Csillag származik Jákóbból

Segítségkérés egy könyv kiadásához.

Kedves Barátaim!

A segítségeteket szeretném kérni.

Mint tudjátok, írtam egy könyvet a zsidóságról pedagógusok (és minden érdeklődő) számára.

A most EMMI-nek nevezett oktatási minisztériummal hosszas munka után elértük, hogy számos, a zsidóságra vonatkozó pozitív elem bekerült a tantervekbe, de magam ennek ellenére kevéssé vagyok elégedett, mert maga az egész tantervi rendszer olyan gondolkodást, értékrendet sugall (Wass Albert, Nyírő József, stb), ami miatt én testidegennek látom a tantervekbe általunk beerőltetett passzusokat. További gond, hogy hiába érjük el, hogy a NAT-ba bekerüljenek a zsidóság kultúrájának, szerepének, történetének ismertetésére vonatkozó bekezdések, ha a pedagógusok szinte teljesen tájékozatlanok ebben a témakörben, és negatív sztereotípiákat visszhangoznak.

Ezért több év munkájával írtam egy enciklopédiaszerű ismertetést a zsidóságról pedagógusok és az érdeklődő olvasók számára. A könyv terjedelmes és átfogó jellegű ugyan, de maguk a fejezetek rövidek. A könyv kifejezetten nagyközönségnek szóló, olvasmányosan megírt fejezetekből áll, sok illusztrációval és bőséges ajánlott olvasmány-jegyzékkel.

Noran Kiadó vállalta a megjelentetését. Ahhoz azonban, hogy szép könyvet tudjunk kiadni, színes képekkel, viszonylag elfogadható áron, tehát hogy a könyv eljuthasson azokhoz, akiknek szánjuk: a zsidóság értékeit tekintve tájékozatlan, de nyitott és érdeklődő olvasókhoz, anyagi támogatásra van szükség.

A Noran Kiadó megnyitott egy számlaszámot, ahová a támogatási összegeket lehet utalni, és szerződésben vállalta, hogy ezeket az összegeket csak ennek a könyvnek a megjelentetésére fordítja. A számlaszám a következő:

K&H Bankszámlaszám: 10404027-50526684-74481004

K&H Nemz. bankszámlaszám (IBAN): HU94104040275052668474481004

SWIFT kód: OKHBHUHB 

A könyv megjelenésével párhuzamosan megnyitunk egy honlapot, amelyen kiegészítő anyagok, irodalomjegyzékek, fotók lesznek elérhetők. Azoknak a támogatóknak a névsorát, akik 15.000 Ft-nál kisebb összeget utalnak át a fenti számlaszámra, ezen a honlapon megjelentetjük.

Azoknak a nevét, akik 15.000 – 50.000.- forint közötti összeget utalnak át, a könyvben megjelentetjük és egy tiszteletpéldánnyal köszönjük meg a segítségüket.

Akik 50.000.- Ft-nál nagyobb összeggel támogatják a könyv megjelentetését, azoknak a nevét elkülönített, kiemelt formában tüntetjük fel a könyvön, és öt tiszteletpéldánnyal köszönjük meg a segítségüket.

Kedves Barátaim!

Kérlek Benneteket, erőtökhöz mérten támogassátok ezt a vállalkozást. (És kérlek, juttassátok el ezt az üzenetet azokhoz, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint mi és tudnának segíteni.)Úgy érzem, ezzel a kormánytól független, de közhasznú vállalkozással méltó módon tudjuk a nagyszerű zsidó kultúrát, értékrendet, teljesítményt, humort a közönségnek bemutatni.

Szunyogh Szabolcs

 

A könyv ismertetője

Szunyogh Szabolcs: „Csillag származik Jákóbból – Mi a zsidók sikerének titka?”

Az új Nemzeti alaptantervben tételesen megjelenik a zsidóság, de olyan mértékű mind  az ifjúság, mind a pedagóguskar tájékozatlansága a Kárpát-medencében együttélő népeket, nemzeteket, nemzetiségeket, etnikumokat, vallási közösségeket és mindezek kultúráját illetően,  hogy a kirekesztő, szélsőséges, xenophób nézetek ellen gyakran védtelenek, immunitásuk rendkívül alacsony. Különösen fájdalmasan igaz ez a megállapítás a magyarországi zsidóság és az izraelita vallás esetében, mert az utóbbi években az antiszemita rágalmak hangja megerősödött.

