A Hetiszakasz = Az új Magyar Zsidó média

HETISZAKASZ =  hetitv.com  Az új Magyar Zsidó média 

 

  • HETITV

    hetitv

A hetitv.com  Magyarország zsidó kultúráját, értékeit,történelmét bemutató digitális televízió,videó csatorna. Célja olyan hiteles műsorok közzététele,melyek zsidókról nem csak zsidóknak szolnak.

A Hetiszakasz egy teljesen új szemléletű műsor, mely – már nevéből adódóan is – hetente jelentkezik, a Tóra hetiszakaszaira alapozva.

Bár ezekre alapszik, ám mégsem egy vallási műsorról beszélünk a Hetiszakasz esetében. Ahogy azt a szerkesztők is meghatározták a műsor alcímében: ez a hetente jelentkező produkció elsősorban zsidókról, nem csak zsidóknak készül. A Hetiszakasz szerkesztői komoly fába vágták a fejszéjüket, hiszen egy igen kényes téma feldolgozását vállalták, mindezt egy „poulárisabb”, emberi, élvezhetőbb formában.

Természetesen, és erre utal a műsor címe is, nem kerülhető ki a vallás sem, ám mindezt úgy kapja meg a néző, hogy azt látja, nem teljesen megszokott környezetben, nem teljesen megszokott módon kap tájékoztatást a zsidóságról.

Ám az is egyértelmű, hogy nem csak és kizárólag a vallás, a vallási témák azok, amelyek alapján a magyarországi zsidóságot be lehet mutatni egy magazinműsorban.

Ennek okán több állandó témacsoport köré épülő részt láthat a néző a műsor során.

Magyar-zsidó együttélés

A Hetiszakasz kiemelten foglalkozik azzal a ténnyel, hogy a zsidó-magyar együttélés már több száz évre tekint vissza. Elsősorban pozitív példák bemutatásával igyekszik bemutatni, hogy milyen előnyökkel járt ez az együttélés Magyarország számára. Természetesen nem hallgathatók sem a kritikai hangok, elsősorban a téma történelmi távlatokba helyezésekor, ám a végkicsengés minden esetben pozitív, ahogy ez, a zsidó-magyar együttélés mai története is kiválóan példázza. Jelentős szerepet kapnak azok az állami, kormányzati, önkormányzati programok, ahol e témakörrel foglalkoznak, de – természetesen – szerepet kapnak a különböző zsidó rendezvények is.

Zsidó-keresztény kultúra közös gyökerei

E téma folyamatos fenntartásával is igyekeznek a Hetiszakasz készítői az európai kultúra alapkövét jelentő zsidó-keresztény kultúrkört megmutatni. Elsősorban keresztény gondolkodók eseményeit rögzítik, természetesen olyanokat, ahol erről a világ életét jelentősen befolyásoló témáról van szó. Ezen kívül számos interjú és egyéb színes anyag is segít a megmutatásban.

Antiszemitizmus, kirekesztés elleni küzdelem

Korunk egyik legégetőbb társadalmi problémája a kirekesztés, a rasszizmus és az antiszemitizmus. Európában is emelkedő tendenciákat mutatnak a különböző esetek is, amelyek fényében rá kell jönni, egy komoly gondról van szó. Egy olyanról, ami ellen küzdeni kell, jelentős állami, kormányzati közreműködésekkel, ám mégis civil szervezetek és az egyházi közösségek együttműködésével. A Hetiszakasz minden olyan eseményről, megmozdulásról beszámol, melyek akár nem a hagyományos módon mutatják be a demokratikus gondolkodók küzdelmét.

Hetiszakasz magyarázat

Sokan gondolhatják azt, hogy valami furcsaság jellemzi a zsidó vallás alapját, a Tórát. A Hetiszakasz szerkesztői megmutatják, hogy egészen XXI. századi gondolkodással is lehet értelmezni a különféle magyarázatokat a hetiszakaszok kapcsán.

Zsidó kultúra

A zsidó kultúra Magyarországon már lassan 300 éve jelen van, legyen szó zenéről, irodalomról, képző és más művészetekről. Mennyire sajátos, mennyire zsidó, mennyire magyar ez a kultúra? Ennek is igyekeznek utánajárni a Hetiszakasz szerkesztői. Ám ezt a témát is speciális, a közönség hétköznapi igényeinek jobban megfelelő módszerekkel, eszközökkel. Nem beszélve az oktatásról, a hazai zsidó közösség több oktatási intézményt is fenntart az óvodától kezdve az egyetemig bezárólag.

Zsidó közélet

Mint minden kisebbséginek mondott csoportnak van saját közélete, vannak világi vezetői, akik ennek a közösségnek a mindennapjait igyekeznek irányítani a közösség igényei és a legjobb tudásuk alapján. Erről is folyamatosan beszámol a Hetiszakasz.

Gasztronómia

Egy, a mindennapokkal foglalkozó műsorból nem maradhat ki a gasztronómia, ráadásul a zsidó konyha is jelentősen befolyásolta a világhírű magyar konyhát. A közös pontokat és fantasztikus zsidó ételeket mutat be a Hetiszakasz.

Programajánló

A hazai zsidóság is számtalan programot szervez, melyek állandó érdeklődésre tarthatnak számot. Nem csak a nagyszerű Zsidó Nyári Fesztivál programjait érdemes megismertetni a közönséggel, hanem az év szinte minden napjára jut olyan esemény, amit megmutat a Hetiszakasz.

Izrael magyar szemszögből

Izrael a világ egyik legjelentősebb állama, melyet egyesek a valóságban, mások a mítoszok világában képzel el. Milyen is ez az ország? Mit tesznek az emberek? Lehetséges-e a béke az országban, a Közel-Keleten? Ezekre is keresik a választ a Hetiszakasz szerkesztői.