Rogán Antal: Miért nem fedezték fel 2010 májusában a csalássorozatot

Miért nem fedezték fel 2010 májusában a csalássorozatot, amikor még tízmilliárdokat meg lehetett volna menteni az ügyfelek pénzéből? – tette fel a kérdést Rogán Antal.

Már három napja tudjuk, hogy a Buda-Cash brókercégnél és a DRB bankcsoportnál komoly pénzügyi visszásságokat, akár 100 milliárd forintnyi hiányt tárt fel a Magyar Nemzeti Bank – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Rogán Antal hangsúlyozta, a gazdasági bizottság elnökeként átnézett minden, törvényesen számára elérhető információt.

Úgy érzem, a Kulcsár-ügy után itt az újabb szocialista brókerbotrány – mondta. Emlékeztetett rá, a Kulcsár-ügy során világossá vált, hogy összefonódások voltak az ügy meghatározó főszereplői és vezető politikusok családtagjai és munkatársai között. Szavai szerint ez az ügy annyira kínos volt a szocialisták számára, hogy Szász Károlyt törvénymódosítással mozdították el a PSZÁF éléről.

Rogán Antal felhívta a figyelmet arra, hogy Bajnai Gordon megbízott a Buda-Cash embereiben. Rámutatott, Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke a Bajnai-kormány alatt kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását. Andrási Miklós is Bajnai kinevezettjeként került a Buda-Cashtől a MÁV élére, Gyarmati János, a Globex-ügy gyanúsítottja pedig a brókercég vezérigazgatója volt évekig – sorolta.

„BAJNAI GORDON MEGBÍZOTT A BUDA-CASH EMBEREIBEN.”

Rogán Antal felidézte, 2010. május 10-én – a parlamenti választások után, de még az új kormány megalakulása előtt – átfogó helyszíni ellenőrzés kezdődött a Buda-Cashnél.

A vizsgálat 2010. május 28-án zárult le, egy nappal az Orbán-kormány megalakulása előtt.

Úgy fogalmazott, a Buda-Cash vezetői „nagyon jól tudták”, hogy egy 2009-es törvénymódosítás miatt csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél, „tehát a következő parlamenti választásokig nincs veszélyben az akkor már folyamatosan zajló csalássorozat”.

Kifejtette, hogy a 2010-es vizsgálat során „semmilyen érdemi megállapítást” nem tettek, nem tárták fel az akkor már régóta zajló csalássorozatot, mindössze egy 3 millió forintos büntetést róttak ki a cégre. A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálata 2015. februárjában az első napon feltárta a csalássorozatot – emelte ki.

Fotó: fidesz.hu

Miért nem fedezték fel 2010 májusában a csalássorozatot, amikor még tízmilliárdokat meg lehetett volna menteni az ügyfelek pénzéből? Miért pont májusban, az új kormány megalakulás előtt tartották olyan fontosnak, hogy a Buda-Cashnél gyorsan megtörténjen az ötévenként kötelező átfogó ellenőrzés? Volt-e köze ennek ahhoz, hogy a Buda-Cash így a következő öt évre, a következő parlamenti választásokig teljes egészében mentesül az átfogó helyszíni ellenőrzés alól? Mit tudott Bajnai Gordon kormánybiztosa a csalássorozatról? – sorolta Rogán Antal.

A fideszes politikus kijelentette, ezeket a kérdéseket tisztáznia kell a hatóságoknak, és elképzelhető, hogy erre parlamenti eszközöket is igénybe fognak venni. Megjegyezte, a lehető legszigorúbb és legalaposabb vizsgálatot várják el. Derítsék ki, hogy hová lett a pénz, hova lett az a közel 100 milliárd forint, kiket gazdagított az, ami ma a kisbetétesek pénzéből hiányzik – hangsúlyozta.

Rogán Antal elmondta, a kisbetétesek pénze biztonságban van, a Magyar Nemzeti Bank törvényi felhatalmazással fel tudja tőkésíteni hitellel a betétbiztosítási alapot, és minden érintett meg fogja kapni a pénzét. Hozzátette, a takarékszövetkezeti rendszer is biztonságos.

Meggyőződésünk szerint a csalássorozatot 2010 májusában, az akkori vizsgálat során még meg lehetett volna akadályozni – zárta szavait a Fidesz frakcióvezetője.