Liberman szerint szerencsétlen döntés a palesztin állam svéd elismerése

– Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter elutasította és szerencsétlen döntésnek nevezte csütörtökön a palesztin államiság svéd elismerését, a svéd döntésre válaszul Izrael ugyanaznap konzultációra hazahívta stockholmi nagykövetét – jelentették izraeli hírforrások.

 

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4586423,00.html

   A nagykövet határozatlan ideig Jeruzsálemben marad – közölte az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Jichák Bahman 2012 óta tölti be a nagyköveti posztot a skandináv országban.

liberman fm     A Ynet, a Jediót Ahronót című újság internetes kiadása szerint a diplomata Jeruzsálembe rendelésével az izraeli kormány megpróbálja elejét venni annak, hogy további európai országok kövessék Svédország példáját.
    Izrael külügyminisztere, Avigdor Liberman előzőleg elutasította és szerencsétlen döntésnek nevezte a palesztin államiság svéd elismerését. Úgy fogalmazott: „Stockholmnak meg kellene értenie, hogy a közel-keleti viszonyok bonyolultabbak, mint összeszerelni egy Ikea bútort”.

 

שבדיה וישראל בקרב דיפלומטי: „מוכנים לשלוח לליברמן ריהוט מאיקאה”
ההכרה השבדית במדינה פלסטינית הולידה קרב בין ישראל למדינה הסקנדינבית. לאחר ששר החוץ אביגדור ליברמן אמר ש”היחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה”, הגיבה השרה השבדית: „הוא יגלה שצריך שותף להרכבה”

איך מרכיבים רהיט של איקאה ואיך זה קשור להרכבה של מדינה פלסטינית? שרת החוץ השבדית מרגוט וולסטרום מגיבה הערב (יום ה’) לדברים שאמר מוקדם יותר שר החוץ אביגדור ליברמן בגנות ממשלת שבדיה שנדרשת „להבין שהיחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה”. בראיון ל-CNN אמרה: „אני חושבת שזה סימן לחוש הומור ואני אשמח לשלוח לו חבילה של רהיטי איקאה והוא יראה שמה שצריך כדי להרכיב זה שותף, שיתוף פעולה וחוברת הוראות טובה”.

    Liberman szerint a svéd határozat a szélsőséges tényezőket, valamint a palesztinoknak a békefolyamattal szembeni „elutasító” álláspontját erősíti, és olyan káros demonstratív lépés, amelynek semmilyen előnye sincs.
    Az izraeli külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy csakis tárgyalásokkal lehet eljutni az izraeli-palesztin békeegyezményhez, és a stockholmihoz hasonló lépések csak erősítik a palesztinok „irreális” követeléseit.
    A svéd kormány csütörtökön elismerte a palesztin államot. Margot Wallström svéd külügyminiszter kijelentette: a palesztin területek megfelelnek az államiság nemzetközileg elfogadott követelményeinek, mert van területük, lakosságuk és kormányzatuk.

„Szégyen, hogy a svéd kormány egy olyan lépést tett, amely csak megbántódáshoz vezet” – közölte Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter. A politikus szerint a döntés csak erősíti a szélsőséges hangokat a palesztin oldalon.

Az eset előzménye, hogy Svédország csütörtökön hivatalosan elismerte a palesztin államot. „Van egy terület, egy nép és egy kormány” – indokolta döntését Stockholm, amely még áprilisban jelezte, hogy megteszi ezt, ha a palesztin fél több nemzetközi jogi előírásnak megfelel. Mivel ezeket teljesítette Palesztina kormánya, megtörtént a bejelentés, amellyel Svédország lett a 135. a világon – és az első Nyugat-Európából -, aki elismerte az országot.

Izrael emiatt úgy döntött, hogy visszahívja nagykövetét Stockholmból – írja az  AP./MTI/BPI