Kárpát-medencei Sajtófókusz 14.09.18.

A „Kárpát-medencei Sajtófókusz” friss számát (a Civitas Europica Centralis (CEC) napi sajtófigyelője)

 

 

Magyarország

  • Semjén: a kormány csalódott a szlovák alkotmánybíróság elutasító döntése miatt állampolgárságügyben − „A magyar kormány csalódással értesült arról, hogy a szlovák alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgársági törvény alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt” – közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-vel. A politikus közleményében emlékeztetett: ez az a törvény, amely megfosztja szlovák állampolgárságától mindazokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik. „Ezzel szemben Csehország éppen idén január 1-jétől tette lehetővé a kettős állampolgárságot” – jelezte (MTI)
  • Magyarul nem beszélő ukrán kért állampolgárságot – elkapták − „Magyar állampolgárságot kért egy ukrán férfi, aki nem beszél és nem is ért magyarul” – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán. Apolice.hu-n megjelent közlemény szerint szerdán kapták a bejelentést a Kemecsei Járási Hivatalból az esetről. A rendőrség a 21 éves ukrán férfit a helyszínen elfogta és előállította, közokirat-hamisítás bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki (Nsz)
  • Semjén: támadást indítottak a kettős állampolgárság ellen (Frissítve!) − A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint azIndex hírportál, valamint annak alapján az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai „tudatos torzítással, teljesen ellenőrizetlen forrásokból származó híresztelések alapján” támadást indítottak a kettős állampolgárság ellen. Semjén Zsolt erről a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. A kereszténydemokrata politikus az Index cikkére reagálva elmondta, a szomszédos országokban működő „kevésbé baráti” titkosszolgálatok akciókat indítottak az állampolgárság akadályozására. „Ezeknek a titkosszolgálati akcióknak lényege, hogy dezinformáció alapján fiktív honlapokat hoznak létre, valamint azokra fiktív anyagokat töltenek fel, és azokra hivatkozva korrupciós visszaéléseket sejtetnek az állampolgárság körül” – magyarázta (Nsz)
  • Állampolgárság-brókerek: A kormány előállt a számokkal − Országosan közel 1200 büntetőeljárás indult az egyszerűsített állampolgárság intézményének 2011. júliusi bevezetése óta azon magyar és külföldi állampolgárok ellen, akik az állampolgárságot és útlevelet hamis okmányokkal és politikusok, hivatalnokok megvesztegetésével próbálták megszerezni, illetve ehhez asszisztáltak (Nsz)
  • Tömeges korrupciót gyanít az MSZP − „Tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek.” (Nszv)
  • DK: a centralizáció rontja az oktatás minőségét − A kötelezővé tett tankönyvekbe durva szakmai hibák kerültek, de ideológiai elfogultság is tetten érhető bennük (Nszv)
  • A hajrában erősödik a Fidesz − „Az elmúlt egy hónapban a Fidesz valamelyest növelte táborát, a többi politikai erőé nem változott; Budapesten a kormánypárt jelöltje, Tarlós István a leginkább esélyes a főpolgármesteri posztra” – ismertette az Ipsos a szeptember első felében végzett közvélemény-kutatásának eredményét szerdán az MTI-vel. A közvélemény-kutató cég felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a népesség egészén belül 33-ról 35 százalékra bővült, így „nagy előnnyel vág neki az önkormányzati választásnak”. A Jobbiknak és az MSZP-nek maradt a 12, az LMP-nek, a DK-nak és az Együtt–PM Szövetségnek pedig a 3 százalékos tábora (MNO)
  • Balog: Egyetemi tanárnak lenni a nemzetstratégia része − „Egyetemi tanárnak lenni közügy, mert a közjó, a nemzet szolgálatát jelenti” – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere szerdán a Pesti Vigadóban, ahol egyetemi tanári kinevezési okiratokat adott át. Balog Zoltán arról beszélt, az, hogy a miniszter felterjesztésére Magyarország köztársasági elnöke nevezi ki az egyetemi tanárokat, több, mint eljárásrendi kérdés. Hozzátette: nem egyszerűen egy intézmény belső ügye, ki milyen pozícióban, milyen munkakörben végzi a munkáját, szolgálja intézményét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetemi tanároknak nemcsak az adott tanszék munkájára, előmenetelére kell odafigyelniük, hanem lehetőségük és kötelességük az intézményük és az egész magyar felsőoktatás szempontjait is érvényesíteni (MNO)
  • A támogatás összege 17.200 forint − A Bethlen Gábor Alapnál szeptember 12-én tartottak tájékoztató megbeszélést a Szülőföldön magyarul című program lebonyolítói részére. A pályázati programon nyertes pályázatok kifizetése, amint már tájékoztattunk róla, szeptemberben megkezdődik, és a korábbi évekhez hasonlóan, ütemezetten az év végéig várhatóan mindenkinek a számlájára kerül az összeg. Mivel az idei évben a magyar kormány 110 milliárd forintot zárolt a kormányzati kiadásokból, hogy a tavaly lezárt brüsszeli „túlzottdeficit-eljárás” elkerülése érdekében biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél, az intézkedés a határon túli magyarok pénzügyi támogatását biztosító Bethlen Gábor Alapot is érinti. Az ennek érdekében hozott intézkedések következtében az idei évben 17.200 forint kerül kifizetésre a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást igénylőknek. A hallgatói támogatás összege változatlan marad (Népújság, Lendva)

