Vác Város Önkormányzata és a Tom Lantos Intézet, tisztelettel meghívnak mindne emlékezőt

Duna-Ipoly – Galga Régió zsidósága holokauszt áldozatainak emlékére tartandó rendezvényre, 2014 szeptember 19. (péntek), 10:00 órára.

Vác: meghívó emléktábla avatásra

 

A Váci Zsidó Hitközség, Vác Város Önkormányzata és a Tom Lantos Intézet, tisztelettel meghívnak mindne emlékezőt, Vác városa és a Duna-Ipoly – Galga Régió zsidósága holokauszt áldozatainak emlékére tartandó rendezvényre, 2014 szeptember 19. (péntek), 10:00 órára.


Az emléktábla avatás heylszíne, a Váci Zsidó Hitközség Történelmi Sírkertje területén lévő Regionális Holokauszt Oktatási Központ épületének előtere. Az esemény pontos címe: Vác, Oberlander tér 1. (volt Naszályi út 41.)   

Az eseményt a szerzők Tom Lantos, id Antall József, Henryk Slawik és Radnóti Miklós emlékének szentelték. Nevezett személyiségek, holokauszt kori sorsa elválaszthatatlan Vác és a régió történelmétől. Tom Lantos Vácon volt munkaszolgálatos, ahol közterületeket takarítattak vele és a lebombázott szobi vasúti hidat javították – sikertelen szökési kísérlete után elfogták, és félholtra verték, halottnak vélték és a vasúti töltés mellett hagyták, két nap múlva visszanyerte az emlékezetét és újból megszökött. Tom Lantos a Váci Hitközség tiszteletbeli örökös tagja volt.

Idősebb Antall József menekültügyi kormánybiztos és Henryk Slawik a lengyel polgári ellenállás egyik vezetője közel száz lengyel zsidó árva gyermek életét mentették meg Vácon.

Radnóti Miklós a váci munkaszolgálatos századnál teljesített szolgálatot, Vácon és Sződligeten vagonokat raktak ki. Egy felsőbb utasításra századát bevagonírozták és a szerbiai Borni –rézbányába szállították. Miután Tito partizánjai veszélyeztették a barakkokat őrző nyilasok és csendőrök életét, a tábort felszámolták. A munkaszolgálatosokat erőltetett gyalogmenetben elindították nyugat felé, Cservenkán keresztül, ahol sokan kiestek a sorból, megtizedelték őket, a Győr melletti Abda község határában érve kivégezték a menet maradék részét is.

Az emlékünnepségen megjelennek:
M. André Goodfriend az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége ügyvivője, nagyköveti rangban.; Annette Lantos,Tom lantos leánya,Roman Kawalski a Lengyel Köztársaság Nagykövete; Antall Józsefné Klára Asszony, az Antall – Jeszenszky család,a lengyel és az amerikai kolónia több prominens tagja,Tom Lantos Intézet vezetői, Antall József Tudásközpont vezetése és munkatársai.

Meghívottak még
, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára: Balatoni Monika, a régió huszonöt polgármestere, három országgyűlési képviselő, a történelmi egyházak küldöttei. A rendezvényt rossz idő esetén is megtartjuk nagyméretű sátrak alatt.