A napokban Jordániába érkeznek a francia hadsereg harci repülőgépei

Iszlám Állam – Valls: a napokban Jordániába érkeznek a francia hadsereg harci repülőgépei


MTI 2014. november 23., vasárnap 16:20

A napokban Jordániába érkezik a francia hadsereg 6 darab Mirage harci repülőgépe, amelyeket Irakban az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni harcban vetnek majd be – jelentette be vasárnap a nigeri fővárosban a francia kormányfő.

Manuel Valls – aki vasárnap délelőtt a csádi fővárosból érkezett meg Niameybe – nigeri kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Mirage 2000-D típusú gépeket a jordániai hatóságokkal való megállapodásnak megfelelően év végéig szeretnék Ammánban állomásoztatni az IÁ elleni küzdelem keretében.

„Hadseregünk Franciaországot és honfitársainkat szolgálva szerte a világban naponta tesz bizonyságot képességeiről” – hangsúlyozta a francia miniszterelnök a francia erők Niameyben lévő 101-es légi támaszpontján, ahonnan kiindulva pilóta nélküli repülőgépek (drónok) hajtanak végre hírszerzési missziót a Száhel övezetben.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szerdán jelentette be, hogy a hadsereg hat darab Mirage harci repülőgépet vezényel Jordániába, ezzel könnyítve meg a terroristák elleni légi hadjáratot.

A francia erők a terrorszervezet elleni támadásaikat jelenleg az Egyesült Arab Emírségekből indítják, ahol kilenc Rafale típusú vadászgépet, egy C135 típusú légi utántöltő repülőgépet és egy Atlantique 2 típusú haditengerészeti járőrgépet állomásoztatnak. A francia hadsereg által használt egyesült arab emírségekbeli bázis azonban kétszer-háromszor messzebb van az iraki hadszíntértől, mint Jordánia.

Párizs egyelőre kizárta, hogy szárazföldi erőket küld Irakba, és azt is, hogy csatlakozik az Iszlám Állam elleni amerikai légicsapásokhoz Szíriában.