Románia

  • Az SZNT elnöke Szilágyi Zsolt támogatására szólította fel az autonómia híveitIzsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke arra szólította fel az autonómia erdélyi híveit, hogy a novemberi államfőválasztáson Szilágyi Zsoltra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjére szavazzanak, előtte pedig aláírásukkal támogassák jelöltségét. Izsák Balázs az EMNP államfőjelöltjével közösen tartott szerdai marosvásárhelyi sajtóértekezletén maga is aláírta a Szilágyi Zsolt jelöltségét támogató ívet. Emlékeztetett rá: augusztus 17-én felhívással fordult mindkét magyar államfőjelölthöz, hogy viták felett álló, közös alapként fogadják el az SZNT autonómiastatútumát, és közös jelképként a Székelyföld zászlaját, illetve címerét (MTI)
  • Az RMDSZ befejezte a támogatói aláírások gyűjtését − „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) befejezte a novemberi elnökválasztáson való részvételhez szükséges támogatói aláírások gyűjtését: Kelemen Hunor szövetségi elnök államfőjelöltségét közel 270 ezren támogatták” – derült ki az RMDSZ szerdai hírleveléből. A román választási törvény szerint azok a jelöltek kerülnek fel a szavazólapra és vehetnek részt az október elején kezdődő egyhónapos kampányban, akiknek indulását legalább 200 ezer aláíró támogatja. „Ez a támogatás, ez a megelőlegezett bizalom számomra felelősség és feladat. Magyar államelnökjelöltként az a feladatom, hogy minden magyar ember akaratát, vágyát, gondját elmondjam. Ezt más nem fogja megtenni. Minden magyart képviselni, számomra ez becsületbeli ügy. Az önök segítségével, támogatásával biztosan sikerül” – idézte az RMDSZ államelnök-jelöltjének választóihoz intézett üzenetét a szövetség hírlevele (MTI)
  • RMDSZ: az SZNT rossz célpontra lő, amikor a szövetséget bírálja autonómiaügyben − „Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke rossz célpontra lő, amikor autonómiaügyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) bírálja” – véli Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. A szervezet szerdai tájékoztató hírlevele szerint Kovács Péter Izsák Balázs szerdai kijelentésére reagált. Az SZNT elnöke szerint a két romániai magyar elnökjelölt, Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt közül csak Szilágyi vállalta fel az SZNT autonómia-statútumát, míg Kelemen HunorIzsák Balázs szerint – Victor Ponta kormányfő kampányát segíti. „Nem az RMDSZ-t kell legyőzni, amikor autonómia-törekvésekről beszélünk, hanem azt a zsigerből eredő elutasítást kell lépésről lépésre lebontanunk, amely ebben a pillanatban a román közösség részéről érzékelhető” – mondta az RMDSZ főtitkára (MTI)
  • Román külügyminiszter: jobb a közvita, mint a tüntetés − Nem „lelkesedik” a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyföldi autonómiatervezetéért Titus Corlatean román külügyminiszter, de szerinte még mindig jobb erről demokratikus keretetek között folytatni közvitát, mint az utcán. A szociáldemokrata politikust szerdán, a Titulescu Alapítvány fórumán kérdezték a kormányban részt vevő magyar érdekképviselet törvénytervezetéről, amelynek egy munkaváltozatát múlt héten a román sajtó ismertette. „A parlamentben minden érvet felsorakoztathatunk annak érdekében, hogy ezt az alkotmánysértő indítványt elutasítsuk” – mondta Corlatean. Hozzátette: az RMDSZ-nek is köszönhető, hogy az 1990-es marosvásárhelyi konfliktus után, az utóbbi években „stabilitás” volt Romániában (MTI)
  • Orosz-román polémia a Moldovai Köztársaság jövőjéről − „Stratégiai célkitűzése mind a bukaresti, mind a chisinaui Európa-barát kormánynak, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság újraegyesüljön az Európai Unióban” – közölte Victor Ponta román miniszterelnök szerdán arra reagálva, hogy korábbi, hasonló tartalmú kijelentését az orosz külügyminisztérium felelőtlennek és elfogadhatatlannak minősítette. Ponta a szerdai kormányülés elején kifejtette, elkötelezetten támogatja Moldova európai integrációját, és – bár túl ambiciózus célkitűzésnek tűnhet – azt szeretné, hogy Moldova 2018-19-ig (Besszarábia és a román királyság egyesülésének századik évfordulójáig) az Európai Unión tagja legyen. A román médiában nagy visszhangot keltett az orosz külügyminisztérium keddi közleménye, amelyben Moszkva aggodalmának adott hangot, amiért a román szociáldemokraták államfőjelöltje egy „második nagy egyesülésről” beszél, és „egyes bukaresti politikai körök egy szomszédos, szuverén ország annektálását tervezik” (MTI)
  • Érzékeny időzítés: skót népszavazás után székely autonómiatervezet − Egymást érik a román médiában az elemzések, amelyek szerint a skót népszavazás lavinát indíthat el Európa-szerte, s Romániát sem kerülné el. Az aggodalmaskodó újságcikkeket a skóciai népszavazás közelsége mellett az is inspirálta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken tervezi nyilvánosságra hozni a Székelyföld különleges jogállásáról szóló tervezetét. Ezt aztán széleskörű közvitát követően terjesztik a bukaresti törvényhozás elé. A dokumentum látatlanban is vitákat szült, mindenekelőtt az erdélyi magyarok soraiban. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben tette világossá: a tervezet tartalmától függetlenül helyteleníti annak megjelenését. A magát közképviseleti szervezetként aposztrofáló SZNT már tíz éve kidolgozta saját autonómiastatútumát, és azt szeretné, ha azt az RMDSZ is felvállalná (Nsz)
  • Az MPP mindenkivel szót ért” – Visszacsábítanák soraikba a néppártosokat − Pár héttel ezelőtt a Magyar Polgári Párt (MPP) frakcióvezetői a Kovászna és Hargita megyei tanácsüléseken arra kérték az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselőit, igazoljanak át a polgáriakhoz, mivel egy sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi a mandátumvesztés nélküli pártváltást. Az MPP ezt komolyan gondolja, hiszen elmondásuk szerint „a nemzeti oldalnak újból egyesülnie kell”. Ezt tegnap sajtótájékoztatón jelentette be Kulcsár-Terza József háromszéki és Salamon Zoltán Hargita megyei pártelnök. Kulcsár-Terza szerint a 2012-es választásokkor lehetőség mutatkozott a nemzeti oldal megerősödésére, akkor tudtak volna igazi erőt felmutatni és sokkal jobb eredményt elérni az önkormányzati választásokon, ám megalakulásával a Néppárt keresztülhúzta ezt a számítást (Székely Hírmondó)
  • A RMDSZ nem szavazta meg a politikai migrációt − A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakciója nem szavazta meg ma, szeptember 17-én a román Parlament Alsóházában azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a választott helyi tisztségviselők politikai migrációját hagyta volna jóvá. Ennek következtében nem gyűlt össze a szükséges támogató szavazat (rmdsz.ro)
  • Előadássorozatot indít a Kós Károly AkadémiaCsorba Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának Nemzetiségek és nemzetiségi politika 1849–1918 című előadását hallgathatta végig pénteken a sepsiszentgyörgyi érdeklődő közönség a Székely Nemzeti Múzeumban. Elhangzott, hogy a Kós Károly Akadémia előadásai ezentúl a háromszékiek számára is elérhetőek lesznek. Az előadás kezdete előtt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke közölte, a Kós Károly Akadémia tudományos sorozata ezentúl Háromszékre is eljön, felváltva Sepsiszentgyörgyre és Kézdivásárhelyre. Ebben az évben a Kárpát-medence népei a fő témája az előadásoknak. Olyan szakemberek érkeznek majd Háromszékre, mint Gyáni Gábor akadémikus, Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész (aki a szakmai sorozat védnöke is egyben), Paksa Rudolf, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa, Kállai Ernő, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára és Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa (Székely Hírmondó)
  • Botrányszagú RMDSZ-politizálás Nagyváradon − A Bihar megyei RMDSZ szeretné megkapni a kultuszminisztériumi tárcát Bukarestben. Biró Rozália kiiktatása után Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök az egyik esélyes. A 39 éves politikus viselt dolgainak jártunk utána (Erdélyi Napló)
  • Egységes oktatási stratégiát sürgetnek a szakma képviselői − Nagyon sok a tennivaló a romániai magyar oktatáspolitikában, a szakma egységes stratégiát sürget. Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnökkel és Dávid Lászlóval, a Sapientia EMTE rektorával beszélgetve kiderült, célkitűzéseik hasonlóak − Egységes romániai magyar oktatási stratégia kialakítását sürgetik az oktatási szakemberek. Amint arról beszámoltunk, a csíksomlyói kegytemplomban szombaton megtartott országos magyar tanévnyitó ünnepségen BurusSiklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke és Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora is emellett érvelt. A Krónika most arról faggatta őket, milyen konkrét tervek kidolgozására gondoltak. Kifejtették, a különböző cselekvési terveket kellene összehangolni, és el kell azokat fogadtatni a politikai, hatósági és szakmai szervezetekkel. Valakinek meg kell határozni a közös célokat, és ha ezeket minden tényező elfogadta, akkor ezeknek alárendelve kell közösen fellépni, vélik a szakemberek, akik szerint ez lehetne az RMDSZ, az autonómiatanács vagy éppen a Kárpát-medencei Oktatási Tanács. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese közölte, a szövetség éppen a szakmai szervezetek terveit fogadja el, és teszi saját oktatási politikája irányelvévé (Krónika)
  • Izsák: megosztó az RMDSZ tervezeteIzsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke arra szólította fel az autonómia erdélyi híveit, hogy a novemberi államfőválasztáson Szilágyi Zsoltra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjére szavazzanak, előtte pedig aláírásukkal támogassák jelöltségét (Krónika)
  • Ponta: lehet, hogy maradnak a régi tankönyvek − „A régi tankönyvekből fognak tanulni az első és második osztályosok, ha a tankönyvlicit kapcsán benyújtott óvásokat nem bírálják el két héten belül” – nyilatkozta Victor Ponta miniszterelnök (Krónika)
  • Székelyföldiek a skótokért − Skócia függetlenedésének támogatására szerveztek villámcsődületet kedd este több székelyföldi városban: Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön (Krónika)
  • Ponta örül, ha Moszkva bírálja − „Örülök, ha Moszkva bírál” – így reagált Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen arra a keddi moszkvai bírálatra, amelyet pénteki, Románia és Moldova újraegyesüléséről szóló kijelentése miatt váltott ki (Krónika)
  • Magyar nyelven is lehet a Nép Ügyvédjéhez fordulni − „Magyar nyelven fordulhatnak a Nép Ügyvédjéhez azokban a közigazgatási egységekben, ahol a magyar kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot” – ismertette szerdán Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője a végszavazást követően (Maszol.ro)
  • Csütörtökön mutatják be az RMDSZ autonómia-statútumát − Csütörtök délután Kolozsváron mutatja be Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szövetség autonómia-statútumát (Maszol.ro)
  • Az emberi jogi bíróság elítélte Romániát a bányászjárás miatt − Az 1990 júniusában történt bukaresti bányászjárás körülményeinek kivizsgálására kötelezte jogerősen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO) a román államot, amely kártérítést is köteles fizetni az akkori atrocitások áldozatainak (Maszol.ro)
  • Oroszország rossz szemmel nézi a moldovai román terveketVictor Ponta miniszterelnök szerint Oroszország és Románia érdeke is az, hogy Moldova csatlakozzon az EU-hoz, Oroszország azonban Moldova román annektálásától tart (Maszol.ro)
  • Egy jelentés szerint egyik államfő-jelölt sem titkosügynök − Egyik induló államfő-jelölt sem titkosügynök, jelentette ki egy szerdai interjúban Ilie Sârbu, a külügyi titkosszolgálat parlamenti vizsgálóbizottságának alelnöke. A titkosszolgálat egy a Teodor Meleşcanu igazgató aláírásával ellátott iratot juttatott el a vizsgálóbizottságához, amelyből kiderült, nincs titkosügynök a lehetséges államfők, a miniszterek és képviselők, szenátorok listáján. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra is érvényes-e, Sârbu azt felelte: ez nem fontos, a lényeg az, ami a dokumentumban áll (Maszol.ro)
  • Negyed annyian iratkoznak magánegyetemre, mint 5-6 éve − „Az érettségi szigorítása előtt, 2008-ban, még több mint 400 ezer fiatal tanult magánegyetemen az országban, 2012-re számuk már a 100 ezret sem érte el. Emiatt a magánegyetemek többségének jelentősen csökkentek a bevételei” – írja aHotnews (Maszol.ro)
  • Képviselőházi nem a migrációra − „Nem szavazta meg a képviselőház az 55/2014-es sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a választott önkormányzati tisztségviselők a rendeletben megjelölt 45 nap alatt pártot cserélhessenek anélkül, hogy mandátumukat elveszítenék” – jelenti aMediafax. Az RMDSZ a szavazás során tartózkodott (Szabadság)
  • Kolozs megye oktatása – számokban − Élénk az érdeklődés a most beindított hároméves szakoktatás iránt, stagnáló a gyereklétszám, csökkenőben az engedély nélküli tanintézetek száma – csak néhány adat, amely Kolozs megye közoktatását jellemzi. Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: eredetileg csak 22 szakosztályt hagytak jóvá, de az érdeklődés olyan nagy volt, hogy még három osztálynyi gyerek igényelte ezt a típusú oktatást – így az újrainduló szakosztályok száma elérte a 25-öt, míg az oda járó tanulók létszáma a 718-at (Szabadság)
  • Megnyitották az Erdélyi Művészeti Központ új kiállítóterét és kiállítását Sepsiszentgyörgyön − Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) hatodik kiállítása nyílt meg Sepsiszentgyörgyön Felezőidő 2 Erdélyi Magyar Művészet 1965-1975 között címmel, a központ ideiglenes helyszínéül szolgáló egykori posta épületének 3. emeletén lévő, nemrég kialakított kiállítóteremben (Transindex)
  • Marosvásárhely: lesz pénz a kétnyelvű utcanévtáblákra (Transindex)

