Lázá János :A kormány legfontosabb kötelessége a 21. század első éveiben, hogy a magyar oktatást Európa legversenyképesebb oktatásává tegye

A magyar oktatás szempontjából a legfontosabb, hogy a szülők elégedettek legyenek azzal, amit kapnak – mondta Lázár János.

a lázár 999999A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az állam és a kormány legfontosabb kötelessége a 21. század első éveiben, hogy a magyar oktatást Európa legversenyképesebb oktatásává tegye, hiszen a magyar szellemi erő lehet a közösség felemelkedésében a meghatározó pont.

„AZ OKTATÁS MINŐSÉGE MEGHATÁROZZA EGY FIATAL CSALÁD JÖVŐJÉT.”

Lázár János vasárnap a hódmezővásárhelyi tanévnyitón, a most átadott újvárosi Nádor utcai óvodában arról is beszélt, hogy az új tanév számos változást hozott, de nem ígérhetik, hogy a változásoknak vége és könnyebb idők jönnek. Hangsúlyozta: a magyar oktatás szempontjából a legfontosabb, hogy a szülők elégedettek legyenek azzal, amit kapnak.

Hiszen ma egy fiatal felnőtt számára az, hogy az országban tud-e boldogulni, meghatározó pont, hogy a gyermekeiről ez a közösség képes-e gondoskodni. Az oktatás minősége meghatározza egy fiatal család jövőjét – fűzte hozzá.

„Annál nagyobb szomorúság, reménytelenség, bűn és hiba a 21. században nem létezhet, minthogy egy gyerek számára nem vagyunk képesek a tehetsége és szorgalma szerint biztosítani a boldogulás lehetőségét”, mert a család anyagi helyzete determinálja, fékezi a gyermek boldogulását – fogalmazott a miniszter.

„A KÖVETKEZŐ ÉVEK A MAGYAR ISKOLARENDSZER MEGERŐSÍTÉSÉRŐL SZÓLNAK MAJD.”

A tanévnyitón Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára elmondta, hogy az iskola, az iskolára való felkészülés az óvodai neveléssel kezdődik.

Ez az a hely, ahol a különbségek eltűnhetnek. 2015 szeptemberétől az állam – felelősséget vállalva az esélyteremtésben – minden gyermek számára, szakmai irányítás mellett, biztosítja a lehetőségeket – tette hozzá. Ismertetése szerint az óvodában mód van arra, hogy a szociális hátrányokat, a családi vagy közösségi problémákat az óvodapedagógusok segítségével leküzdjék.

Az eredményekről és feladatokról az államtitkár elmondta: az elmúlt években a pedagógus-életpályamodell elindult, de vannak még feladatok.

A következő évek a magyar iskolarendszer megerősítéséről szólnak majd, ki kell egyenlíteni a különbségeket, amelyek elsősorban abból adódtak, hogy egy-egy önkormányzat milyen költségvetési kondíciókkal rendelkezett.

Az állami fenntartói és szakmai irányítás ezért jött létre – hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy tovább folytatódik a mindennapos testnevelés programja, és ettől a tanévtől 730 ezer gyermek ingyen kapja a tankönyvet.