Avigdor Liberman: Mahmúd Abbász palesztin elnöknek nem áll szándékában békét kötni Izraellel

Liberman újságíróknak nyilatkozva azt is megkérdőjelezte, hogy Abbász jogosult-e a palesztinok nevében beszélni

 

 

ליברמן: אבו מאזן איבד את הקשר למציאות
לפני הופעתו של ראש הממשלה בעצרת הכללית, שוחח שר החוץ עם כתבים באו”ם ותקף בחריפות את הנשיא הפלסטיני אבו מאזן: „הוא פשוט לא מייצג אף אחד. הוא מרגיש שאיבד את הקרקע ולכן הוא יורה לכל הכיוונים. זה בן אדם שאיבד כיוון”

ישראל עונה הערב (ב’) לנאום „רצח העם” של אבו מאזן באו”ם ביום שישי. מאוחר יותר ינאם ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצרת הכללית, אך לפני זה התייצב שר החוץ אביגדור ליברמן, שגם הוא שוהה בניו יורק, בפני עיתונאים והשיב בתקיפות לנאומו של ראש הרשות הפלסטינית: „אבו מאזן איבד קשר למציאות. נאומו היה מסר של שנאה להתלהמות וזה מבהיר שאין לו כוונה לעשות שלום עם ישראל וזו לא פעם ראשונה”.

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4575938,00.html

ENSZ-közgyűlés – Az izraeli külügyminiszter szerint a palesztin elnök nem partner a békekötéshez


MTI 2014. szeptember 29., hétfő 19:22

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek nem áll szándékában békét kötni Izraellel, és a múlt heti beszéde az ENSZ-ben „a gyűlölet és az uszítás üzenetét hordozta” – jelentette ki hétfőn a világszervezet Közgyűlésének általános vitája alkalmából New Yorkban tartózkodó Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter.

Liberman újságíróknak nyilatkozva azt is megkérdőjelezte, hogy Abbász jogosult-e a palesztinok nevében beszélni, hiszen kormányának hatalma nem terjed ki a Gázai-övezetre, amelyet a Hamász fegyveresei tartanak az ellenőrzésük alatt és ahol már több mint négy évvel elhalasztották az esedékes választásokat. Az izraeli külügyminiszter szerint a palesztin vezető „eltévelyedett” és az otthoni politikai gondjait próbálja meg elsimítani az ENSZ-beli, durvuló retorikájával.

Abbász pénteken „háborús bűncselekményekkel” és „népirtással” vádolta meg Izraelt, amely augusztus 26-ig 50 napon át tartó hadművelet folytatott Gáza ellen, amiért onnan rakétákkal és titkos alagutakon keresztül támadták a zsidó államot. Az izraeli katonai fellépés következtében az ENSZ adatai szerint több mint 2100 – a többségében civil – palesztin életét veszette, és 18 ezer lakás megsemmisült. Izraeli részről 66 katona és 6 polgári személy halt meg.

Liberman kijelentette, felkéri majd az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy határozza meg az izraeli-palesztin tárgyalások alapvető szabályait, beleértve a megszállt palesztin területekről történő izraeli csapatkivonás határidejét is.