Szerbia

  • Hatékonyabb mint valaha” − A vajdasági adminisztráció ez évi első nyolc hónapos teljesítményéről számoltak be a kormánytagok – Ebben a pillanatban 71 mandátummal rendelkezik a hatalmi többség Pajtić szerint − A tartományi kormány fennakadások nélkül teszi a dolgát – közölte szerdán az időközben felmerült kételyek eloszlatásának céljával dr. Bojan Pajtić kormányfő. Még egy a médiában megjelent „kacsát” meg kívánt cáfolni: hangsúlyozta, hogy az egyes napilapokban közölt adatokkal ellentétben a vajdasági adminisztrációban nem több ezren, hanem összesen 1020-an dolgoznak, s e szám szerinte magáért beszél, ha figyelembe vesszük, hogy a köztársasági apparátusban 30 ezer személyt foglalkoztatnak jelenleg (Magyar Szó)
  • ZENTAI GIMNÁZIUM − Még egy tagozat magyar nyelven − „Több hónapnyi kemény munka után mégiscsak sikerült elérni, hogy a Zentai Gimnáziumban két általános szakot indítsanak magyar nyelven” – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője (Magyar Szó)
  • Jövőre készül el az új tankönyvtörvény − A tanulók mintegy 15 százaléka használja majd a korábbi években már használt ingyenes tankönyveket − „A tankönyvek minőségének megítélése nem az oktatási minisztérium feladatköre, azt az ezzel megbízott intézmények végzik. De a tankönyvek minőségén kívül számos más probléma is felmerült már az elmúlt években, ami egy új tankönyvtörvény kidolgozását követeli meg. Ez a dokumentum már kidolgozás alatt áll, ám nem kívánnak vele sietni, annak kidolgozására, majd hatályba helyezésre ezt a tanévet szánják” – tudtuk meg Ljubiša Antonijevićtől, az oktatási miniszter helyettesétől. Továbbá jövőre számos más változásra is sor kerülhet, a többi között nem jár majd minden diáknak ingyenes tankönyv sem (Magyar Szó)
  • Az MPSZ a nehéz utat választja, nem indul − „Szétvált a helyes út és a könnyű út” – fogalmazott ma délelőtti zentai sajtótájékoztatóján Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, aki ezzel indokolta azt, hogy pártja miért nem indul a nemzeti tanácsi választásokon. Nem indul a nemzeti tanácsi választáson a Magyar Polgári Szövetség. A párt döntését azzal indokolta, hogy – szerinte – nem történt lényegi változás a nemzeti tanácsokra vonatkozó törvényben. Így Rácz Szabó László szerint az nem biztosít autonómiát a vajdasági magyaroknak (Pannon RTV)
  • Pajtić szerint a jelenlegi vajdasági hatalom egy sikertörténet − „A vajdasági hatalom sikeresen működik, nem bukott meg és nem is fog” – jelentette ki Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke. Slaviša Grujić és Nyilas Mihály tartományi titkárokkal közösen értékelte az elmúlt 8 hónapi munkáját. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke azt mondta, tévesek azok a sajtóhíresztelések, amelyek szerint a vajdasági adminisztrációban 2700 foglalkoztatott van. Szerinte 1020 dolgozóról van szó (Pannon RTV)
  • A VSZL és az ÚDP nem dönti meg a Pajtić-kormányt − „A Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Új Demokrata Párt nem dönti meg Bojan Pajtić kormányát” – mondta Branislav Bogaroški, a liga alelnöke (Pannon RTV)
  • Kirby: Miért látogat Putyin Szerbiába?Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete feltette a kérdést, hogy miért tervezik Vlagyimir Putyin orosz elnök szerbiai látogatását Belgrád felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából.„Még nem biztos, hogy Putyin eljön, de ha igen – miért jön? Belgrád felszabadulásának évfordulója alkalmából?” (Vajdaságma.info)
  • Dragoslav Petrović: Az SNS megpróbálja lejáratni politikai ellenfeleitDragoslav Petrović tartományi tudományügyi és technológia-fejlesztési titkár ma kijelentette, a Szerb Haladó Párt (SNS) által bejelentett, ellene és Bojan Pajtić tartományi kormányfő ellen tett feljelentések „a politikailag másként gondolkodók lejáratására irányuló szégyenletes kísérletet” rejtik (Vajdaságma.info)
  • Bojan Pajtić: Büszke vagyok a tartományi kormány munkájáraBojan Pajtić vajdasági miniszterelnök mai értékelése szerint kormánya többszörösen is funkcionális, hiszen hatékonyan dolgozik, nem bukott meg és nem is fog. Pajtić a tartományi titkárságok fél éves munkájának ismertetésekor ismét elvetette egy koncentrációs kormány megalakításának lehetőségét (Vajdaságma.info)
  • Korhecz: Ennek a négy évnek minden eredményével és kudarcával szembesülni tudok − Interjú a Magyar Nemzeti Tanács leköszönő elnökévelDr. Korhecz Tamás 2010. július 3-ától tölti be a Magyar Nemzeti Tanács elnöki tisztségét. Azt megelőzően tíz éven keresztül volt tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár. Részt vett a nemzeti tanácsokról szóló törvény előkészítésében. Jogászprofesszorként tanít több egyetemen. Négy gyermek édesapja − „…Az elmúlt másfél évben a VMSZ részéről többször is felkértek arra, hogy folytassam ezt a munkát, illetve jelöltessem magam. Én ahhoz tartottam magam, amit még a ciklus elején megbeszéltem Pásztor Istvánnal, mégpedig hogy egy négyéves mandátumot vállalok. Természetesen ettől függetlenül talán alakulhatott volna úgy a dolgok sora, hogy megváltoztatom a 2010-ben hozott döntésemet, de végül maradt az eredeti elhatározás. Politikusnak sosem tartottam magam, szakpolitikusnak igen. Tíz évet töltöttem el a tartományi kormányban, ezután vissza akartam vonulni a politikától, de olyan kihívást jelentett az első közvetlenül megválasztott Magyar Nemzeti Tanács, hogy nem tudtam nemet mondani a felkérésre. Ki kellett próbálnom, mint a törvény egyik szerzőjének, hogy az autonómiaépítés vonatkozásában mit tudunk elérni. Ennek a mérlegét megvontuk. Elkészítettük a négyéves munkára vonatkozó jelentést, az összefoglalót. Azt gondolom, hogy a történet így kerek …” (Vajdaságma.info)

Horvátország

  • Nemzeti összetartozás bizottsága: példaértékű Horvátország nemzetiségi politikája − Példaértékűnek nevezte Horvátország nemzetiségi politikáját az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke szerdán Eszéken, a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. Pánczél Károly szerint a horvátországi magyarok széles körű kulturális autonómiát élveznek: használhatják anyanyelvüket, nemzeti jelképeiket, létezik magyar nyelvű óvodai nevelés, iskolai oktatás és magyar nyelven is lehet istentiszteleteket tartani. „A politikai autonómiának köszönhetően lehetőség van nemzetiségi önkormányzatok szabad választására, a magyaroknak alanyi jogon jár egy képviselői hely a horvát törvényhozásban” – tette hozzá. Kitért arra, a horvátországi kisebbségpolitika a szlovéniaihoz hasonlít, de a Kárpát-medence más országaiban nem ilyen jó a helyzet (MTI)

Szlovénia

  • A kormányalakítás és a nemzetiségek: „Közelebb az igenhez, mint a nemhezGöncz László nemzetiségi parlamenti képviselő kedden tájékoztatta lapunkat, hogy a miniszterjelöltek éppen zajló meghallgatásai közepette a nemzetiségi parlamenti frakció is folytat formális, hivatalos, illetve nem formális beszélgetéseket a leendő tárcavezetőkkel. A képviselő kifejtette, a nemzetiségi frakció hivatalos és informális megbeszéléseket is tervezett, az oktatási és a kulturális tárcavezető jelöltekkel már hivatalosan is tárgyaltak, az oktatási miniszterjelölttel már meg is beszélték, hogy közvetlenül a kinevezés után egy részletesebb beszélgetést folytatnak (Népújság, Lendva)
  • Helyhatósági választások 2014: mandátumzáró beszélgetés Abraham Borisszal, a Hodos Községi MÖNK elnökévelAbraham Boris dinamikus vezetésével a Hodos Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség sikeresen teljesítette kitűzött terveit. A legnagyobb eredménynek a szomszédokkal való jó viszony kiépítését és a fiatalok bevonását értékeli. Indul az idei választásokon is (Népújság, Lendva)
  • Helyhatósági választások 2014: polgármesterjelöltek a nemzetiségileg vegyesen lakott községekben − Az öt muravidéki nemzetiségileg vegyesen lakott községben az október 5-i önkormányzati választásokon – Hodos Községen kívül – mindenhol indulnak az eddigi polgármesterek is. Hodoson egy jelölt van, Orbán Lajos, ami azt jelenti, hogy a következő négyéves mandátumban polgármester lesz. A jelöltek nagyobb része a polgárok támogatásával, azaz független jelöltként indul (Népújság, Lendva)
  • A filozófiától a modern irodalomtörténetig − Szombaton, szeptember 13-án egy kétnyelvű zenés irodalmi estre, már-már „kulturális maratonra” invitálta a lendvaiakat a Bánffy Központ terme Gaál Gabriella és Ignac Meden szervezésében. A délutánt a muraszombati Duo Ponte vokál-gitár duett nyitotta meg, majd Kasaš Mihael folytatta az önellátásról szóló előadásával. Ezek után Hamvas Béla Metapoiesis című filozofikus, még mindigaktuális tanulmányáról hallhatott előadást a közönség (Népújság, Lendva)
  • A „prófétákat” és a hősöket Lendva megbecsüli − A Lendvai Könyvtár olvasótermében csütörtökön mutatták be a Lindua multikulturális folyóirat legújabb számát, amelyre több szerzőt, illetve a kötetben szereplő személyt is meghívtak. Halász Albert könyvtárigazgató köszöntője után Olga Paušič, a folyóirat szerkesztőségi tagja mutatta be a lap írásait, interjúit, a szépirodalmi melléklet szerzőit. Vida Törnar Judit felelős szerkesztő köszöntötte a folyóirat szerzőit, bemutatott személyiségeit, akikkel közül többekkel is a képernyőn vagy más médiában találkozhatunk szinte naponta, s akik a szülőföldjüktől távol élnek, alkotnak – de mindig szívesen jönnek haza (Népújság, Lendva)

