Heisler András, a Mazsihisz elnöke a zsidó új esztendőben is egy harmonikusabb közéletért dolgozunk…

Mit lehet tudni a Mazsihisz terveiről a következő, 5775. évben?

 

A zsidó új esztendőben is egy harmonikusabb közéletért dolgozunk…

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

 

 

Miként értékeli a rövidesen búcsúzó 5774-es zsinagógai évet?

 

Most amúgy is gyakorlatban vagyok, ha lehet ezt mondani, miután az Új Élet című lap minden évben felkéri az éppen aktuális Mazsihisz elnököt, hogy értékelje az elmúlt esztendőt, írjon egy köszöntőt, éppen ezen dolgozom. A lap a magyarországi zsidóság, a Mazsihisz kétheti lapja, ez egy nagyon fontos orgánuma a magyarországi zsidóságnak.

 

Tudom, hogy nem szép dolog, de valami előleget adna ebből a cikkből?

 

Arról írtam, hogy ez az év, a 5774. egy különleges év volt, már azért is, mert ebben az évben emlékezünk meg a Holocaust 70. évfordulójáról. Ez a megemlékezés nagyon nagy felelősséget ró a közösségeinkre is.

 

Miért?

 

Azért, mert egyrészt ezeknek valóban emelkedett hangulatúnak kell lennie, másrészt pedig a hiteles történelem bemutatását kell szolgálniuk. Ami a megemlékezést illeti, a mi szervezetünk nagyon sokat küzdött ebben az évben, erről is írok majd a cikkben.

 

Milyen nagy események történtek ebben az évben a Mazsihisznél, a Síp utcában?

 

El kell mondani, hogy az évet egy elég rossz közéleti pozícióban kezdtük. Ezt azt jelenti, hogy a Mazsihisz közéleti elfogadottsága csökkenőben volt, nekem, nekünk változtatni kellett ezen a tendencián. Ennek érdekében elindítottunk néhány olyan folyamatot, amelyeknek az volt az értelme, hogy a Mazsihisz jó híre szerteszét szálljon az országban.

 

Melyek ezek?

 

Elindítottunk egy átvilágítást, melynek eredményeként ma már a társadalmi vezetés pontosan ismeri a szervezeten belüli gazdasági és egyéb folyamatokat, sajnálatos módon eddig ez nem így volt. Ennek alapján vezettünk be különböző intézkedéseket, átalakításokat, megszüntettünk rossz beidegződéseket, számos eddig hiányzó szabály elkészítését indítottuk be, ám ennek a nagy munkának még csak az elején tartunk.

 

Akkor ezek személyi változásokban is megjelentek?

 

Igen, a Mazsihisznek lett új elnöke, a vezetőségben is vannak új tagok, néhány hónappal ezelőtt Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató lemondott pozíciójáról. Ez egy igen drámai bejelentés volt, hiszen 24 évig a szervezet élén dolgozott. Itt is szeretnék köszönetet mondani a munkájáért, a rendszerváltozáskor felvállalt zsidóságáért, és azért a bölcs döntéséért, hogy közel 80 évesen  lemondott pozíciójáról.

 

Hogyan tovább Mazsihisz?

 

Én minden esetben próbálok pozitívan gondolkodni, mivel egy zsidó vezetőnek minden körülmény között optimistának kell lenni, nincs is más választása. A lényeg: nagyon sok eredményt értünk el az elmúlt esztendőben itthon és nemzetközi területen egyaránt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – talán először a történelemben – következetesen kiállt a nézetei mellett, mindezt úgy, hogy még a kormánnyal is felvállalt egy konfliktust. E konfliktust követően a magyarországi zsidóság nagy része felsorakozott a Mazsihisz mögé, legyenek azok szervezetek, hétköznapi emberek és a véleményalkotó zsidó értelmiség.

 

Most, amikor beszélgetünk, még mindig nem lehet tudni, hogy folytatódik-e a háború Izraelben. A hazai zsidóság kiáll Izraelért, az ott élőkért.

 

Ez valóban így van, a Mazsihisz egyértelműen, kérdés nélkül áll ki Izrael mellett és Izrael Állam mellett. Néhány héttel ezelőtt volt egy nagygyűlésünk, ahol tagadtuk Izrael önvédelmi jogának megkérdőjelezését. Egész egyszerűen ezt az önvédelmi jogot senkinek sem lehet megkérdőjelezni! Ez a nagygyűlés hihetetlen volt, hiszen 6 ezer ember gyűlt össze, részben a Dohány utcai zsinagógában, azt teljesen megtöltve, részben előtte. Ezzel az eseménnyel Európa második legnagyobb Izrael melletti eseményét szerveztük meg, amire büszkék lehetünk és vagyunk. Az Izrael melletti kiállás másik eseménye az a program, amely több szervezet példamutató összefogása eredményeként jött létre. Megérkezett az első izraeli diákcsoport, melynek tagjai a Gázai övezet legveszélyeztetettebb területeiről érkeztek hazánkba egy Rakétamentes vakációra.

 

Mit lehet tudni a Mazsihisz terveiről a következő, 5775. évben?

 

Reményeink szerint sokkal harmonikusabb közéletben kell majd dolgoznia a Mazsihisznek, így sokkal kevesebb konfliktust kell majd felvállalnia. Azt várom, hogy a kormánnyal való konfliktusaink rendeződnek, mert ez az állapot tarthatatlan mindenki számára, ez a mostani helyzet mindenkinek rossz. Rossz a kormánynak, rossz a zsidó közösségnek és rossz az egész országnak. Azt gondolom, hogy ehhez mindenkinek engedményeket kell tennie és kompromisszumokat kell kötnie. A Zsidó Kerekasztal ülése előtt összehívtuk a zsidó szervezeteket, hogy egy közösségi vita keretében megvitassuk azokat az izgalmas kérdéseket, melyek ezen a kerekasztalon szóba jöhetnek.

 

Köszönöm a beszélgetést. Shana tova! Sok sikert a munkájukhoz.

Az interjú az ATV augusztus 31-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.