Németország katonai felszerelés mellett az élet kioltására alkalmas fegyvereket is szállít Irakba

Döntött a német kormány a fegyverszállításokról

zaszlo nemet

Németország katonai felszerelés mellett az élet kioltására alkalmas fegyvereket is szállít Irakba az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló kurd erőknek – döntött a német kormány vasárnap este.

Ursula von der Leyen védelmi miniszter közölte: Németország mintegy 70 millió euró értékben szállít fegyvert és lőszert Irakba.
Ez szakítást jelent azzal a biztonságpolitikai alapelvvel, hogy Németország nem szállít halálos fegyvert háborús övezetbe, de a „barbár” IÁ előretörése rendkívüli helyzetet teremtett, és feltartóztatása Németország érdeke is – mondta.
Az IÁ térnyerése az egész közel-keleti régiót veszélyezteti, és ez a mérlegelésekor nagyobb súllyal esett latba annál a kockázatnál, hogy nem lehet kiszámítani, hosszabb távon mi lesz a sorsa az Észak-Irakba szállított német fegyvereknek – emelte ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy az IÁ ügyében hozott döntés nem precedensértékű. Hozzátette, hogy német katonákat nem küldenek Irakba.
A Bundeswehr – a német hadsereg – készletéből szeptember végéig egyebek között 30 darab Milan típusú kézi páncélelhárító fegyvert és 500 páncéltörő rakétalövedéket, 8 ezer G3, illetve ugyancsak 8 ezer G36 típusú gépkarabélyt, valamint 5 darab Dingo típusú páncélozott, géppuskával felszerelt járművet szállítanak a kurdoknak a korábban ígért felszerelések – aknakereső berendezések, éjjellátó készülékek, sisakok, repeszvédő mellények – mellett.
Angela Merkel kancellár hétfőn a törvényhozás alsóháza, a Bundestag előtt indokolja a kormány döntését. Ezt a helyzet súlyossága miatt teszi, annak ellenére, hogy nem köteles külön magyarázatot adnia a Németország és más államok közti fegyverkereskedelmet szabályozó előírások hatálya alá tartozó ügyletre.
A berlini vezetés hosszas mérlegelés után határozott. Vasárnap este először a fegyverkereskedelmi ügyletekben illetékes miniszterek tanácskoztak a kancellárral, majd a koalíciós pártok vezetői egyeztettek. A döntést azért is időzítették vasárnap estére, hogy az ügy ne befolyásolja a szászországi tartományi választást.
A héten készült egyik felmérés szerint a lakosság 60 százaléka elutasítja az IÁ ellen harcoló kurdok támogatását német fegyverekkel, és csupán 34 százalék támogatja azt.
Az IÁ június óta jelentős nagyságú területet vont uralma alá Irak nyugati és északi részén, Szíria területének pedig mintegy harmadát ellenőrzi becslések szerint. Az elfoglalt területen a szervezet az iszlám radikális értelmezésén alapuló „kalifátust” kiáltott ki.

BPI/MTI