„Próbálják csak meg lerombolni” – jelentette ki Erdogan

A törvényekkel dacolva is elkészült a török államfő ezerszobás új hivatala

A törvényekkel dacolva is elkészült Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő ezerszobás új hivatala, amely biológiai és vegyi fegyverek ellen is védelmet nyújt és bombabiztos termeket is építettek benne.

A 350 millió dolláros (86 milliárd forintos) összegből emelt épületet a tervek szerint október 29-én avatják fel – írta internetes kiadásában a Die Welt című német napilap.

Az Aksaray, vagyis a tiszta, fehér nevet viselő palota szépséghibája, hogy felépítése gyakorlatilag törvényellenes – jegyezte meg cikkében a Die Welt. Az épületet ugyanis engedély nélkül, a műemlék- és természetvédelem alatt álló Atatürk erdőség területén emelték.

„Próbálják csak meg lerombolni” – jelentette ki Erdogan, amikor egyik bírósági döntés a másik után rendelte el az építkezés felfüggesztését.

A munkálatok 2011-ben kezdődtek, amikor Erdogan még miniszterelnök volt. Amennyiben nem ő nyerte volna az augusztusi elnökválasztást, miniszterelnökként akkor is beköltözött volna a palotába.

Az államfő palotájában sokkal nagyobb biztonságot élvezhet, mint Ahmet Davutoglu kormányfő. Az Aksarayban állítólag bombabiztos termeket, valamint biológiai és vegyifegyverek támadása ellen is védelmet nyújtó szobákat is kialakítottak. A hírek szerint hivatalok is helyet kapnak benne, noha az elnök szerepe jórészt szimbolikus Törökországban.