Szlovákia

  • Elutasította a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt – FRISSÍTETT (új: a TASR visszavont híre, pártreakciók) − Nem hozott érdemi döntést a szlovák alkotmánybíróság (Ab) az állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató beadványról: a testület szerdán eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította a panaszt. Az indoklás szerint a testületben sem az elutasító, sem az igenlő döntéshez nem sikerült megszerezni a többséget jelentő 7 szavazatot. Az alkotmánybíróság 13 fős, de jelenleg csak 11 bíróval működik. A többszöri elnapolást követően most elutasított beadványban annak kezdeményezői arra hivatkoztak, hogy a szlovák állampolgársági törvény – amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután felvették egy másik országét – nem egyeztethető össze a szlovák alaptörvénnyel, amelynek ötödik cikkelyének második bekezdése kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától. „Az állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetetlenségének kimondását célzó képviselői indítványt az alkotmánybíróság eljárásjogi okokból elutasította” – olvasta fel a testület döntését annak elnöknője, Iveta Macejková. Az indoklásban hozzátette: a testületre vonatkozó szabályozás kimondja, hogy az Ab döntéséhez a testület összes tagjának többségi szavazata szükségeltetik, amennyiben ez a többség nincs meg, az érintett beadványt elutasítják (MTI)
  • Kaliňák: az állampolgársági törvény módosítása a célegyenesben vanRobert Kaliňák belügyminiszter úgy véli, hogy hamarosan a parlament elé terjeszthetik az állampolgársági törvény módosítását. Lajčák szerint Szlovákiának és Magyarországnak is hátra kéne lépnie egy lépést (Bumm.sk)
  • Jelentés az egyetemek állapotáról: csökken a hallgatók száma − Tudja, hogy mennyit keresett múlt évben egy egyetemi tanár? És azt, hogy hány professzort nevezett ki az államfő? Íme néhány érdekes számadat, amely a felsőoktatás állapotáról szóló éves jelentésben található! (Bumm.sk)
  • A NATO jelenleg is Szlovákiában van, emlékezteti Ficót Fedor − A miniszterelnök a NATO bázis ellen emelte fel szavát, habár a bázis egyelőre csak lehetőség, katonákat pedig senki sem említett (Bumm.sk)
  • Az ellenzék bírálja az Alkotmánybíróság döntését − Az ellenzéki pártok elfogadhatatlannak tartják az Alkotmánybíróság döntését, vagyis, hogy nem foglalt egyértelmű állást abban, hogy az állampolgársági törvény ellentétben van-e az alkotmánnyal, vagy sem. A KDH-s Pavol Zajac felszólította a belügyminisztert, terjessze a törvényhozás elé az állampolgársági törvény módosítását. Róbert Kaliňák szerint a módosítás már elkészült, csak a külügyminisztérium állásfoglalására várnak (Hírek.sk)
  • Felmérés: Rosszul működik a gazdaság – rosszul élünk − „Szlovákia lakosságának 84 százaléka azon a véleményen van, hogy az ország gazdasági helyzete rossz, 74 százalék pedig úgy gondolja, Szlovákiában nem élnek jól az emberek” – derül ki az Eurobarometer felméréséből (Hírek.sk)
  • Egyelőre megmenekültek a szlovák bírók az átvilágítás elől − A Smer és a KDH által támogatott törvényt két hete támadta meg az Alkotmánybíróságon a Bírói Tanács (Paraméter.sk)
  • Kaliňák szerint még megérjük, hogy módosul a törvény, de továbbra sem lehet majd akárki kettős állampolgárRobert Kaliňák (Smer) szerint hamarosan a parlament elé terjesztheti az állampolgársági törvény módosítását (Paraméter.sk)
  • Hlina megtiltaná, hogy az Iszlám Államot propagálják SzlovákiábanAlojz Hlina független parlamenti képviselő szerint törvénnyel kellene tiltani az Iszlám Állam propagálását Szlovákiában (Paraméter.sk)
  • Óvodapedagógusok értekeztek a Közép-európai Tanulmányok Karán − Az óvodapedagógusoké volt a főszerep tegnap, 2014. szeptember 17-én Nyitrán (Paraméter.sk)
  • Csaknem 12 ezerrel csökkent egy év alatt a főiskolások száma − A kormány szerdán foglalkozott a felsőoktatásról szóló 2013-as éves jelentéssel (Paraméter.sk)
  • Bugár Béla: Csődöt mondott az Alkotmánybíróság − A Híd elnöke reagált arra, hogy az Alkotmánybíróság elutasította az állampolgársági beadvány vizsgálatát (Paraméter.sk)
  • Gyengült a Smer, épphogy 5% alatt az MKP − Visszaesett a kormánypárt népszerűsége – derül ki a Focus ügynökség felméréséből. Az SDKÚ ismét 5% felett van, viszont küszöb alatt mérték az MKP-t. A Híd 6,6%-kal bejutna. Infografikákon az adatok (Új Szó)
  • Matej lehet Frešo kihívójaOndrej Matej lehet Pavol Frešo jelenlegi kihívója az SDKÚ-DS elnöki posztjáért folyó küzdelemben a párt rendkívüli kongresszusán (Új Szó)
  • MKP: Továbbra sem adjuk fel − A kassai Alkotmánybíróság csütörtöki elutasító döntése ismételten igazolja: az alkotmány, a jogállamiság csak addig érvényesül, amíg az nem ütközik a szlovák nemzetállam-építés céljával (Új Szó)
  • Ellenzék: Csődöt mondott az Alkotmánybíróság − „Néhány év elteltével sem képes világosan megfogalmazni, alkotmányellenes-e, hogy azt a szlovák állampolgárt, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, megfosztják a szlováktól, avagy sem” – jelentette ki aTASR hírügynökségnek Bugár Béla, a Most-Híd elnöke. Szeptember 17-én az Alkotmánybíróság Ivetta Macejková elnökletével ugyanis formai okokra hivatkozva elutasította azt, az állampolgársági törvény alkotmányellenességével kapcsolatos beadványt, amelyet 30 parlamenti képviselő írt alá. Nem akadt elegendő alkotmánybíró ugyanis, aki a törvény alkotmányossága vagy alkotmányellenessége mellett letette volna a voksát, az Alkotmánybíróság elnöke, Ivetta Macejková szerint viszont csak az alkotmánybírák többségi szavazatával hozható döntés. Bugár Béla (Most-Híd) elmondta, továbbra is ragaszkodnak ahhoz a véleményükhöz, hogy a törvény alkotmányellenes, ezért pártja további, nemzetközi szintű lépéseket fontolgat. Pavol Zajacnak, a KDH frakcióvezetőjének is meggyőződése, hogy az a törvény, amelyik szlovák állampolgárokat foszt meg az állampolgárságuktól, nem jó. „A kettős állampolgárság a modern Európában teljesen szokványos dolog” – fogalmazott Zajac (Felvidék.ma)
  • Berényi: az MKP nemzetközi fórumokon küzd tovább kettős állampolgárság ügyben − „A kassai Alkotmánybíróság szeptember 17-i elutasító döntése az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban ismételten igazolja: az alkotmány, a jogállamiság csak addig érvényesül, amíg az nem ütközik a szlovák nemzetállam-építés céljával” – nyilatkozta Berényi József, az MKP elnöke. Az állampolgársági törvény 2010-es módosítása a szlovákiai magyarokkal szembeni bizalmatlanság és rosszindulat állami politikává emelése, a kettős mérce szüleménye. A törvénymódosítás ugyanis megtagadta a szlovákiai magyaroktól azt a lehetőséget, amit Szlovákia a határon túli szlovákoknak 1997 és 2005 között megadott. Ennek eredményeképpen sok ezer olyan külföldi lehet szlovák állampolgár, aki talán sohasem járt Szlovákiában. Ezzel szemben egyre növekszik azok száma, akik sohasem éltek Szlovákián kívül, de szlovák állampolgárságuktól megfosztották őket. Az ő meghurcolásuk egyben figyelmeztető üzenet az identitásukat szabadon megélni, megőrizni és kifejezni kívánó szlovákiai magyaroknak (Felvidék.ma)
  • Czíria Attila: Öntsünk tiszta vizet a pohárba − „Az MKP és a HÍD komáromi alapszervezeteit nem a szerelem hozta össze, hanem a csapatban gondolkodás. Komáromiként látjuk azt, milyen helyzeteket generálhat az, ha a városvezető mögött nincs ütőképes csapat, s teljes a bizalmatlanság egymás iránt a polgármesteri hivatalban” – írja Czíria Attila, az MKP – Most-Híd komáromi polgármester-jelöltje szereksztőségünkhöz eljuttatott közleményében, melyet az alábbiakban teljes egészében közlünk … (Felvidék.ma)

Ukrajna

  • Jacenyuk teljes harci készültséget rendelt el a fegyveres erőknél − Az érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra utasította szerdán a védelmi és a belügyminisztériumot, hogy tartsa teljes harckészültségben a fegyveres erőket (MTI)
  • Európa el akarja tüntetni az ukrajnai orosz ajkú közösségeket − „Nem befolyásolja a kelet-ukrajnai területek függetlenségi igényeit a tegnap elfogadott törvény, amely a donyecki és luganszki különleges státusú részek önrendelkezését mondja ki” – közölte Andrej Purgin, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság első miniszterelnök-helyettese aBBC-nek. A vezető hozzátette, nem terveztek Ukrajnával politikai kapcsolatot kialakítani, de vannak pozitívumok abban, hogy a miniszterelnök önrendelkezést és amnesztiát adott az oroszbarát szeparatistáknak. „A szeparatisták ezt egy párbeszéd alapjának használják, de a lázadók nem fogják feladni, ahogy ők fogalmaztak, az „orosz világ” tervét” – mondta (Nsz)
  • Megsemmisítenék az államfő törvényét − Érvénytelenítené az ukrán parlament az államfő előterjesztését, amely független önkormányzatot biztosítana Donyeck és Luhanszk megyéknek (Nszv)
  • A magyar kultúrát népszerűsítik − Számos rendezvénnyel népszerűsíti a magyar kultúrát Lembergben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tagszervezete, a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség (LMKSZ) (TiszaNews)
  • Hubal jött, Luncsenko csomagolt − Tegnap elfoglalta hivatalát Vaszil Hubal. A megyei állami közigazgatás újonnan kinevezett elnöke, aki mától lát hozzá munkaköri teendőihez, elbúcsúzott a Huszti Járási Tanács képviselői testületétől, melynek vezetőjeként tevékenykedett (KISZO)
  • Egy lépéssel közelebb a megbékéléshez − Nagyüzem volt kedden a kijevi parlamentben, elfogadták a háború sújtotta Doneck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról szóló törvényt, a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtandó amnesztiáról szóló javaslatot, ratifikálták az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási egyezményt, igent mondtak az átvilágítást szabályozó, az Euromajdan óta szorgalmazott jogszabályra. Volt emellett botrány is, az egyik képviselő a szemetes konténerben kötött ki, a parlament falainál egymásnak estek a radikálisok és a Nemzeti Gárda tagjai, újra lángoltak az autógumik (KISZO)
  • 10 éven belül atombombája lehet Kijevnek? − AzIzvesztyija című orosz napilap katonai szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy komolyen kell venni az ukrán védelmi miniszter tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos fenyegetéseit, ugyanis Ukrajna rendelkezik azokkal a kapacitásokkal, amelyek atomfegyver előállításához szükségesek (KárpátInfo)
  • Porosenko életek megmentéséért mondott köszönetet Kanadának − Köszönetet mondott Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Kanadának, amiért politikailag támogatta kormányzatát a közelmúlt válságidőszakában, továbbá golyóálló mellények és sisakok szállításával életeket mentett meg az oroszbarát szakadárok elleni csatározásokban (InfoRádió)

