Hernádi Miklós: Lehet-e a versenyhátrány zsidó identitásképző mozzanat a XX. század magyarországi képzőművészetében?

 

Hernádi Miklós: Lehet-e a versenyhátrány zsidó identitásképző mozzanat a XX. század magyarországi képzőművészetében? előadás a Bálint Házban

magen zoher

Hernádi Miklós: Lehet-e a versenyhátrány zsidó identitásképző mozzanat a XX. század magyarországi képzőművészetében?

  1. november 11. kedd, 18:00

Bálint Ház 1065, Budapest Révay utca 16.

 

1900-1910. A századelő nagyszerű zsidó festői és szobrászai (Fényes, Bihari, Iványi Grünwald, Tihanyi, Ziffer, Perlrott, Berény, Czóbel, Vedres Márk, Telcs és rengetegen mások) a liberális közhangulat miatt nem szenvedtek versenyhátrányt. Irodalmi analógia: Molnár F., Bródy S. Támadások azért vannak.

1930-1940. Az évtized nyomott politikai hangulata határozott versenyhátránnyal sújtotta vagy/és (Vajda és Farkas kivételével) elszürkülésre késztette a nem emigrált zsidó képzőművészeket (Berény, Vass Elemér példája), szociofotósokat (Kálmán, Sugár stb.), építészeket (Forbáth, Breuer, a CIAM-osok).

1960-1970. Furcsa másodvirágzás, az Aczél-féle tolerancia népi oldalról versenyelőny-vádakat indukál (idős Czóbel, Bálint, Anna Margit, Gedő, Ország, Román, Barta Lajos, Berczeller stb.) Ambivalencia máig tart.

Nemzedékek és amnézia emlékezet

Előadás-sorozat és kiállítás

 

Az emlékezés felelősség. Jelentős életeseményeinket, családi legendáinkat, közösségünk, városunk, országunk dicsőséges pillanatait és traumáit meg kell őrizni, és folyamatosan karban kell tartani.

De ki végzi ezt a munkát? Kinek a dolga az emlékezés, és az emlékeztetés? Ki törli le a port a korábbi események mozdulatlanná merevedett képeiről, hogy a múlt történetei érthetőek legyenek a mában? Kinek a feladata, hogy a következő nemzedékeknek a megfelelő szavakkal adja át ezt a tudást, hogy az övék lehessen, és hogy ők is tovább adhassák?

Nekünk, mindannyiunknak. Akár csak jó kérdésekkel. A hittel, hogy újra és újra el kell mondani mindent, újra és újra kicsit másként.

A Bálint Ház nyolc részből álló, és a megszokottól némileg eltérő előadás-sorozatot indít e célból. Művészeket kértünk fel, hogy a maguk eszközeivel vegyenek részt ebben a közös emlékezet-munkában, s a sorozat zárásaként a közben megalkotott új műveiket mutassák be egy kiállításon. A holokauszt témája ezúttal közös tanulás után, a művészek saját nyelvén nyer új, az emlékezésre ma alkalmas formákat.

 

Részletek: nemzedekek-es-emlekezet.balinthaz.hu/