A második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából

Moszkvába hívták Kim Dzsong Unt

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt is meghívták Moszkvába a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségekre – közölte az orosz államfő szóvivője pénteken.

Dmitrij Peszkov az Aszahi Simbun című japán napilap korábbi értesülésére reagált.

Oroszországban minden évben május 9-én ünneplik a náci Németország hadserege elleni küzdelem befejezését, a volt Szovjet Vörös Hadsereg honvédő háborújában aratott győzelmet. A jubileumi rendezvényekre hagyományosan külföldi állami vezetőket is meghívnak.

2005-ben, a 60. évfordulós győzelem napi ünnepségekre Oroszországba érkezett az Egyesült Államok, Japán, Franciaország, és Kína vezetője is – emlékeztetett az orosz sajtó.

Szerdán a Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilap is közölte az Aszahi Simbun „diplomáciai forrásokból szerzett” információit.

Ha Kim Dzsong Un igent mond, ez lesz az első külföldi útja 2012-es hatalomra jutása óta. A tervek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is folytatna megbeszélést.

Korábban a kommunista ország vezetőinek első hivatalos útja mindig Kínába vezetett. Szakértők szerint Észak-Korea viszonya azonban már nem annyira szoros Kínával, ezért vált számára annyira fontossá a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítése Oroszországgal.

Az Aszahi Simbun felidézte, hogy Észak-Korea támogatásáról biztosította Oroszországot az ukrán konfliktusban, és egy ideje Phenjan kifejezetten keresi a kapcsolatot Moszkvával. Novemberben Észak-Korea harmadik embere, Cso Rjong He tett hivatalos látogatást az orosz fővárosban.

Cso Rjong He különmegbízottat, a Koreai Munkáspárt titkárát Moszkvában fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök is, és átvette tőle Kim Dzsong Un üzenetét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter  elmondta: Kim Dzsong Un az orosz államfőnek címzett levelében kifejtette, hogy Phenjan minden területen szeretné fejleszteni kétoldalú kapcsolatait Oroszországgal, így a Koreai-félszigeten meglévő problémák megoldásában is számít Moszkvára.

Oroszország is tagja a hatok nevű országcsoportnak, amely a Koreai-félsziget atomfegyvermentes övezetté alakításáról folytatott egyeztetéseket. A megbeszélések 2008-ban szakadtak meg, amikor Phenjan felállt a tárgyalóasztalt mellől. A csoportban Oroszország és Észak-Korea mellett Dél-Korea, Japán, Kína és az Egyesült Államok is részt vesz. Moszkva azon van, hogy a hatok felújítsák a tárgyalásokat a Koreai-félsziget békéjének és biztonságának megteremtéséről.

A Kreml emellett szeretné elnyerni Észak-Korea támogatását a Dél-Koreába irányuló gázvezeték megépítéséhez is.

MTI