A régió hírei  Világtükör

  • Magyar támogatással nyitott irodát Prágában az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform− Magyar támogatással nyitott szerdán új irodát Prágában az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja. A prágai központú intézmény európai szinten koordinálja a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét. „Magyarország és a magyar kormány nagylelkű támogatásának köszönhető, hogy a Platform saját irodát nyithatott Prágában – jelentette ki Needa Winkelmann, a Platform ügyvezető igazgatója a megnyitón elmondott beszédében. Winkelmann szerint a magyar kormány által nyújtott támogatás az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform egy teljes éves működését fedezi. A Platform céljainak támogatásáról még tavaly döntött a magyar kormány, és saját keretéből különített el forrást a dotációra. Az iroda megnyitóján jelen volt Pető Tibor prágai magyar nagykövet, aki ünnepélyesen átvágta a szervezet jelképének számító háromszínű szalagot (MTI)
  • A nemzetpolitikai államtitkár gratulált a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak a magyarságért végzett munkájáért − Gratulált a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak (KMKT) Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, amiért az több évtizede összefogja a kanadai magyar szervezetek jó részét, és köszönetet mondott a kanadai magyarságnak, amiért kiállt Magyarország mellett az elmúlt években. Potápi Árpád János, aki a hétvégén részt vett részt a KMKT Niagara Fallsban, az Árpád Park Hungarian Hallban megtartott éves közgyűlésén, szerdán telefonon számolt be erről az MTI-nek. A szervezet elnökévé egyébként ismét Bessenyei Somorjai Ágnest választották. Az államtitkár szombaton köszönetet mondott annak a 17 magyar fiatalnak, akik a Kőrösi Csoma-program keretében fél évig Kanadában dolgoztak (MTI)
  • Prága nem tervezi a volinyi csehek hazatelepítését − „Csehország nem tervezi az észak-ukrajnai Volinyi területen élő csehek tömeges hazatelepítését az ukrajnai helyzet miatt” – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerdán, amikor Zsitomirben találkozott a volinyi (volhíniai) csehek képviselőivel. Idén márciusban néhány tucatnyi volinyi cseh család azzal a kéréssel fordult Prágához, hogy nyújtson nekik segítséget őseik hazájába való visszatéréshez. Milos Zeman cseh államfő a múlt héten felszólította a kormányt, hogy lépjen az ügyben, és támogassa a hazatelepítést. „Nincs szándékunkban a (volinyi) csehek tömeges áttelepítése” – mondta Zaorálek újságíróknak. Hozzátette: a cseh külügyminisztérium nem rendelkezik olyan információkkal, miszerint a jelenlegi ukrajnai fejlemények biztonsági veszélyt jelentenének a volinyi csehek számára. Ugyanakkor Csehország kész segítséget nyújtani Ukrajnának annak  érdekében, hogy a helyzet megnyugodjon és az élet mihamarabb visszatérjen a normális medrébe (MTI)
  • Ukrán parlamenti képviselők lobbiznak az orosz dumában − „Az orosz energiahordozók szállításáért lobbizik az a 24 ukrán parlamenti képviselő, akit az orosz törvényhozás alsóházában, a dumában fogadtak szerdán” – jelentette azInterfax hírügynökség (MTI)
  • EBRD: az ukrán válság rontja az átalakuló térség kilátásait, Közép-Európa a kivétel − Az utóbbi hónapokban súlyosan kiéleződött orosz-ukrán válság még tovább gyengítette a tágabb értelemben vett európai átalakuló térség növekedési kilátásait, a régión belül azonban a közép-európai EU-gazdaságok – különösen Magyarország és Lengyelország – ennek ellenére a vártnál jóval erősebb teljesítményt nyújtanak – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban ismertetett idei harmadik átfogó előrejelzésében. A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 24 oldalas helyzetértékelésében a magyar és a lengyel gazdaság lendületét nevezi a közép-európai EU-régió elsődleges hajtóerejének. A pénzintézet az idei első félévi teljesítményadatok alapján meredeken javította az idei és a jövő évi magyar gazdasági növekedésre adott becslését. Felülvizsgált prognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,2 százalékkal nő. Az előző, májusban kiadott EBRD-jelentésben 2014-re még 1,6 százalékos, 2015-re 1,2 százalékos magyar növekedési prognózis szerepelt (MTI)
  • Navracsics Tibornak erős idegekre lesz szüksége − „Navracsics Tibornak erős idegekre lesz szüksége az október végi meghallgatásán, mert már most erős ellenállás mutatkozik jelölésével szemben” – írta aDie Presse című konzervatív osztrák lap az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi tisztségére jelölt  jelenlegi magyar külgazdasági és külügyminiszterről (Nszv)
  • Ponta kijelentése miatt tiltakozik az orosz külügy − „Az orosz külügyminisztérium elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja Victor Ponta román miniszterelnök Románia és Moldova Köztársaság esetleges egyesülésére vonatkozó szavait és az Európai Unió hivatalos állásfoglalását kéri”, jelentette azItar-Tassz orosz hírügynökség. Ponta a román Szociáldemokrata Párt (PSD) hét végi gyulafehérvári kongresszusán beszélt e kérdésről Moldova jövője kapcsán. Az orosz külügy „aggódik” kijelentése miatt, szögezte le a moszkvai közlemény.  Pontaegy második nagy egyesülésről” beszélt 2018-ig, az orosz külügy pedig arra emlékeztet, hogy egyes bukaresti politikai körök folyamatosan egy szuverén szomszédos állam annektálására vonatkozó terveket dolgoznak ki (Nszv)
  • A kormány a költségvetési bizottságban is megkezdte a harcot − „A nettó befizető országok szűkmarkúsága ellehetetleníti a kohéziós források időben történő kifizetését” – hangsúlyozta keddi közleményében Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP költségvetési bizottságának tagja (MNO)
  • Skót népszavazás: az Egyesült Államok álláspontja − „Néhány nap van hátra csupán a történelmi jelentőségű népszavazásig a skót függetlenségről, a kérdés pedig a Fehér Házat sem hagyja hidegen”, írja aWall Street Journal. Hétfőn a Fehér Ház szóvivője, Josh Ernest az USA álláspontját boncolgató kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, hogy „a döntés a skót nép kezében van, habár nekünk az az érdekünk, hogy az Egyesült Királyság erős és egységes maradjon, hogy hatékony partnerünk lehessen.” (Kitekintő)
  • Lavrov az EU szankciós politikáját bírálja − Szerinte a szembenállás nem segít a megoldásban, csak elmélyüléséhez vezet (Bumm.sk)
  • Kiska Lengyelországban tárgyalAndrej Kiska köztársasági elnök szerdán egy napos látogatásra érkezik Varsóba. A utazás célja kétoldalú megbeszélés folytatása Bronislaw Komorowsky lengyel államfővel (Felvidék.ma)
  • Komorowski: Minden agresszió visszaüt elkövetőire − „Minden agresszióról, minden egoista indíttatású gaztettről előbb-utóbb kiderül az igazság, így az visszaüt majd elkövetőire” – jelentette ki Bronislaw Komorowski lengyel elnök (a képen) szerdán a Lengyelország Szovjetunió általi megtámadásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen (TiszaNews)
  • Az amerikai külügy szerint Oroszország vereségét jelenti az Ukrajnával való társulási megállapodás ratifikálása − „Az Egyesült Államok úgy tekint az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás tegnapi, az Európai Parlamentben, illetve az ukrán törvényhozásban lezajlott ratifikálására, mint az Orosz Föderáció vereségének bizonyítékára. Erről washingtoni sajtótájékoztatója során beszélt Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője” — közölte azUNN Hírügynökség (TiszaNews)
  • Az Európai Parlament blokád alá akarja helyezni az orosz gazdaságot − Az Európai Parlament azt akarja, hogy Oroszországot gazdasági blokád alá helyezzék, valamint arra ösztönzi az EU-tagállamokat, hogy fegyvert és hadifelszerelést küldjenek Ukrajnának. Ez szerepel az Európai Néppárt javaslatában és az Európai Parlament közös állásfoglalásában (KárpátInfo)
  • Barack Obama: Porosenko washingtoni látogatása üzenet PutyinnakBarack Obama amerikai elnök szerint Petro Porosenko ukrán elnök csütörtöki washingtoni látogatása egyfajta, szavakat helyettesítő üzenet Vlagyimir Putyin orosz államfőnek (KárpátInfo)
  • A Mazsihisz elnökét is fogadta Ferenc pápa − „A nemzetközi politikai helyzetről, a világban dúló konfliktusokról és a keresztények üldözéséről is szó volt Ferenc pápa és a Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségének szerda esti vatikáni találkozóján” – számolt be a találkozón részt vevő Heisler András, a WJC alelnöke, a Mazsihisz elnöke az MTI-nek (InfoRádió)
  • Ez az eredmény várható a skóciai népszavazáson − „Súlyos bizonytalanságok övezik a skót elszakadásról szóló népszavazást, a legfontosabb kérdéseket a kampányban sem sikerült tisztázni” – mondta az InfoRádiónak Vida Krisztina, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. A csütörtöki skóciai voksolást megelőző órákban is záporoztak a várható eredményt kommentáló vélemények, amiben sokan egyetértenek: szoros eredmény várható (InfoRádió)
  • Az összes EU-s nagykövetet berendelték a kairói külügyminisztériumba − Egyiptom külügyminisztériuma az Európai Unió összes tagállamának kairói nagykövetét berendelte szerdán helyi sajtójelentések szerint, amiért az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának előző napi ülésén egy európai képviselő aggodalmát fejezte ki az egyiptomi emberi jogi helyzettel kapcsolatban (InfoRádió)
  • Feltételezett szélsőségeseket vettek őrizetbe Koszovóban − Terrorista szervezkedés gyanújával tizenöt feltételezett szélsőséges iszlamistát vett őrizetbe a koszovói rendőrség szerdán (InfoRádió)

Tudomány – határon innen, határon túl

  • NO-BLE Ideas projekt – Fiatal feltalálókat támogatnak − A temesvári Regionális Üzletközpontban szeptember 18-án, csütörtökön kerül sor a NO-BLE Ideas nemzetközi projekt zárókonferenciájára. A NO-BLE Ideas projekt fő célkitűzése, hogy segítséget nyújtson az agrár-élelmiszeripari ágazatban dolgozó fiatal feltalálóknak/innovátoroknak kutatásaik során, valamint elősegítse az alkalmazott kutatás és az agrár-élelmiszeripari ágazat találkozását a fenntartható növekedés érdekében. A projekt elősegíti az innovációs ötletek vállalati szinten való alkalmazását, növelve ezáltal a vállalkozások versenyképességét (Nyugati Jelen)

