Rogán: A szolgáltatók nem háríthatják át az internetadót

Rogán: A szolgáltatók nem háríthatják át az internetadót

Forrás: M1 Az Este | 2014. 10. 23.

 

Biztosan nem fogadja el a kormánytöbbség az internetadó tervét abban a formában, ahogy az a tegnapi tövényjavaslatban szerepel – erről beszélt ma a Fidesz frakcióvezetője, és több kormánytag is. Ha lesz internetadó, akkor is , felső határt vezetnek be – magánembereknél maximum havi néhány száz, céges előfizetéseknél pedig pár ezer forint lehet a határ. A tervek szerint az adót nem az ügyfeleknek, hanem a szolgáltatóknak kell majd befizetniük.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán az M1 Az Este című műsorában azt mondta: a távközlési adó kiterjesztése különböző módosításokkal elfogadható, mint például a felső korlát bevezetése. Kiemelte, hogy az adót a szolgáltatónak kell majd megfizetni. Rogán Antal hozzátette: távközlési adó már 2012 óta létezik Magyarországon, ezt most az adatforgalomra terjesztik ki.

Rogán Antal kitért arra is, hogy a szolgáltatók nem háríthatják át a magánszemélyek előfizetéseire a díj fizetését – ha ezt megteszik, a kormány „nagyon szigorú lépéseket” tesz majd.

A frakcióvezető közölte: 2012 után a hírközlés területén semmivel nem volt nagyobb az áremelkedés, mint az éves infláció, vagyis inkább az üzleti célú felhasználásnál történt változás.

„Magánszemélyek esetében határozott védelmet fogunk biztosítani. Nem fogok visszariadni attól, hogy – akár a rezsi mintájára – a cégektől a nyereségüket, amit így megpróbálnak megnövelni, elvegyük” – fogalmazott Rogán Antal, aki ehhez hozzáfűzte azt is: a kormány ezzel párhuzamosan támogatásokat helyezett kilátásba a szélessávú internet kiépítésénél. „Százmilliárdos nagyságrendben fogunk pénzt költeni arra, hogy a szélessávú internetet eljuttassuk mindenhova az országban” – hangsúlyozta a politikus.

A frakcióvezető elmondta, hogy az államreformon belül kiemelt hangsúlyt fektetnek az elektronikus közigazgatás megteremtésére.

Azzal kapcsolatban, hogy Varga Mihály szerda délután úgy fogalmazott, nem új adó bevezetésről van szó, Rogán Antal azt mondta: a piaci tendencia alapján látható, hogy a telefonálás egyre többször internet alapon történik, ahol így a korábbi adótételeket ki lehetett kerülni.

Magánszemélyek internet-előfizetésénél nem lehet több 700 forintnál több az adó, amelyet a szolgáltatónak kell kifizetni – húzta alá Rogán Antal, hangsúlyozva, hogy a költségvetésbe is 20-25 milliárd forint körüli tétellel tervezték az adóbevételt, ahol már figyelembe vették azt, hogy lesz felső korlátja az adónak. A korlátot minden típusú szolgáltatásnál érvényesíteni fogjuk – közölte Rogán Antal.