A könyv célja, hogy olvasmányos és hiteles formában tájékoztatást adjon az olvasóknak, elsősorban a pedagógiában érintetteknek a zsidó kultúráról, történelemről, életmódról, társadalmi szerepről és teljesítményről. Ezért a könyv ismerteti a judaizmus ágazatait, ünnepeit, életviteli szabályait, a zsidó hagyományokat, szokásokat, jelképeket, továbbá a liturgiát (ki a rabbi? mi a zsinagóga?), a zsidó élet főbb eseményeit (brísz, barmicvó, eljegyzés, házasság, gyász), a judaizmus szent könyveit: a Héber Bibliát (Taanach) és a Talmudot. Röviden bemutatja a könyv a zsidók történelmének fontosabb mozzanatait külföldön és Magyarországon, továbbá ismerteti a fontosabb magyarországi zsidó műemlékeket és rövid életrajzokat közöl a zsidósággal kapcsolatos személyekről.

Külön fejezetben foglalkozik a legismertebb antiszemita vádakkal, kiindulópontjaikkal és következményeikkel, valamint képet rajzol a könyv Izrael Állam életéről is.

A zsidóság hihetetlen nagyságú, más népeket, más kultúrákat elpusztító csapások után képes volt újra és újra talpra állni. Az európai és a hazai közvélemény egy része, látva ezt a tényt, vagy démonizálja a zsidókat vagy valamilyen különleges összeesküvéssel vádolja meg őket, holott a magyarázat sokkal kézenfekvőbb, egyszerű, mindennapi okokban keresendő. A könyv záró fejezete bemutat néhányat ezek közül az okok közül. Ilyen például a nők pozitív helyzete a zsidó közösségekben, ilyen a zsidó vallásjog demokratikus szerkezete, ilyen a zsidóság körében általános ténytisztelet, teljesítmény-tisztelet, ilyen a zsidó vallás racionális problémamegközelítése, az emberközpontú moralitása, és ilyen a kultúra iránti nyitottság, a zsidó nevelés évezredes hagyománya és módszertana, valamint ilyen a még legnehezebb helyzetekben is nevetni tudó zsidó humor.

A könyv fejezetenként ajánl további olvasnivalót – interneten és papíron – azoknak, akik szeretnének ezekről a kérdésekről többet tudni, és a kötet végén részletesen tartalmazza az ajánlott könyvek és honlapok listáját.

A könyv címe – „Csillag származik Jákóbból” – egy bibliai idézetre utal, amelyet zsidók és keresztények egyaránt a remény jeleként értelmeznek. Ez a csillag azonban nemcsak a keresztényeknek és zsidóknak, nemcsak a vallásosaknak mutathat utat, hanem minden jó szándékú embernek. A zsidó kultúra szépségének, bölcsességének és etikájának megismerése a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kirekesztés erejét gyengíti és megerősíti azt folyamatot is, amelynek során a zsidó kultúra méltó helyre kerül a magyar közoktatásban és közgondolkodásban. Ebben kíván ez a könyv segíteni.

 