Vélemény, publicisztika, interjú, blog

  • A diktatúra hosszú jövője − „Az egykori bolsevista, pártállami, illetve fasiszta, nemzetiszocialista rendszereket a demokráciák összefogása semmisítette meg, nem pedig a jobb- vagy a baloldal, a konzervatívok vagy a liberálisok. E nélkül a Harmadik Birodalmat se lehetett volna legyőzni, a szovjet közreműködés csak az euroatlanti demokráciák vezető elitjének belátóképessége következtében volt lehetséges. Az orbáni rendszer esetében sincs ez másképp. Tévedés azt gondolni, hogy kitüntetetten a baloldalra kellene épülnie a rendszerrel szembehelyezkedő ellenzéki identitásnak. Az ellenzék nem azért erőtlen, mert a baloldalnak vagy a liberálisoknak nincs vonzó programja, hanem azért, mert arra nem tud valójában választ – s vele programot – adni, hogy miért teljesen esélytelen: a mai rendszert ugyanis csak megdönteni lehet, nem pedig választások útján felváltani. Az önkormányzati választások ezt újra bizonyítani fogják. Nyílt vagy rejtett diktatúrákkal szemben minden szakpolitikai bírálat és program hatástalan. Csak egyetlen programnak van értelme: visszaállítani a demokráciát. Nem volt ez másképp az olasz és német hatalmakkal (és szövetségeseivel) szemben, se a francói Spanyolország, se a salazari Portugália, de még ezeknek a rendszereknek az első mutációja, a peróni Argentína esetében sem. De – Argentína kivételével – sohasem az egykori demokráciát állították helyre, hanem annak a tanulságok alapján újjáteremtett, összetettebb változatát, mivel a demokrácia örökké tökéletlen, de önmagát javítani tudó rendszer …” Ungváry Rudolf (Nsz)
  • Örök magyarellenesség − „Bejött a papírforma, marad a kettős állampolgárságot tiltó törvény Pozsonyban. Komolyan aligha gondolhatta bárki, hogy a magyaroknak igazat adó döntés születik a szlovák alkotmánybíróságon. Hiszen pozsonyi értelmezésben alapvetően magyar ügyként, nem alkotmányjogi vitaként merült fel a kérdés. Amúgy mélyreható vizsgálódás nélkül is megállapítható, Szlovákia alaptörvényének kitétele, miszerint akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától, összeegyezhetetlen egy olyan jogszabállyal, amely önkényesen vonja meg az állampolgárságot attól, aki felveszi egy másik államét. Nem akarta nevetségessé tenni önmagát a taláros testület azzal, hogy alkotmányosnak mondja ki a törvényt, így átlátszó alibizéssel, eljárásjogi okokra hivatkozva utasította el a panaszt. A jogi vita a törvényről egyébként másodlagos kérdés. A négy évvel ezelőtt, Robert Fico első kormánya idején elfogadott jogszabály válasz volt a Budapesten megszavazott könnyített honosításra, és deklaráltan azért született, hogy meggátolja a felvidéki magyarokat anyaországuk állampolgárságának megszerzésében. Hogy a rosszindulat, a félelem vagy a vegytiszta nacionalizmus vezérelte-e Ficóékat, tulajdonképpen mindegy. Ennél sokkal lényegesebb, hogy a büntető jellegű törvénymódosítást 2010-ben majdnem egységesen fogadta el a pozsonyi parlament, a jelenlévő (a Magyar Koalíció Pártja nem vett részt az ülésen) képviselők közül mindössze heten voksoltak ellene, ebből négyen a Híd – Most magyar–szlovák vegyes párt honatyái voltak …” Pataky István (MNO)
  • Ennyire fontosak lennénk? − „Csak kapkodjuk fejünket, hány összefüggésben képes a román politikum felemlegetni a szerintük ördögtől való – a szent és oszthatatlan román föld elrablásának első állomásaként vizionált – területi autonómiát. A székelyföldit persze, elvégre a többiről, a mócokéról például, csak elvétve beszélnek, és akkor sem komolyan. Az elmúlt hetek egyik ilyen gyöngyszeme, hogy az egész ügyet egy hanyag tollvonással és pár aggódó nyilatkozattal odatapasztották az ukrajnai konfliktushoz. Talán emlékezünk arra a térképre és a hozzá kapcsolódó „elemzésre”, melyet egy addig ismeretlen, magát civilként meghatározó csoport, szervezet tett közzé, és amelyben a nagy orosz medve jelenik meg, mint a legfrissebb mumus, amely Románia egységének és belső stabilitásának megtörésére törekszik, mások mellett a székelyek autonómiája révén …” Nagy D. István (Háromszék)
  • Egy hét kampányhordalék − „Az új elnök beiktatásáig még sok víz leszivárog a Dâmboviţan, zavaros, tisztátalan, kampánnyal átitatott, emberi fogyasztásra alkalmatlan. Kemény hetet tudhat maga mögött jó 45 nappal a megmérettetés előtt a romániai elnökválasztási kampány. Egy ideig úgy tűnt, tartósan lesz vezető téma Traian Băsescu újabb felfüggesztésének a felvetése, amihez ugyan igen gyermeteg érveket sorakoztatott fel az ötletgazda Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, volt miniszterelnök, aki saját politikusi múltjához képest meglehetősen szánalmas figurájává kezd válni a bukaresti történéseknek. Ha nem így alakul, esetleg tényleg még elnök is lehetne, nem csupán egy alibi jelölt. Megeshet, volt olyan pillanat, amikor Ponta és tanácsadói fejében komolyan megfordult a gondolat, hogy valóban végigcsinálják a procedúrát, ami két esztendeje kudarccal ért véget, bár majdnem sikerült. Meglehet, most részben külső hatásra, részben az eljárásban, az újabb népszavazásban rejlő reális kockázatok miatt elállni látszanak a választás első napjával egybeeső referendumtól. Hadd menjen Băsescu, ameddig a mandátuma tart …” Szűcs László (Erdélyi Riport)
  • Senkiföldjén − „Talán csak a mazochisták lesték felfokozott várakozással a szlovák alkotmánybíróság szerdai (soron következő) döntését a kettős állampolgárság ügyében. Aki ismeri a szlovákiai állapotokat, nem várt semmit. Nem is kapott semmit – csak a jogállamiság egy újabb, jókora pofont. Mint ismeretes, 2011-ben a pozsonyi törvényhozás képviselőinek egy csoportja a taláros testülethez fordult, vizsgálja felül az előző Fico-kormány regnálása alatt, 2010. 5. 26-án hozott törvénymódosítást, amelynek alapján az idegen állampolgárságot felvevő szlovákiai polgárok elveszítik az állampolgárságukat. Ezzel a beadvánnyal foglalkozik (pontosabban nem foglalkozik) az alkotmánybíróság immár három éve, hogy ennyi idő, hosszas lebegtetés után formai hibára hivatkozva utasítsa el a keresetet. Nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, ez az időhúzás méltó arra, hogy helyet kapjon a Guiness rekordok könyvében. Mert napnál is világosabb, hogy az alkotmánybíróság az időt húzza, egyszerűen nem mer dönteni. Ami megkérdőjelezi a pártatlanságát és a függetlenségét …” Őry Péter (Felvidék.ma)
  • Szlovákia, továbbra sem szeretlek… − „Gyávának, hitványnak lenni mindenkit megillető alkotmányos alapjog – mondta ki tegnap szavak nélkül is Kassán a szlovák alkotmánybíróság. És ha ehhez még kellően gerinctelen is vagy és melegen szereted kenyéradó gazdád simogatását a buksidon, akkor még alkotmánybíró is lehet belőled. Nagyjából ez a taláros testület üzenete Szlovákia leendő jogászai számára, ennél kiválóbb útravalót magától Harabintól sem kaphattak volna. 2014. szeptember 17-ét írunk, fontos e dátum, mert e szent napon azt kell mondjam: ide nekem Vladimír Mečiarral meg Ivan Lexával! Azok a boldog, szép napok! Nekik legalább volt arcuk a saját mocsokságaikhoz…” Szűcs Dániel (Felvidék.ma)
  • Britannia, egy eltűnő ideál, avagy a „skót ügy” színe és visszája − „Ideje kicsit erdélyi perspektívából is szemügyre venni Skócia esetleges elszakadását. Tudom, hogy most eléggé népszerűtlen leszek, mert manapság minden gondolatmenet népszerűtlen, amely nem világos direktívát kínál, hanem dilemmát fogalmaz meg. Az erdélyi magyar közhangulat többnyire skótpárti, ami tökéletesen érthető. A Skócia jogállásáról szóló népszavazás teljes joggal tekinthető az önrendelkezés ünnepének, mert azt a gondolatot erősíti, hogy egy közösségnek joga van dönteni arról, hogyan képzeli el a jövőjét, függetlenül a döntés tartalmától. Ideje lenne axiómaként elfogadni: mindig annak van igaza, aki saját sorsáról döntene, nem annak, aki a másokéról. Minden szimpátiám tehát a skótoké és azoké, akik kiállnak mellettük. Van azonban ennek a problémakörnek egy másfajta olvasata is …” Papp Attila Zsolt (Főtér.ro)
  • Oktatási víziók − „A magyar nyelvű oktatásnak nemcsak a szakmai képzés presztízse általános csökkenésének hendikepjét kell fokozatosan ledolgoznia, hanem a magyar nyelvű tanítás feltételeit is újra kell teremtenie. Mindezt az egyetemek sok esetben önmagukat eltérítő divatkövetése is súlyosbítja, a közkedvelt szakmák túltelítettsége ugyanis csak tekintélyes késéssel válik egyértelművé, a váltások pedig ehhez képest is nehézkesek. Közben pedig többgenerációnyi végzett is joggal érzi úgy, hogy az egyetem semmi egyebet nem tett, mint elrabolt néhány évet az életéből …” Csinta Samu (Krónika)
  • Megvilágosodás − „Világos, hogy az RMDSZ hegemóniájával szemben két magyar alakulatnak nagyon nehéz, szinte lehetetlen ütőképes alternatívát felmutatnia. Már a három romániai magyar politikai alakulat első, a 2012-es helyhatósági választáson történt versengése során kiderült, hogy a két kisebbik pártnak külön-külön nincs esélye megszorongatni az urnák elé járuló erdélyi magyar szavazók többségének bizalmát élvező RMDSZ-t …” Rostás Szabolcs (Krónika)
  • Vitán felül − „Az önrendelkezés nem melléknév. Így nincs önrendelkezőbb és legönrendelkezőbb. A két autonómia programot – amelyből csak az egyiket, s azt is csak kiszivárogtatva ismerhettük meg – nem szükséges és nem is szerencsés most, az elnökválasztási kampányban ütköztetni. Számos erdélyi magyar választó és néhány többségi román is arra kíváncsi: mit akar az RMDSZ, mit akar az EMNP? Külön-külön. Az erdélyi magyar politikai csörte eddigi forgatókönyve szerint az EMNP az ellen állt, ami mellé az RMDSZ. Most ezért biztató Szilágyi Zsolt nyilatkozata a Magyar Demokratának: »Én azonban nem valaki ellen, hanem valamiért indulok.« Biztató, de nem megnyugtató, mert ugyanabban az interjúban Szilágyi azzal vádolja ellenfelét, hogy eladta a magyarok voksait Pontának. (Mintha a magyarok voksai hasonlatosak lennének ahhoz az északi sarkhoz, amelyet Cincogó Felicián haza vitt és betett az asztala alá.) …” Ambrus Attila (Maszol.ro)
  • Székely autonómia skót segítséggel − „A skót népszavazásnak, végkimenetelétől függetlenül, hatással kellene lennie a székely autonómiaharcra is. Ha a skótok elindulhatnak a függetlenedés útján, kénytelen lesz elismerni a világ, hogy ehhez nem csak nekik van joguk. Láncreakció kezdődhet, a katalánok, flamandok, vallonok, az írek stb. követelhetik a nagyobb önrendelkezést, s az érintett államok kénytelenek lesznek engedni, szélesebb körű autonómiával igyekeznek majd kiváltani a leválási szándékot. Ha sikertelen lesz a skótok kísérlete, akkor is nagyon komoly vészcsengő szólalt meg, amely többé nem hagyható figyelmen kívül …” Farkas Réka (Háromszék)
  • Egereket vajúdó hegyek − „Az RMDSZ bűne eddig az volt az EMNP szemében – többek között –, hogy nincs autonómia-statútum. Most, hogy van, hát az a bűne, mert úgymond azzal csak port hint a hiszékeny magyar választópolgár szemébe, s »megfúrja« a néppártosok hasonló dolgozatát, de még a Székely Nemzeti Tanácsét is. Az RMDSZ változatát már eleve megosztónak és megalkuvónak, sőt árulónak illik tartani, mert ez így határoztatott el Nagyváradon, s amit a zsebpárt főgóréja, védnöke megállapított, azt híven kell követniük az alvezéreknek és kisebb beosztottaknak is. Mindenkinek, ahányan csak vannak …” Magyari Lajos (Székely Hírmondó)
  • Németek és magyarok − „Nem lesznek majd ügyvédek, akik védték őt a törvényszéken, ui. két nyelven beszéltek, orvosok, akik ingyen is gyógyítottak, kereskedők, akik hitelbe is adtak. Elvitték őket hetven éve, de ebből semmiféle hasznot nem látott a Horthy-nosztalgiázó nagyapja. Az persze már nem számít bele az érzésekbe, hogy volt egy értelmetlen hősi tömeghalál a Don-kanyarban és másutt is 1941–1944 között, volt háborús nélkülözés, értelmetlen célok értelmében kérték a lakosságtól az áldozathozatalt és éhezést, pincékbe búvást, a félelmet. Nem, gondolják, hogy rossz lóra tett a nosztalgiákban daliás hőssé nemesült agg, vesebajjal küszködő Kormányzó és a miniszterei. Szövetségese volt egy őrült diktatúrának, amely végül szövetségesét is megszállta, a kormányzót, a daliát elraboltatta. Csak az jut eszébe, hogy négy évig törékeny többségben volt, aminek keservesen megitta az árát az utána következő negyven évben, és ma sem mondhatja magát szabadságjogaiban, szimbólumaiban, nyelvhasználatában teljesen egyenjogúnak. Vagy tán éppen azért hiszi, hogy akkor jobb volt? …” Sebestyén Mihály (Népújság)
  • Tanuljunk könnyen, gyorsan az autonómiáról? − „Az RMDSZ-nek tulajdonított statútumtervezet egyik legnagyobb hiányossága véleményem szerint az, hogy egyáltalán nem foglalkozik az iskolák, kórházak, öregotthonok és más szociális intézmények működésével, finanszírozásával, felügyeletével, a tanfelügyelőségek esetében is csak a vizsga nélküli, tehát kompetenciafüggetlen kijelölést írja elő, mindenféle szabályt mellőzően. „Még el sem kezdődött hivatalosan az államelnök-választási kampány, de már dübörgünk ezerrel. Az RMDSZ-nek sikerült tematizálnia a politikai közbeszédet a hivatalosan még be sem mutatott autonómiatervezetével, ami örvendetes fejlemény, tekintve, hogy korábban soha nem kapott ekkora nyilvánosságot egyetlen hasonló tervezet sem, főleg nem elemezték a román sajtóban őket pontról pontra. Most azonban konkrét javaslatokról lehet vitázni, ami az elmúlt 25 év egyik fontos előrelépése, még ha akad  is javítanivaló a tervezeten (márpedig a jobbító szándék kell legyen egy vita lényege!). A tervezet vállaltan a dél-tiroli autonómiamodell átvétele, azt a konstrukciót pedig az asszimiláció ellen alkották meg. Nálunk, mint már kifejtettem (reply.transindex.ro/?cikk=384), sokkal inkább a Székelyföldön kívül élő romániai magyarok tekintetében van szükség beolvadás elleni stratégiára, őket fenyegeti az asszimiláció veszélye, míg a székelyföldi magyarság esetében az elvándorlás jelenti a fő veszélyt, hiszen a székely nem beolvadós fajta. Érdekes módon a fent említett cikkem felvetéseit, megállapításait érdemben senki nem cáfolta azóta sem…” Borboly Csaba (Borbolycsaba.ro)
  • Megoldásvariációk egy témára − „Aligha mondok újat azzal, ha megállapítom: az előrehozott parlamenti választás kampánya extrém körülmények közepette zajlik. S ezt nem, legalábbis nem elsősorban az okozza, hogy idő előtt kerül sor a voksolásra, hanem a társadalmat megosztó, elkeserítő gazdasági, politikai helyzet, s még az ezeket is háttérbe szorító háborús (polgárháborús) állapot. Arról már nem is beszélve, hogy az ország egy része idegen megszállás alatt van. A választási csörte ennek megfelelően alakul …” Csabay Attila (TiszaNews)
  • A román jobboldal – szidott/dicsért – bálványa − „A politika olyan, mint az Amerikai Egyesült Államok: a korlátlan lehetőségek hazája. Egyben azonban a korlátlan lehetetlenségek országa is, amit a darabokra töredezett jobboldal is bizonyít: nem kevesebb, mint hat elnökjelöltet indítana az államfő-választásokon – és mégis a győzelemben reménykedik. A jobboldal, úgy tűnik, nem tanul a történtekből. Két év alatt elbukta a helyhatósági, majd a parlamenti választásokat, idén az európai parlamenti választásokon vallott kudarcot, és nem veszi észre, hogy az államfő-választások alkalmával egyenesen politikai katasztrófa vár rá. Azon, hogy Elena Udrea bizakodó és máris államfőnek tekinti magát, senki sem csodálkozik. Neki ennyire futja a (politikai) műveltségéből. Klaus Iohannis derűlátása is valahol érthető: Nagyszeben jó eredményeket felmutató polgármestere még nem jött rá arra, hogy egy dolog egy várost elvezetni és más egy országot irányítani. (Mesterségéből kifolyólag ugyanígy Traian Băsescu is egyfajta hajónak képzeli az országot, ahol az igazi kapitány egyénisége akkor mutatkozik meg, ha a tenger háborog, és ahol az amúgy emberséges kapitány minden szava parancsnak számít.) …” Bogdán Tibor (Maszol.ro)
  • Katalánok, skótok, székelyek − „Tanulj, székely, hogy katalán legyen belőled! – ajánlottam a barátaim figyelmébe egy tudósítást, amely a Katalónia nemzeti ünnepe alkalmából szeptember 11-én szervezett hatalmas tömegtüntetést minden idők legnagyobb európai megmozdulásaként aposztrofálta. Számháborúzni persze Spanyolországban is tudnak: a madridi lapok „csak” több százezer embert emlegettek, a tüntetés szervezői viszont kétmilliós tömegről beszélnek, amely Barcelona két egymásba torkolló surgárútján V alakzatban tett tanúbizonyságot Katalónia függetlenedési szándékainak komolyságáról …” Laczkó Vass Róbert (Szabadság)
  • Hozták a formájukat − „Most már a legmagasabb helyről van róla papír, hogy a kettős állampolgárság kérdésének Szlovákia határain belül nincs megoldása …” Kocur László (Új Szó)
  • Lengyel „másság − „Ha az újságolvasó emberben az az érzés alakult ki, hogy Lengyelország eltér a többi visegrádi államtól, néhány napos lengyelországi tartózkodása alatt meg is győződhet róla, hogy ez nem pusztán alaptalan feltételezés …” Marián Leško (Új Szó)

