Egy zsidó iskola nagy tervekkel

Egy iskola nagy tervekkel

Runda Margit, az Amerikai Alapítványi Iskola igazgatója

Mi újság a Wesselényi utcában?
A legnagyobb újság az, hogy élünk, vagyunk, maradunk, reményeink szerint ez hosszabb távon is így lesz.

Megkezdődött a tanév, mik az Ön tervei?
Most kerültem szeptemberben ide az iskolába. Én eddigi életem során nagyon fontosnak tekintettem a tehetséggondozást, pont ezért is szerettem volna idekerülni, mert itt látok kereteket arra, hogy a tehetségfejlesztést szélesebb irányba tudjam kibontakoztatni. Ehhez persze nagy szükség van a kollégák együttműködésére, a fenntartó támogatására és külső támogatók segítségére van nagy szükség.

A Wesselényinek nagy nemzetközi híre van. A tanévtől Ön mit vár? Beindul a zseniképzés?
Azt, hogy teljes egészében kibontakozik, azt nem merném most megígérni, ez felelőtlen ígéret volna részemről, de azt, hogy felmérjük a lehetőségeinket, meghatározzuk, miként is tudunk továbblépni, ez lesz ennek a tanévnek a feladata. Azt kell megtalálnunk, hogy mik azok a pontok, amelyek a gyermekeknek a személyre szabott fejlesztése úgy tud megvalósulni, hogy felsőfokú oktatási intézményekbe akadály nélkül bekerüljenek.

Bár beindult a tanév, de van valakinek lehetősége arra, hogy akár most átjelentkezzen a Wesselényibe?
Olyannyira, hogy ez a legutóbbi időkben is megtörtént, tehát tanév közben is jönnek hozzánk gyerekek, szülők, akik azt kérik, idehozhassák gyermekeiket, ennek semmi akadály nincsen.

Ez az iskola miben különbözik egy másik hetedik kerületi iskolától?
Nagyon sok olyan szabály van, ami ránk is vonatkozik, hiszen állami közfeladatot látunk el, amellett, hogy egy közösségnek is az iskolája vagyunk, az ortodox hitközségé. Mellette, hogy közfeladatot látunk el, törvényi kötelezettségeink is vannak, olyan lehetőségeink is adódnak, hogy kicsit zsidóságot is tanítsunk a gyerekeinknek, ennek keretében kap hangsúlyt a vallás- és a héber oktatás. Másrészt a tudás erősítése is a feladatunk, itt kell kidolgozni a továbblépési pontokat, amiben a gyermekeknek tudunk segítséget nyújtani. Jelen pillanatban kísérleti jelleggel nézzük meg, hogyan is tudunk tehetséggondozó szakköröket megvalósítani operatív, technikai szempontokból. Felmérjük, hogy milyen módszertannal tudjuk az egyéni lehetőségeket biztosítani. Ennek keretében van egy történelem tehetséggondozó, több évfolyamra is kiterjedő próbálkozásunk. Itt megnézzük, mire van szüksége a gyermekeknek, hogyan tudjuk az értékelésüket, a haladási irányukat forgatókönyvszerűen megvalósítani.

Voltak próbálkozások a szakoktatás területén is. Most hol tart ez?
A szakoktatás egy nagyon jól kitalált területe volt azoknak a diákjainknak, akik szakmát szerettek volna tanulni, szakács- és pincérképzésünk még van. Ám a mi iskolánk sem mentes azoktól a problémáktól, mint a többi intézmény, azaz megnehezedtek az iskolafenntartás anyagi lehetőségei, így nagyon várnánk támogatásokat, hogy terveinket, programjainkat folytatni tudjuk.

Az interjú a 2014. október 24-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter

 

Hallgassa meg!

 

 

 

0079e703_6517732.mp3