Mendelssohn és flódni: különleges koncertek, különleges helyszínek

Mendelssohn és flódni: különleges koncertek, különleges helyszínek

Küzdelem az antiszemitizmus ellen, megható emlékek, muzsika és flódni. A Budapesti Fesztiválzenekar és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség novemberben is folytatja közösségi koncertjeit, melyek keretében újabb elhagyott zsinagógákba visznek életet. Most Köves Slomó rabbi mesél a nyári koncertekről.

 

 

Idén nyáron egy egészen különleges összefogást valósítottunk meg, melynek keretében vidéki zsinagógákban adott koncerteket a nemzetközi hírű Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A koncerttel a célunk az volt, hogy a többségében nem, vagy csak alig kihasznált vidéki zsinagógákba élet költözzön, megismerhessék a környező utcákban lakók, – akik talán még sosem jártak a zsinagógában – az adott épületeket belülről is, másrészt pedig a zsidósággal kapcsolatos kép is bővülhessen az érdeklődők számára. Most nyáron Albertirsa, Keszthely és Mád volt a három helyszínünk, ahol zsidó származású zeneszerzők – Weiner Leó, Betty Olivero és Felix Mendelssohn – műveiből összeállított programot adott elő Fischer Iván, Kossuth díjas karmester barátom zenekara.

Koncertsorozatunkat nem fejeztük be, hiszen most ősszel, november közepén további három vidéki városban (Kisvárda, Szolnok és Szekszárd) fognak fellépni a zenészek. Meggyőződésem, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik kiemelt célja kell, hogy legyen a hazai közvélemény megismertetése a zsidó kultúra különlegességeivel.photo5

Személy szerint én is, akárcsak az EMIH, minden létező eszközzel azon dolgozunk, hogy egymás elfogadását, megértését segítsük elő az országban. Ennek a folyamatnak lehet fontos eleme ez a közösen életre hívott programsorozat, mely szándékaink szerint hagyományteremtő lesz, vagyis 2015-ben a tervek szerint tovább folytatjuk a Fesztiválzenekarral a sorozatot.

Meggyőződésem, hogy a zsidó vallás értékeit el kell juttatni szokatlanabb helyszínekre is. Szerencsére Fischer Iván, akit már hosszú évek óta barátomnak tekinthetek, éppen ugyanezt a missziót teljesíti a komolyzenével különleges koncertjein keresztül, ezért az együttműködésünk magától értetődő volt. A különleges koncepcióhoz persze különleges körítést is adtunk: a koncertek előtt a helyi zsidóság és a zsinagóga történetét meséltük el a jelenlévőknek, míg az események végén flódnival kínáltuk a hallgatóságot, hogy a zsidó gasztronómiába is belekóstolhassanak.

A koncertek látogatói között a helyieken kívül a környező településekről, sőt Budapestről is sokan érkeztek, Albertirsán például közel 250 látogatónk volt, akik alig fértek be a zsinagógába. Sok megható pillanatot láttunk: volt, aki egészen Ausztriából jött el a régi zsinagógájába, olyan látogató is akadt, aki végigsírta a koncertet gyerekkori zsidó barátaira gondolva, de egy olyan idős úr is részt vett a koncerten, aki már 50 éve tartja rendben az üresen álló zsinagógát, csak azért, mert a 70 éve deportált zsidók jók voltak hozzá gyermekkorában.

Ha elfogadjuk azt, hogy az emberek leginkább attól félnek, azt gyűlölik, amit nem ismernek, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ez a különleges zenei koncertsorozat az EMIH és a BFZ együttműködésében nagymértékben segítette és segíteni fogja a jövőben is az antiszemitizmus elleni küzdelmet, a vallási sokszínűség elfogadását a vidéki Magyarországon. Ezért dolgozunk mi is, és ezért fogunk mindent megtenni a jövőben is.

Köves Slomó rabbi