Mindenkinek van feladata, felelőssége

Mindenkinek van feladata, felelőssége

mor.adam

Mindenkinek van feladata, felelőssége

Ilan Mor, Izrael nagykövete, az Élet Menete Alapítvány rendezvényét köszöntötte. Beszédének szerkesztett változatát közöljük.

 

Minden évben találkozunk az Élet Menete rendezvényén. Meggyőződésünk, hogy az Élet Menete Alapítvány tagjai, képviselői a civil társadalomban egy jelentős szerepet töltenek be. Azt érzem, hogy Magyarország nem antiszemita ország, a magyar társadalom többsége nem antiszemita.

Ugyanakkor azt is el kell  mondani, hogy a magyar társadalom jelentős része azt hiszi, a Holokauszt az zsidó kérdés, így nekik ezzel nem kell foglalkozni, a Holokauszt, az antiszemitizmus nem része a magyar történelemnek. Nekünk az a feladatunk, hogy ez a félreértés, a félreértelmezés helyreálljon és ezt a hibát kijavítsuk!

 

 

Meg kell érteni, az antiszemitizmus egy olyan támadás, ami nem csak a zsidó közösséget, hanem az egész közösséget, a társadalmat, az Európai Uniót is érinti. A kirekesztés veszélyt jelent a demokrácia, a pluralizmus alapelveire. Az antiszemitizmus a magyarországi lét alapjait is megmételyezi. Nem csak a politikusokat kell megbízni az ez ellen való küzdelemben, hanem szervezeteket, civileket, így az Élet Menete Alapítványt is.

Annak érdekében, hogy a politika legmagasabb szintjén is elítéljék az antiszemitizmust, a kirekesztést, nekünk, magánembereknek, a civil szervezeteknek is mindent meg kell tenni azért, hogy az üzeneteket átadjuk. Magyarországon is a társadalom egyik legfőbb feladata kell, hogy legyen az antiszemitizmus, a rasszizmus, a kirekesztés elleni harc.

Az Élet Menete Alapítvány pontosan azt teszi, amire nekünk szükségünk van. Felhívja azoknak a figyelmét tévedésükre, akik azt hiszik, hogy ez csak zsidó kérdés. Most is hálával tartozunk a szervezetnek, Gordon Gábornak és munkatársainak, hogy ezt az üzenetet megpróbálják átadni, hogy az antiszemitizmus a magyar nemzeti identitás kérdése is.

Ez idén különösen fontos, hiszen most emlékezünk meg a Holokauszt 70. évfordulójáról, de fontos azért is, mert egyre jobban elterjednek az Izrael elleni megmozdulások, mindenhol, de különös tekintettel Izraelben, ahol mindezeket a Hamasz szervezi és hajtja végre. Így fontos, hogy az antiszemita és Izrael ellenes gondolatok ellen is küzdjünk.

Az elmúlt hónapokban Európában is olyan szólamokat lehetett hallani, hogy halál a zsidókra, gázt a zsidóknak. Ezen gondolatok ellen áll fel az Élet Menete Alapítvány Magyarországon és a világon, elmondva, hogy elég ebből, ne tovább!

Ezért ismételten szeretném megköszönni munkájukat, ehhez én magam is minden tőlem telhetőt megteszek.

Köszönöm a figyelmüket.

 

BreuerPress