Barack Obama amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök

A szíriai helyzetről, elsősorban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által ostromolt Kobani város körül kialakult helyzetről tárgyalt Barack Obama amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte vasárnap a Fehér Ház.obama

Az amerikai elnöki hivatal közleményében nem esett szó az IÁ elleni koalícióban való török katonai szerepvállalás részleteiről, és arról sem, hogy teljesíti-e Ankara Washington igényét, és átengedi-e az incirliki légitámaszpontot az amerikai és más szövetséges harci gépek számára a terroristák szíriai állásai elleni támadásokhoz.
Obama köszönetét fejezte ki Erdogannak amiatt, hogy Törökország több mint egymillió menekültet fogadott be. A kommüniké szerint a két vezető megfogadta, hogy „folytatja a szoros együttműködést” az IÁ elleni küzdelemben. A felek az afganisztáni béke és stabilitás érdekében is folytatják az együttműködést.
A török állami hírügynökség a nap folyamán arról számolt be, Erdogan közölte: Ankara ellenzi, hogy az Egyesült Államok fegyvert szállítson az IÁ ellen Szíriában harcoló kurd Népvédelmi Egységeknek (YPG), a szíriai Demokratikus Uniópárt (PYD) fegyveres szárnyának. Törökország szerint ugyanis PYD a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadó szervezethez tartozik, amely 30 éven át fegyveres harcot folytatott a török hatóságok ellen, és amelyet Ankara terrorszervezetnek nyilvánított.
Washington korábban közölte, hogy hírszerzési megállapodást kötött a kurd harcosokkal, egyes amerikai tisztségviselők pedig lehetségesnek mondták, hogy az Egyesült Államok fegyvert fog szállítani nekik.
Miközben a török határtól látótávolságra lévő Kobaniban vasárnap is folytatódtak a harcok, Ted Cruz republikánus szenátor, aki 2016-ban pártjának egyik elnökjelölt-aspiránsa lehet, a CNN-nek nyilatkozva bírálta az elnököt, amiért az halogatja a szíriai kurdok felfegyverzését.