Múltidéző

  • A szűz gondolkozók − „A gondolkodást nem kellene elhamarkodni: nem belevágni rögtön a közepébe, hanem valahol az elején kezdeni” – mondja Ady − „Furcsa veszedelem támadt abból, hogy Európa békében él. Váratlanul rászabadult a kultúrtársadalmakra a koca-gondolkozók hordája. Magyarázat nélkül első hallásra ez ostobaságnak tetszik. Sietünk hát a magyarázattal: Európa néhány millió szamara fölfedezte – az eszét. Európa rendje nagyjában még ma is a régi, háborús, barbár Európa rendje. Ez a rend olyan társadalmi osztályokat nemzett, melyek ereje és hatalma a kultúrátlanság. Nemesek, katonák, zsoldosok és udvari emberek családjaiban századokon át ismeretlen valami volt a gondolkozás. A papoknak Róma tiltotta meg. A jobbágynak, a zsellérnek baromnál aljasabban kellett élnie. És most Európa szépen beevezőben van a békés kultúrmunka révébe. Kezd legfőbb érték lenni a gondolat és a munka mindenütt. Talán még Magyarországon is. Riadtan bámulja ezt sok-sok millió ember. Alvó, századokon át elhanyagolt agyuk szomorú sejtelmektől sajog. És egyszerre hopp, elkezdenek gondolkozni …” (Transindex)

Elemzés, háttér

  • Mi tartaná vissza a romániai magyarokat a skót példa követésétől?” −  ”Komoly következményei lehetnek nemzetközi téren is a Skócia és Anglia közötti, 300 éves múltra visszatekintő politikai unió felbomlásának, úgy tűnik azonban, ezt egyelőre senki sem méri fel” – figyelmeztet írásában George Friedman magyar származású politikai elemző, az amerikai Stratfor Intézet alapítója (Szabadság)

Cikkek

Semjén: a kormány csalódott a szlovák alkotmánybíróság elutasító döntése miatt állampolgárságügyben

Budapest, 2014. szeptember 17., szerda (MTI) – A magyar kormány csalódással értesült arról, hogy a szlovák alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgársági törvény alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt – közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-vel.

A politikus közleményében emlékeztetett: ez az a törvény, amely megfosztja szlovák állampolgárságától mindazokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik.

Ezzel szemben Csehország éppen idén január 1-jétől tette lehetővé a kettős állampolgárságot – jelezte.

A miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a szlovák törvény, amelyet válaszlépésként értelmeztek a magyar állampolgárság kiterjesztésére, valójában döntő többségében szlovákokat sújt, akik nem Magyarország, hanem más országok állampolgárai is. „Ezért a jogszabály nemcsak a magyar, hanem a szlovák emberek érdekeivel és jogaival is ellentétes” – hangsúlyozta.

Semjén Zsolt végül kijelentette: a magyar kormány a felvidéki magyarság mellett áll emberi és polgári jogaik védelmében, és természetesen továbbra is minden támogatást megad nekik. vissza

Elutasította a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt – FRISSÍTETT (új: a TASR visszavont híre, pártreakciók)

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Kassa, 2014. szeptember 17., szerda (MTI) – Nem hozott érdemi döntést a szlovák alkotmánybíróság (Ab) az állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató beadványról: a testület szerdán eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította a panaszt.

Az indoklás szerint a testületben sem az elutasító, sem az igenlő döntéshez nem sikerült megszerezni a többséget jelentő 7 szavazatot. Az alkotmánybíróság 13 fős, de jelenleg csak 11 bíróval működik.

A többszöri elnapolást követően most elutasított beadványban annak kezdeményezői arra hivatkoztak, hogy a szlovák állampolgársági törvény – amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután felvették egy másik országét – nem egyeztethető össze a szlovák alaptörvénnyel, amelynek ötödik cikkelyének második bekezdése kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

„Az állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetetlenségének kimondását célzó képviselői indítványt az alkotmánybíróság eljárásjogi okokból elutasította” – olvasta fel a testület döntését annak elnöknője, Iveta Macejková. Az indoklásban hozzátette: a testületre vonatkozó szabályozás kimondja, hogy az Ab döntéséhez a testület összes tagjának többségi szavazata szükségeltetik, amennyiben ez a többség nincs meg, az érintett beadványt elutasítják.

A szlovák Ab döntéséről a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség is beszámolt. Jelentései szerint a kassai székhelyű testület döntése azt jelenti, hogy összhangban van a szlovák alkotmánnyal az állampolgársági törvény azon rendelkezése, amely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi. A szlovák hírügynökség később visszavonta az Ab döntésével kapcsolatos híreit, és új szerkesztésben közölt anyagában már azt írta, hogy az alkotmánybíróság elutasította a beadványt.

A szlovák Ab egyik legrégebben húzódó ügyének ilyen végkifejletét az ügy legközelebbi érintettjei, a beadvány kezdeményezői és a vitatott jogszabály alapján állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok csalódottan fogadták, szerintük a döntés arról tanúskodik, hogy a testület csak ürügyet keresett a panasz elutasításához.

Gál Gábor, a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselője – aki beadványt jogilag képviselte – az MTI-nek nyilatkozva megdöbbentőnek minősítette a döntést. „Egy olyan döntés született, amely jogi +alibizmus+ és politikai megrendelés egyvelege” – szögezte le Gál Gábor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a testület nem mondott sem igent, sem nemet a beadványra. Gál jelezte: pártja a pozsonyi törvényhozás következő ülésén ismét javasolni fogja az állampolgársági törvény módosítását.

Lomnici Zoltán, a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke, „szégyenteljesnek” nevezte az Ab döntését. „A szlovák hatalom nem tudott túllépni a saját árnyékán, az alkotmánybíróság nem kapta meg a felhatalmazást a politikától, ami azt bizonyítja, hogy Szlovákia nem tekinthető jogállamnak” – hangsúlyozta a bírósági döntés kihirdetése után Lomnici Zoltán.

A vitatott szlovák jogszabály alapján szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok, egyike, Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke az MTI-nek azt mondta: számítani lehetett ugyan az elutasításra, de annak indoklása meglepő volt. „Azt, hogy egy ilyen döntést eljárásjogi okokra hivatkozva hozzanak meg, azt én elég komoly alibizmusnak tartom” – szögezte le Gubík, aki szerint a „tisztességtelen” döntés azt mutatja, hogy a testület magyarázat nélkül akarta elutasítani az indítványt.

A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) sajtóközleményében kiábrándítónak nevezte az Ab döntését. A közleményben Berényi József, a párt elnöke azt hangsúlyozta: a kassai testület elutasító döntése ismét igazolta, hogy Szlovákiában „az alkotmány, a jogállamiság csak addig érvényesül, amíg az nem ütközik a szlovák nemzetállam-építés céljával”. Hozzátette: a szlovák állampolgársági törvény 2010-es módosítása a felvidéki magyarokkal szembeni bizalmatlanság és rosszindulat állami politikává emelése, a kettős mérce szüleménye.

