünk, közben befejezte az egyetemet is – Marosvásárhelyen. Máthé Kincső hadviselt dédnagyapja életét dolgozta fel kisfilmjében, méghozzá sajátos eszközökkel, fotókat és hatásos narrációt segítségül hívva a filmkészítéshez. Máthé Kincső kisfilmje – kattintással:

(link is external)

Ahogy Máthé Kincső fogalmaz:
„A sors vagy a szerencse a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatanszékére sodort. Négy év színészmesterség, bábképzés és újságírás után a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színháztudományok szakán folytattam az elkezdett dolgokat. Párhuzamosan munka: előbb nyomtatott, majd online sajtó, később rádiós műsorvezetés, aztán fordult a kocka és újságíróból marketingessé vedlettem a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársaként. Időközben az egyetem mesterképzésre váltott, illetve (mert az újságírás egy életre választott szakma) később az Erdélyi Magyar Televízió kulturális műsorának, a Kultúrcseppnek lettem szerkesztő-műsorvezetője és vágója. Mindmáig az vagyok. A közelmúltban a színházas marketinget ETV-s PR-ra cseréltem, így jelenleg a műsorgyártás mellett a televízió kommunikációjáért is felelős lettem. Ez van most. És hogy mi lesz? Mondom, soha nem tudom, hogy mi lennék, ha tényleg felnövök. Már ha felnövök egyáltalán…”
Érezhető a rutin, amikor Máthé Kincső a következőképpen foglalja össze kisfilmvetélkedőnk jövőben hasznosítható tanulságait – kattintással:

(link is external)

 

 

„Célom, hogy az egyetem elvégzése után visszamehessek egykori gimnáziumba tanítani” – vallja a 19 éves, az ELTE fizika-történelem tanári szakára 2014 szeptemberében felvett Szabó Róbert. Az ELTE szokatlan szakpárosítását választó első helyezett Szabó Róbert vetélkedőnk meghirdetésekor még középiskolás volt Kalocsán, itt végezte általános és középiskolai tanulmányait, de ma már Budapesten diák.
Szabó Róbert kisfilmjéhez az impulzust a családi élmények adták és sikeresen használta fel a filmhíradók anyagát kisfilmjének elkészítésekor.

Szabó Róbert munkája – kattintással:

(link is external)

Az ELTE fizika-történelem-tanár szakos hallgatója a következőképpen foglalja össze, hogyan lehetne, illetve kellene hatékonyabbá tenni a történelmi ismeretterjesztő klip-vetélkedőt.
Szabó Róbert értékelése – kattintással:

(link is external)

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságtól 2014-ben elnyert támogatás zárófejezetét jelentette a kisfilmvetélkedő díjazottjai munkájának értékelése és közreadása. Reméljük, további tevékenységünk során e tapasztalatokat hasznosítani tudjuk.

 

 

Gecse Géza

Címkék: