25 milliárd forintos támogatás a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztéséhez

 

A kormány 25 milliárd forintos támogatást nyújt a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztéséhez, bővítéséhez; a beruházással egy világszínvonalú állat és növénykert, illetve látogatóközpont jön létre.

A kormány tegnapi ülésén megvitatta a Fővárosi Állat- és Növénykert megújítására, területének kiterjesztésére vonatkozó elképzeléseket, és jóváhagyott egy több ütemből álló fejlesztési tervet, mely megvalósulása esetén Európában és a világon is párját ritkító állatkert és bemutatóközpont jön létre – jelentette ki Kovács Zoltán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A kormány ehhez 25 milliárd forintos keretösszegben nyújt támogatást a Fővárosnak, illetve a Fővárosi Állat- és Növénykertnek – mondta el. A kormányszóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházás szervesen kapcsolódik a Liget-projekt és a Múzeumi negyed fejlesztési fázisaihoz.

„BUDAPEST TALÁN LEGHÍRESEBB INTÉZMÉNYE SZÉP JÖVŐ ELÉ NÉZ.”

A sajtótájékoztatót a Holnemvolt Parkban, az egykori Vidámpark területén tartották. Tarlós István aláhúzta, a Fővárosi Állat- és Növénykert Budapest, és az ország egyik leghíresebb intézménye, jövőre lesz 150 éves.

A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy egyben a leglátogatottabb intézmény is Magyarországon. Emlékeztetett, a Fővárosi Állat- és Növénykert korábban 18 hektáros területe a közelmúltra 10,8 hektárra apadt.

A politikus kitért arra is, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat 2012-ben úgy döntött, hogy az eladósodott, elavult és csökkenő látogatottságú Vidámparkot kihelyezi innen, és a 6,5 hektáros területet az Állat- és Növénykert rendelkezésére bocsátja.

Fotó: fidesz.hu

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy a tervezést már két éve elkezdték. Elmondta, a volt Vidámpark területén 2016-ban – a 150 éves évfordulón – átadják a Meseparkot, 2018/19-re pedig elkészül a biodómot magában foglaló Pannon Park. Tarlós István arról is beszélt, hogy fogadóépület is épül majd, és felhívta a figyelmet arra, hogy megfelelő volumenű és színvonalú a parkolási lehetőséget is biztosít majd a fejlesztés. Büszke vagyok arra, hogy Budapest talán leghíresebb intézménye ilyen szép jövő elé néz – jelentette ki a főpolgármester és egyben köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért.

Persányi Miklós a tájékoztatón elmondta, a Fővárosi Állat- és Növénykert 10,8 hektáros alapterülete az egykori Vidámparkkal, és több kisebb területrésszel együtt 18 hektár fölé nő. Az intézmény főigazgatója közölte, a Pannon Park nagyjából a hajdani Angol Park, a Mesepark pedig az egykori wursli területén lesz. A főigazgató elmondta, a Mesepark a kisgyermekes családok játék és állatkertje lesz, a Pannon Park a Kárpát-medence múltbéli, évmilliókkal ezelőtti élővilágát igyekszik felidézni, legfőbb elemét pedig Európa legnagyobb biodómja jelenti majd. Ezen felül méltó fogadóépület, új kiszolgáló háttérzóna és parkoló épül – fűzte hozzá.

Persányi Miklós arról is beszélt, hogy szeretnék megőrizni az állatkerti hagyományokat is. A terület bővítése és korszerűsítése lehetőséget ad az emblematikus állatfajok megtartására, – így például nem kell feladni az elefánttartást sem – valamint arra, hogy olyan állatfajok kerüljenek vissza, melyek már eltűntek a gyűjteményből – fűzte hozzá.