Tartalomjegyzék a „Csillag származik Jákóbból” című könyvhöz

1.) Mi a Júdaizmus? (ortodox, haredi, hasszid, lubavicsi, neológ, valamint reform-zsidók, szefárdok és askenáziak)
2.) A fontosabb zsidó ünnepek (Sabbat, Ros Hasana, Jom Kippur, Szukkót, Szimhát Torá, Hanukka, Tu Bisvát, Purim, Pészach, Sávout, Tisa BeÁv, Jom haSoá)
3.) A zsidó életviteli szabályok és jelképek (a kóserság fogalma, engedélyezett és tiltott ételek, tejes és húsos ételek, hechser, boltok és vendéglők; a kipa, a pajesz, az imaszíj, a tálit, a Dávid-csillag, a mezuza, a menóra, a hamza, a zsidó otthon; a zsidó élet főbb eseményei: születés, barmicvó, házasság, halál és gyász, orvosi kérdések)
4.) A zsidó liturgia (a kohaniták, a rabbi, a zsinagóga, az ima, a Tóratekercs)
5.) A judaizmus szent könyvei (Héber Biblia, Talmud)
6.) Mi tekinthető zsidó egyháznak?
7.) A zsidó vallás történetének rövid áttekintése (A Biblia népe, A gálut kora, Az újkor hajnalán,  A polgárosodás , Holokauszt, A háborútól napjainkig)
8.) Zsidók Magyarországon (A kazároktól Mátyás királyig: zsidók a középkori Magyarországon;  Fortunátus Imrétől Schulhof Izsákig: budai zsidók a török időkben; Zsidó magyarok vagy magyar zsidók? a reformkor zsidó szempontból; Zsidók a magyar szabadságharc mellett; Neológia és ortodoxia; Tiszaeszlár; A sikeres együttéléstől a numerus clausig; Kirekesztés, zsidótörvények, holokauszt; Mentés és önmentés a holokauszt idején; A háborútól napjainkig.)
9.) Milyen vallásos és nem vallásos zsidó intézmények működnek Magyarországon?
10.) Hová menjünk kirándulni? Néhány zsidó emlékhely Magyarországon
11.) Izrael Állam – eszmények, álmok, megvalósulás (A kezdetektől napjainkig; Tel-Aviv: a Tavasz Dombja; A Holt tengertől a Kineretig; Salom, Jerusalaim; Izrael és Magyarország)
12.) A legismertebb antiszemita vádak és sztereotípiák (A bolygó zsidó, „A Talmud csalásra buzdít”, „A zsidó etika alsóbbrendű mint a keresztény”, A vérvád)
13.) Fontosabb történelmi személyiségek (Ábrahám, Jákób, Mózes, Dávid király, Salamon király, Cidkijja, Hillél, Nagy Heródes, Názáreti Jézus, Josephus Flavius, rabbi Akiba, Jehuda HaNászi, Rav Ási, Ravina, Száadja Gáon, Rabbi Slomo ben Jicháki (RASI), Jehuda HaLévi, Mózes Maimonidesz (RAMBAM), Joszéf Káró, Rabbi Löw (MAHARAL), Luria, Sabataj Cví, Baruch Spinoza, Baál Sém Tov, Élijahu ben Slómó Zálman, Moses Mendelssohn, Meyer Amschel Rotschild, Teitelbeum Mózes, Benjamin Disraeli, Sir Moses Montefiore, Rózsavölgyi Márk, Löw Lipót, Goldmark Károly, Kármán Mór, Korányi Frigyes, Vámbéry Ármin, Kohn Sámuel, Kiss József, Frankel Leó, Alfred Dreyfus, Herzl Tivadar, Bánki Donát, Stein Aurél, Chaim Weizmann, Goldziher Ignác, Róth Miksa, Molnár Ferenc, Kármán Tódor, Germanus Gyula, Vladimir Jabotinsky, Amadeo Modigliani, Bláthy Ottó, Arthur Ruppin, Hajós Alfréd, Martin Buber, David ben Gurion, Arthur Koestler, dr. Gárdi Jenő, Pap Károly, Golda Meir, Gábor Dénes, Ilja Ilf, Iszaak Emmanuilovics Babel, Radnóti Miklós, Szenes Hanna, Élie Wiesel, Wigner Jenő, Szilárd Leó, Weiss Manfréd, Chorin Ferenc, Neumann János, Arieh Tartakover, Marc Chagall, Anna Frank, Slachta Margit, Kasztner Rezső, Mose Dajan, Benjamin Netanjahu)
14.) Mi a zsidók sikerének titka? (Nők helyzete az ókori zsidó közösségekben a Biblia és a Talmud alapján; A zsidó vallásjog demokratikus szerkezete; Ténytisztelet, teljesítmény-tisztelet; A kultúra iránti nyitottság> A zsidó humor)
15.) Függelék
a.) Időrendi táblázat
b.) A tizenhárom hitágazat
c.) Ajánlott irodalom

 

(A cikkhez felhasznált illusztráció: TomBarat „Szatmár Kollázs” című képe.)