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke a szerdai döntésről azt mondta: az Ab csődöt mondott, mivel több év után sem volt képes világosan kimondani, hogy a szlovák állampolgárság megvonása alkotmányba ütköző-e vagy sem.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010. május 26-án, Robert Fico első kormánya idején fogadták el válaszul a magyar parlamentnek a könnyített honosításról hozott aznapi döntésére. A 2010. július 17-én hatályba lépett törvény többek között kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A törvény értelmében az állampolgároknak kötelességük bejelenteni, ha más ország állampolgárságáért folyamodnak, ennek elmulasztását 3319 eurós büntetéssel sújtják. A törvény hatályba lépése óta csaknem kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően. vissza

Nemzeti összetartozás bizottsága: példaértékű Horvátország nemzetiségi politikája

Eszék, 2014. szeptember 17., szerda (MTI) – Példaértékűnek nevezte Horvátország nemzetiségi politikáját az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke szerdán Eszéken, a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.

Pánczél Károly szerint a horvátországi magyarok széles körű kulturális autonómiát élveznek: használhatják anyanyelvüket, nemzeti jelképeiket, létezik magyar nyelvű óvodai nevelés, iskolai oktatás és magyar nyelven is lehet istentiszteleteket tartani.

A politikai autonómiának köszönhetően lehetőség van nemzetiségi önkormányzatok szabad választására, a magyaroknak alanyi jogon jár egy képviselői hely a horvát törvényhozásban – tette hozzá.

Kitért arra, a horvátországi kisebbségpolitika a szlovéniaihoz hasonlít, de a Kárpát-medence más országaiban nem ilyen jó a helyzet. „Tudjuk jól, hogy Kárpátalján mennyit kell küzdeni egy magyar járásért, amire bár volt ígéret, nem jött létre, ismerjük a felvidéki viszonyokat, ahol ha valaki megkapja a magyar állampolgárságot, megfosztják a szlováktól, és ismert a román kormány ellenállása az erdélyi autonómiaügyben” – fogalmazott.

Pánczél Károly utalt arra, hogy a Parlament Nemzeti összetartozás bizottsága az idei parlamenti választásokat követő első kihelyezett ülését tartotta Eszéken, és horvátországi magyar politikusok, egyházi vezetők, diplomaták, s mások mellett oktatási, kulturális, gazdasági szakembereknek köszönhetően tájékozódott az országban élő mintegy 14 ezres magyar kisebbség ügyéről, valamint a magyar-horvát kapcsolatokról.

A grémium elnöke reményét fejezte ki, hogy Horvátország folytatja a magyar nemzetpolitika szempontjából is rendkívül pozitív kisebbségpolitikáját, Magyarország pedig a jövőben is igyekszik minél nagyobb szakmai és anyagi segítséget nyújtani a külhoni magyar intézményeknek.

Kiemelte, hogy a magyarság megmaradása sokak szerint nemcsak nyelvi, hanem gazdasági kérdés is, az elvándorlás megakadályozása, mérséklése érdekében fontos a két ország, de különösen a határ menti gazdasági kapcsolatok élénkítése.

Pánczél Károly az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a bizottság legközelebb Kárpátalján szeretne kihelyezett ülést tartani, mert ma az ukrán- orosz konfliktus miatt is az „ott élő magyarságnak van a legnagyobb szüksége az anyaország támogatására”.vissza

Magyar támogatással nyitott irodát Prágában az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2014. szeptember 17., szerda (MTI) – Magyar támogatással nyitott szerdán új irodát Prágában az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja. A prágai központú intézmény európai szinten koordinálja a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét.

„Magyarország és a magyar kormány nagylelkű támogatásának köszönhető, hogy a Platform saját irodát nyithatott Prágában – jelentette ki Needa Winkelmann, a Platform ügyvezető igazgatója a megnyitón elmondott beszédében. Winkelmann szerint a magyar kormány által nyújtott támogatás az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform egy teljes éves működését fedezi.

A Platform céljainak támogatásáról még tavaly döntött a magyar kormány, és saját keretéből különített el forrást a dotációra.

Az iroda megnyitóján jelen volt Pető Tibor prágai magyar nagykövet, aki ünnepélyesen átvágta a szervezet jelképének számító háromszínű szalagot.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának létrehozásáról szóló szerződést 2011 októberében Prágában írta alá 13 ország 19 intézete. Magyarországot a Terror Háza Múzeum képviseli az együttműködésben.

A Platform irodája eddig ideiglenesen a cseh Totalitárius Múltat Kutató és Dokumentáló Intézetben (ÚSTR) működött. A csehek azonban idén februárban kiléptek a Platformból.

A lépés előzménye, hogy az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja január közepén felfüggesztette a cseh tagszervezet tagságát, mert állítólag kommunisták kerültek a testületbe, ami sérti a platform etikai kódexét. A csehek a bírálatot alaptalannak minősítették és elutasították. Az ÚSTR ismételten kérte a platformot álláspontja felülvizsgálatára, miután az erre nem volt hajlandó, a cseh szervezet a kilépés mellett döntött. vissza

Román külügyminiszter: jobb a közvita, mint a tüntetés

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Bukarest, 2014. szeptember 17., szerda (MTI) – Nem „lelkesedik” a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyföldi autonómiatervezetéért Titus Corlatean román külügyminiszter, de szerinte még mindig jobb erről demokratikus keretetek között folytatni közvitát, mint az utcán.

A szociáldemokrata politikust szerdán, a Titulescu Alapítvány fórumán kérdezték a kormányban részt vevő magyar érdekképviselet törvénytervezetéről, amelynek egy munkaváltozatát múlt héten a román sajtó ismertette.

„A parlamentben minden érvet felsorakoztathatunk annak érdekében, hogy ezt az alkotmánysértő indítványt elutasítsuk” – mondta Corlatean. Hozzátette: az RMDSZ-nek is köszönhető, hogy az 1990-es marosvásárhelyi konfliktus után, az utóbbi években „stabilitás” volt Romániában.

„Ez nem jelenti azt, hogy egyetértés volt közöttünk. Nem jelenti azt, hogy valaha is beleegyezünk bármilyen etnikai alapú területi autonómiába. Decentralizálásról lehet szó, erre szükség van Románia európai államként való átalakulásában” – hangoztatta a román diplomácia vezetője.

A rendezvényt házigazdaként moderáló – a közügyektől korrupciós bűncselekmények miatt eltiltott – Adrian Nastase volt miniszterelnök, a Titulescu Alapítvány elnöke úgy vélekedett: az RMDSZ autonómiatervezete a „Fidesz politikájához való idomulás” jele, és a szövetségen belüli generációváltással áll összefüggésben.

Az RMDSZ szerda este bejelentette, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön sajtóértekezleten ismerteti a szövetség autonómia-statútumát. vissza

A nemzetpolitikai államtitkár gratulált a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak a magyarságért végzett munkájáért

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2014. szeptember 18 csütörtök (MTI) – Gratulált a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak (KMKT) Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, amiért az több évtizede összefogja a kanadai magyar szervezetek jó részét, és köszönetet mondott a kanadai magyarságnak, amiért kiállt Magyarország mellett az elmúlt években.

Potápi Árpád János, aki a hétvégén részt vett részt a KMKT Niagara Fallsban, az Árpád Park Hungarian Hallban megtartott éves közgyűlésén, szerdán telefonon számolt be erről az MTI-nek.

A szervezet elnökévé egyébként ismét Bessenyei Somorjai Ágnest választották.

Az államtitkár szombaton köszönetet mondott annak a 17 magyar fiatalnak, akik a Kőrösi Csoma-program keretében fél évig Kanadában dolgoztak.

„Jó ötletnek bizonyult a Kőrösi Csoma Sándor Program létrehozása. Tavaly 47 fiatal vett ebben rész, tavaly pedig már százan. Alapvető feladatuk az volt, hogy járuljanak hozzá a külhoni magyar közösségek kulturális életének fellendítéséhez, a magyar identitás megőrzéséhez. Úgy gondoljuk, hogy ezt a feladatot nagyon jól teljesítették” – nyilatkozott Potápi Árpád János.

Az államtitkár átadta az augusztus 20. alkalmából odaítélt Külhoni Magyarságért Díjat a KMKT-nak, Szenthe Sándor edmontoni tiszteletbeli konzulnak a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Kosáry Jenőnek, a Winnipegi Kulturális Egyesület elnökének és Szőcs Klárának, a torontói Magyar ház elnökének pedig a Magyar Arany Érdemkeresztet nyújtotta át.

Potápi Árpád János hétfőn Torontóban Rigó Jenővel, az Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség, kedden Montrealban pedig a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség plébánosával találkozott. Az államtitkár szerdán Torontóban rész vett egy 16 fős csoportos állampolgársági eskütételi szertartáson, amelyet Szabó Stefánia főkonzul vezetett le. vissza

Orosz-román polémia a Moldovai Köztársaság jövőjéről

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Bukarest, 2014. szeptember 17., szerda (MTI) – Stratégiai célkitűzése mind a bukaresti, mind a chisinaui Európa-barát kormánynak, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság újraegyesüljön az Európai Unióban – közölte Victor Ponta román miniszterelnök szerdán arra reagálva, hogy korábbi, hasonló tartalmú kijelentését az orosz külügyminisztérium felelőtlennek és elfogadhatatlannak minősítette.

Ponta a szerdai kormányülés elején kifejtette, elkötelezetten támogatja Moldova európai integrációját, és – bár túl ambiciózus célkitűzésnek tűnhet – azt szeretné, hogy Moldova 2018-19-ig (Besszarábia és a román királyság egyesülésének századik évfordulójáig) az Európai Unión tagja legyen.

A román médiában nagy visszhangot keltett az orosz külügyminisztérium keddi közleménye, amelyben Moszkva aggodalmának adott hangot, amiért a román szociáldemokraták államfőjelöltje egy „második nagy egyesülésről” beszél, és „egyes bukaresti politikai körök egy szomszédos, szuverén ország annektálását tervezik”.

Moszkva Victor Ponta egyik múlt heti gyulafehérvári pártrendezvényen mondott beszédére utalt, amelyben az államfőjelölt a nemzeti egység megteremtéséhez kérte a választók támogatását. Mivel 2018-ban nemcsak az Erdély és a román királyság egyesülését követelő Gyulafehérvári Román Nemzetgyűlés, hanem a mai Moldovai Köztársaság területével nagyjából megegyező Besszarábia és Románia egyesülésének centenáriumát is ünneplik, a „második nagy egyesülés”megvalósítására buzdító felhívás kettős értelmet nyert.

A román politikai elemzők szerint nem véletlen, hogy a román államfői tisztségre pályázó Ponta a parlamenti választások előtt álló Iurie Leanca moldovai kormányfő vezette Európa-barát erőknek is segíteni akart.

Tavaly novemberben Ponta politikai ellenfele, a jobboldali Traian Basescu államfő egy Moldovával kapcsolatos nyilatkozata keltett nemzetközi visszhangot. A román elnök azt mondta, hogy országa következő nagy célja a Moldovával való egyesülés kell legyen: később ezt Basescu is úgy árnyalta, hogy az Európai Unión belüli „egymásra találásra” gondolt. Ponta akkor bírálta Basescut, amiért úgymond a román terjeszkedési törekvésekkel riogató moldovai kommunisták malmára hajtja a vizet. vissza

Készítette: Boér Krisztina 

CEC ©  – Minden jog fenntartva