Büchler András: Könyvekről, több esemény kapcsán

Könyvekről, több esemény kapcsán



Büchler András

Több kötetről is faggatom, bemutatná őket?
Az első a napokban jelent meg, Mindhalálig náci címmel, a Libri gondozásában. Ebben a kötetben a szerzők arról rántják le a leplet, hogy miként kerülhette el a felelősségre vonást Aribert Heim, aki a mauthauseni koncentrációs tábor egyik orvosa volt. Ő egészséges embereken végzett brutális műtéteket. A háború után először Baden-Badenbe, majd Kairóba menekült. Volt két újságíró, akik úgy döntöttek nem adják fel a harcot, szövetségre léptek Simon Wiesenthallal, beutazták a fél világot, hogy felkutassák a náci háborús bűnöst és sorsát, még halála után is keresték. Erről írtak egy hihetetlenül izgalmas könyvet, amiben bemutatják, hogy miként is élt Aribert Heim Kairóban, egy munkáskerületben, miként tért át az iszlám hitre és miként vált egy köztiszteletben álló emberré Kairóban, eltitkolva brutális múltját.

Mi lett a sorsa Heimnek?
Meghalt, a nélkül, hogy felelősségre vonták volna, a könyv egy nagyon izgalmas történet arról, hogyan kutatták fel, hogyan váltott nevet, országot, vallást. Heim előbb meghalt, mielőtt megtalálták volna. A szörnyűségesen izgalmas ebben, hogy megmutatják, miként is tudott Heim az ötvenes évektől kezdve a haláláig elmenekülni.

A másik könyv szerzője Romain Gery.
Emile Ajar nevét mindenki ismeri, de Romain Geryt kevesen, pedig ugyanarról az emberről van szó. Ő egy litván származású francia zsidó író volt, gyerekkorát még Moszkvában, Vilnában, Varsóban töltötte. 1928-ban költözött Nizzába, eredetileg jogot végzett, aztán repülőtiszt lett a világháborúban, majd elkezdett regényeket írni. Ő azon ritka francia szerzők egyike, akik kétszer is megkapták a Goncourt díjat. Most jelent meg a Park Kiadónál a Salamon király szorong című könyve. Ebben egy csodálatos, mesés, érzelmes történetet mesél el az olvasónak. Salamon király rokonlélekre talált Jeanban, a taxisofőrben, és elkeseredett küzdelmet kezd el folytatni a természet törvényei ellen. Minden állatért, minden emberért, mindenkiért, aki bajban van, elkezd hihetetlenül aggódni, megpróbál mindenkit a gondozásába venni. Egy lírai könyv arról, amit zsidó szorongásnak, törődésnek gondolunk.

A harmadik kötet még megjelenés előtt áll…
Így van, Németh Miklós egykori miniszterelnök Oplatka Andrással együtt írt egy memoárkötetet. Ez azért fontos, mert idén lesz huszonöt éve, hogy Budapesten át megindultak a szovjet zsidók Izraelbe, ebben Németh Miklósnak hatalmas szerepe volt. Egyébként erről, meg a könyvről is beszél majd a volt miniszterelnök a Bálint Házban október 29-én, egy minikonferencia keretében. Emlékezni arról, hogy a magyar állam, magyar állampolgárok a nehéz sorsra jutott szovjet zsidó mellett álltak ki, magánemberek, az akkori MALÉV és sokan mások.

Az interjú a 2014. október 24-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!